Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανάλυση δείχνει ευκαιρίες για τις εξαγωγές αυστραλιανών κρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου (A-UKFTA) τέθηκε σε ισχύ στις 31 Μαΐου 2023. Η A-UKFTA καταργεί αμέσως τους δασμούς σε όλες τις εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πριν από τη συμφωνία, το αυστραλιανό κρασί εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον συντελεστή UK Global Tariff (UKGT).

Αναλυτικότερα, η κατάργηση των δασμών θα μειώσει το κόστος και θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους Αυστραλούς εξαγωγείς στην αγορά εισαγωγών κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου 5,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Για τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτές οι ευκαιρίες θα αυξήσουν περαιτέρω την ποικιλομορφία και την ποιότητα των κρασιών που διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνέπειες για τους Αυστραλούς εξαγωγείς κρασιού

Πριν από την A-UKFTA, το αυστραλιανό εμφιαλωμένο και χύμα κρασί εισήλθε στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με δασμό που κυμαινόταν από 0,10 GBP £ έως 0,26 GBP £ ανά λίτρο. Αυτοί οι δασμοί έκαναν το αυστραλιανό κρασί πιο ακριβό στην εισαγωγή σε σύγκριση με ανταγωνιστές που απολάμβαναν αδασμολόγητη πρόσβαση, όπως οι παραγωγοί της ΕΕ.

Η A-UKFTA μείωσε τους δασμούς στο αυστραλιανό κρασί στο μηδέν κατά την έναρξη ισχύος, με τους παραγωγούς και εξαγωγείς να μπορούν να ελέγξουν τους νέους δασμολογικούς συντελεστές τους χρησιμοποιώντας την πύλη FTA της DFAT.

Αυστραλιανές εξαγωγές κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν συνεχώς μεταξύ 1989-90 και στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Η αξία των εξαγωγών κρασιού κορυφώθηκε στα 961 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας το 2004-05. Αυτό ισοδυναμεί με 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας σε δολάρια Αυστραλίας 2021-2022 (Εικόνα 1). Εκείνη την εποχή, περισσότερο από το 35% της αξίας των εξαγωγών κρασιού της Αυστραλίας πήγαινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν μεταξύ 2006-07 και 2012-13 (Εικόνα 1). Αυτό οφειλόταν κυρίως στη μείωση των συνολικών εξαγωγών κρασιού της Αυστραλίας και στην αυξανόμενη ποικιλία των ευκαιριών εξαγωγής για το αυστραλιανό κρασί σε άλλες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, η αξία των εξαγωγών κρασιού της Αυστραλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σχετικά σταθερή την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ 2019-20 και 2021-2022, η Αυστραλία εξήγαγε κατά μέσο όρο 474,2 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλιανού οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο (18% των συνολικών εξαγωγών κρασιού της Αυστραλίας). Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η κορυφαία εξαγωγική αγορά της Αυστραλίας σε όγκο το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2023.

Έπειτα, οι περισσότερες εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται πλέον σε χύμα (όπως σε δεξαμενές, βαρέλια ή βαρέλια). Στη συνέχεια, το κρασί εμφιαλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν πωληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ή επανεξαχθεί. Το χύμα κρασί συνήθως λαμβάνει χαμηλότερη τιμή από το εμφιαλωμένο, ωστόσο, τα γενικά έξοδα συσκευασίας και αποστολής είναι χαμηλότερα. Συνήθως, το χύμα κρασί παράγεται από μεγάλους οινοπαραγωγούς που ασκούν οικονομίες κλίμακας αγοράζοντας μεγάλους όγκους φθηνότερων οινοποιήσιμων σταφυλιών και παράγοντας σε μεγάλες ποσότητες.

Η μεταφορά του κρασιού χύμα εκτιμάται επίσης ότι μειώνει τις εκπομπές CO₂ έως και 40% σε σύγκριση με το κρασί που αποστέλλεται σε φιάλες. Η Αυστραλία και το ΗΒ είναι μέρη της Συμφωνίας για το Εμπόριο Οίνου μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας και της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Αυτή η διμερής συμφωνία παρέχει ένα πλαίσιο για τη διευκόλυνση και την προώθηση του εμπορίου οίνου στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εισαγωγές κρασιού από το Ηνωμένο Βασίλειο 

Εισαγωγές ανά τύπο συσκευασίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει τόσο εμφιαλωμένο όσο και χύμα κρασί. Μεταξύ 2020 και 2022, το εμφιαλωμένο κρασί αποτελούσε το 61% της αξίας (5,27 δισ. δολάρια ΗΠΑ) και το 48% του όγκου (1,29 ml) των εισαγωγών κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μέση μοναδιαία αξία εισαγωγής εμφιαλωμένου κρασιού ήταν 4,13 δολάρια ΗΠΑ/λίτρο, σε σύγκριση με 1,36 δολάρια ΗΠΑ/λίτρο για το χύμα κρασί (UN Comtrade 2023).

Η αξία των εισαγωγών κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε μεταξύ 1994 και 2007, πριν πέσει σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ τα τελευταία 5 χρόνια (Εικόνα 2). Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του μεριδίου του χύμα κρασιού στις συνολικές εισαγωγές κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο κατ’ όγκο (UN Comtrade 2023). Η αξία των εισαγωγών «άλλων κρασιών», συμπεριλαμβανομένου του αφρώδους οίνου, του βερμούτ, παρέμεινε σχετικά σταθερή.

Εισαγωγές από συνέταιρο

Οι περισσότερες από τις εισαγωγές εμφιαλωμένου κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από την ΕΕ. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής (35%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (17%) και την Ισπανία (10%) (UN Comtrade 2023). Η Νέα Ζηλανδία (7%), η Χιλή (6%), η Αυστραλία (5%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (3%) είναι τα κύρια μέλη εκτός ΕΕ που εξάγουν εμφιαλωμένο κρασί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά τη μεγάλη απόσταση από την αγορά, οι εισαγωγές εμφιαλωμένου κρασιού από την Αυστραλία είναι σχετικά φθηνές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ 2020 και 2022, η μέση τιμή εκφόρτωσης του αυστραλιανού εμφιαλωμένου κρασιού που εισάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 3,56 δολάρια ΗΠΑ ανά λίτρο. Αυτή ήταν χαμηλότερη από τη μέση τιμή των εισαγωγών από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία (4,42 δολάρια ΗΠΑ/λίτρο) και τη Νέα Ζηλανδία (5,80 δολάρια ΗΠΑ/λίτρο).

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής χύμα κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο (Εικόνα 3). Η Αυστραλία αντιπροσώπευε το 28% της αγοράς εισαγωγών χύμα κρασιού των 792,2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (ετησίως) μεταξύ 2020 και 2022 (UN Comtrade 2023). Χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών (23%), της Νέας Ζηλανδίας (16%) και της Χιλής (10%) ήταν οι άλλοι κύριοι προμηθευτές χύμα κρασιού.

Αυστραλιανή οινοποιία 

Η παραγωγή σταφυλιών και κρασιού είναι μια από τις μεγαλύτερες αγροτικές βιομηχανίες της Αυστραλίας. Το 2021 – 22, η Αυστραλία συνθλίβει 1,7 εκατομμύρια τόνους οινοποιήσιμα σταφύλια και παρήγαγε 1,3 δισεκατομμύρια λίτρα κρασιού (Wine Australia 2023; ABARES 2023). Το κρασί ήταν η όγδοη μεγαλύτερη αγροτική εξαγωγή της Αυστραλίας, με αξία κοντά στο

2,2 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας το 2021-2022.

Τα οινοποιήσιμα σταφύλια παράγονται σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας. Το 2021 – 2022, η Νότια Αυστραλία αντιπροσώπευε το 55% της συνολικής παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών (852,6 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας), ακολουθούμενη από τη Νέα Νότια Ουαλία (16%) και τη Βικτώρια (15%).

Η αξία των εξαγωγών κρασιού της Αυστραλίας αυξήθηκε σταθερά από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας το 2013-14 σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (2021-22 δολάρια Αυστραλίας) το 2018-19 (ABS 2023). Η αξία των εξαγωγών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφειλόταν αρχικά στην επιβολή δασμών από την Κίνα. Ο αντίκτυπος του COVID-19 στον παγκόσμιο τομέα της φιλοξενίας επιδείνωσε αυτήν την πρόκληση μειώνοντας τη ζήτηση για κρασί που πωλείται στα εστιατόρια.

Το 2021-2022, η Αυστραλία εξήγαγε κρασί σε 96 αγορές. Οι κύριοι προορισμοί ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες (21%), το Ηνωμένο Βασίλειο (20%), η ΕΕ (11,4%) και το Χονγκ Κονγκ (8%) (Διάγραμμα 4). Οι εξαγωγές σε χώρες της περιοχής ASEAN, ιδιαίτερα στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, έχουν επίσης αυξηθεί. Το 2021-22, το 14% των εξαγωγών κρασιού της Αυστραλίας κατευθύνθηκε στην ASEAN, από 6% το 2019-2020.

Η αυστραλιανή οινοβιομηχανία επικεντρώνεται στην οικοδόμηση νέων αγορών εξαγωγής κρασιού. Αυτό περιλαμβάνει τις αναδυόμενες αγορές στην περιοχή ASEAN και την κεφαλαιοποίηση νέων συμφωνιών με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία.

Πόροι 

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου διαθέτει καθοδηγητικό υλικό και επιχειρηματικό οδηγό σχετικά με την A-UKFTA. 

ΠΗΓΗ: miragenews.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.