Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με 1000 συν μία ανταύγειες έφυγαν τα ελληνικά ροζέ κρασιά

Κοµψή εµφάνιση και τραγανή οξύτητα, ισορροπηµένη από γεύσεις κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών και µεσογειακών βοτάνων, πιστώνονται τα ελληνικά ροζέ, που γίνονται ελκυστικά µε µεγάλη ποικιλία εκφράσεων.

Συναρπάζουν τους λάτρεις του οίνου µε τη δροσιστική και ευέλικτη φύση τους κερδίζοντας τα φώτα της διεθνούς οινικής σκηνής και προκαλώντας οινοποιούς από όλο τον κόσµο να δηµιουργούν τις δικές τους ετικέτες. Προσφέρουν ένα ευρύ φάσµα γεύσεων  που αναδεικνύουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά τόσο των ερυθρών όσο και των λευκών ποικιλιών. ενώ η ζωηρή τους οξύτητα, σε συνδυασµό µε ένα φρουτώδες και λουλουδάτο άρωµα, συνδυάζεται εξαιρετικά µε διάφορες κουζίνες.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της Ελλάδας µε τα ροζέ κρασιά, αυτά παρασκευάζονται µε τοπικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού παρουσιάζοντας πληθώρα προφίλ που κυµαίνονται από τραγανά και φρουτώδη έως δοµικά και πλούσια. Από τις δροσερές ορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου µέχρι τα ηλιόλουστα νησιά της Σαντορίνης και της Κρήτης, κάθε οινοπαραγωγική περιοχή δίνει τη δική της µοναδική πινελιά ενώ η παράκτια επιρροή, µε τις δροσερές θαλάσσιες αύρες της, προσθέτει συχνά µια αναζωογονητική και αλµυρή νότα στα ελληνικά ροζέ.

Συνολικά τα ελληνικά ροζέ είναι γνωστά για τις απαλές έως µέτριες ροζ αποχρώσεις τους, που αποπνέουν µια ελκυστική και κοµψή εµφάνιση. Συχνά επιδεικνύουν τραγανή οξύτητα, ισορροπηµένη από γεύσεις κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών και µεσογειακών βοτάνων. Τα κρασιά µπορεί να κυµαίνονται από ξηρά έως ηµίξηρα, ελκυστικά σε κάθε οµάδα ουρανίσκων. Τέλος, όσον αφορά τις τεχνικές οινοποίησης, τα ελληνικά ροζέ παράγονται µε κάθε γνωστή κι επίσηµη οινοπαραγωγική µέθοδο ανάλογα µε το προσδοκούµενο τελικό ύφος.

Η γευστική δοκιµή κάποιων από τα πιο χαρακτηστικά ροζέ κρασιά της εγχώριας αγοράς έλαβε χώρα στο φιλόξενο Brigante al Museo στο κέντρο της Αθήνας.

Liberté 2022 • Jima Winery Προϊόν εξαιρετικής οινοποίησης, καθώς διατηρεί µε συναρπαστικό τρόπο τον ποικιλιακό χαρακτήρα του Μerlot, προσφέροντας ένα νόστιµο κρασί, που συνδυάζει το πυκνό καθαρό φρούτο µε βυσσινάτη οξύτητα, βουτυράτη υφή και απίστευτη κοµψότητα. Θα έλεγε κανείς πως είναι σαν να δοκιµάζεις ένα ερυθρό Μerlot, αλλά «µεταµφιεσµένο» στην ροζέ εκδοχή του.

Rosé 2022 • Ktima Akrani Έντονο, βαθύ ροζέ χρώµα, που διαφοροποιείται από αυτό της Προβηγκίας, χωρίς να στερείται της γεύσης και των αρωµατικών χαρακτηριστικών. Στη µύτη αρώµατα από ώριµα κεράσια, άνθη και βότανα. Στο στόµα παρουσιάζει ένα πλήρες σώµα µε υψηλή οξύτητα και µαλακές ταννίνες.

Si-La-Vie Ξινόµαυρο Gris de Noir 2020 • Οινοποιείο Αϊδαρίνη  Απαλό σοµόν χρώµα, αρώµατα φρουτώδη αλλά και µε νότες ανθικές, καραµέλας βουτύρου και τσουρεκιού, ενώ στο στόµα η τραγανή οξύτητα ισορροπεί µε τη λιπαρότητα και τη µακρά επίγευση. Οινοποίηση µε τη µέθοδο Blanc de Noir, µέρος της ζύµωσης γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και ωριµάζει µε τις οινολάσπες για οκτώ µήνες.

Moschofilero Rose 2022 • Οινοποιείο Μορόπουλος Φέρνει πολύ όσον αφορά το χρώµα σε αυτό της Προβηγκίας, ενώ κατορθώνει µε επίδοξο τρόπο να σε ταξιδέψει µε το µοναδικό του άρωµα και γεύση. Στη µύτη κυριαρχούν τα έντονα αρώµατα κόκκινων φρούτων, τραγανό κεράσι και βατόµουρο, µε µια µικρή χροιά ζαχαροπλαστικής, τα οποία µεταφέρονται στο στόµα δηµιουργώντας µία έντονη και ευχάριστη αίσθηση στον ουρανίσκο.

∆ρυόπη Ροζέ 2020 • Κτήµα Τσέλεπου Απαλό ροζέ χρώµα και πληθωρικά αρώµατα κερασιού, µαρµελάδας σµέουρου, φράουλας, ζαχαρωτού, λευκών λουλουδιών και ροδιού. Στο στόµα έχει µέτριο σώµα και τραγανή οξύτητα που δίνει ισορροπία. Κόκκινα φρούτα µπλέκονται µε νότες τσιχλόφουσκας, µαλλιού της γριάς και ζύµης.


Alma 2022 • Κτήµα Παυλίδη Ροζέ ξηρό κρασί από Αγιωργίτικο 50% και Syrah 50%, οι οποίες συλλέχθηκαν τη νύχτα, πιέστηκαν απαλά και ο αποζυµωµένος µούστος ωρίµασε για 4 µήνες µε τις οινολάσπες σε ανοξείδωτες δεξαµενές. Λαµπερό, απαλό και σοµόν χρώµα. Στη µύτη αρώµατα εσπεριδοειδών µε κυρίαρχα το γκρέιπφρουτ και το σαγκουίνι αλλά και νύξεις ροδάκινου. Ανάλαφρο σώµα, µε κυρίαρχη την οξύτητα να δίνει αίσθηση φρεσκάδας και επίγευση µε αρκετά καλή διάρκεια.

Mountcloud 2022 Grenache Rouge SV • Navitas Winery Ωχρό τριανταφυλλί χρώµα, µε διακριτικά αρώµατα φράουλας, πετροκέρασου, ροδάκινου, ροδιού, ροζ γκρέιπφρουτ, λευκού πιπεριού και ginger στην µύτη. Ζουµερό κεράσι, φράουλα, σµέουρο, γκρέιπφρουτ, νεράντζι, λευκό τσάι, ζύµη και λευκόσαρκο ροδάκινο γεµίζουν το στόµα σε κάθε γουλιά.

Rosé Xinomavro 2022 •  Κτήµα Ταραλά Απαλό τριανταφυλλί χρώµα και αρώµατα φρούτων του δάσους. Η γεύση του είναι γεµάτη και χαρακτηρίζεται από ισορροπηµένη οξύτητα, πολύπλοκα αρώµατα που εξελίσσονται κατά την ανάδευση του οίνου στο ποτήρι και µακρά επίγευση.

Ιέρεια 2022 •  Οινοποιείο Μποσινάκη Αυτό το ροζέ κρασί ήρθε για να φέρει την αλλαγή φέτος το καλοκαίρι. Έχει ένα απαλό ροζ χρώµα µε κάποιες γκρι ανταύγειες και αξίζει να σηµειωθεί πως έρχεται κοντά στα δεδοµένα της Προβηγκίας, και ίσως και να τα υπερβαίνει, καθώς η έντονη αρωµατική προσωπικότητα µε τριαντάφυλλο, εσπεριδοειδή, κεράσι και φράουλα δηµιουργεί µία δροσιστική φρεσκάδα, που σε συνδυασµό µε το βελούδινο µέτριου όγκου στόµα µε φρέσκια, καθαρή οξύτητα και φρουτώδη επίγευση καθιστούν το συγκεκριµένο ροζέ απαραίτητο για το καλοκαίρι.

Malbec 2022 • Acra Winery  Όλη η δυναµικότητα, η γεύση και ο αρωµατικός χαρακτήρας της αργεντίνικης ποικιλίας Malbec συναντάνε το στυλ Προβηγκίας και µαζί δηµιουργούν ένα κρασί µε έντονα αρώµατα βιολέτας και γιασεµιού, συµπληρώνουν όµορφα τη φρουτώδη πλευρά του κρασιού, συνθέτοντας ένα πολύπλοκο αρωµατικό µπουκέτο που αποτελείται από κόκκινα φρούτα, φράουλες και ανθικές νότες. Η οξύτητά του είναι τραγανή, αλλά δροσιστική και ισορροπηµένη άρτια µε το σώµα του ροζέ αυτού Malbec! Επίγευση ευχάριστη και γεµάτη φρεσκάδα.
Rivari 2005 • Κάναβα Ρούσσος  Ένα κρασί µε αρκετά έντονο και βαθύ χρώµα που θυµίζει ροζ καραµέλα. Αρώµατα από µαρµελάδα από ροδοπέταλα, καραµέλα κερασιού, φράουλα, µια µυρωδιά από λευκό πιπέρι. Παιχνιδιάρικα αρωµατισµένο, ζωηρό µε αίσθηση καραµέλας στο στόµα, συνοδευόµενη από µια διακριτική αίσθηση τανινών, λόγω της παλαίωσης, µε πολύ καλό µήκος.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.