Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με το ένα πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη μια νέα προσθήκη στο ελληνικό οινικό οικοσύστημα

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις, που θα είναι βασισμένες σε αμιγώς ελληνικές ποικιλίες, σχεδιάζει να πορευτεί μέσα στον εγχώριο οινικό χάρτη, προσβλέποντας κατόπιν και σε διεθνή καταξίωση, η άρτι αφιχθείσα εταιρεία «L.N.z.».

Μετρώντας κάτι λιγότερο από ένα μήνα ζωής, το νεοσυσταθέν εταιρικό σχήμα, που έχει αναλάβει να «τρέξει» ο οινολόγος Άγγελος Ζαμάνης, με τη στήριξη κεφαλαίων ομάδας ελληνοαμερικανών επενδυτών, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί το φιλόδοξο, σε βάθος χρόνου, πλάνο ανάπτυξης του στο ελληνικό οινικό οικοσύστημα.

Το πρώτο βήμα έγινε με την αγορά ενός αμπελώνα 10 στρεμμάτων στην περιοχή της Μεγάλης Παναγιάς στη Χαλκιδική, ο οποίος θα επεκταθεί. Παράλληλα βολιδοσκοπείται και η περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, για την απόκτηση ενός δεύτερου αμπελώνα, ενώ έχει γίνει προεργασία προκειμένου να κυκλοφορήσουν άμεσα και δύο νέες ετικέτες κρασιών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

«Στον αμπελώνα που αγοράσαμε στη Χαλκιδική είναι φυτεμένο λημνιό και μαλαγουζιά. Το πρώτο κρασί μας θα κυκλοφορήσει σύντομα, με σταφύλια του συγκεκριμένου αμπελώνα, τα οποία όμως δεν τρυγήσαμε εμείς. Πήραμε έτοιμη την παραγωγή, έκανα κάποιες μικροεπεμβάσεις στη διάρκεια της οινοποίησης, που ολοκληρώθηκε σε οινοποιείο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και το τελικό ραφινάρισμα και η νέα ετικέτα, μια μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, θα λανσαριστεί στην αγορά τον Απρίλιο. Τον ίδιο μήνα, επίσης, προγραμματίζουμε τη βύθιση για υποθαλάσσια παλαίωση, περίπου 200 φιαλών, από της συνολικά 1.200, που θα αριθμεί η μαλαγουζιά μας», μας εξηγεί ο Άγγελος Ζαμάνης.

Από τον ίδιο τρύγο η «L.N.z» έχει κάνει επιλεγμένη οινοποίηση και με ποικιλία λημνιό και ετοιμάζει ένα ερυθρό μονοποικιλιακό, σε περίπου 1.000 φιάλες, το οποίο θα παλαιώσει στον αμπελώνα, ο οποίος είναι χωροθετημένος σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρα από τη θάλασσα. «Η περιοχή ονομάζεται Φράγκικο ή Φράγκα, λόγω της παρουσίας, κατά το παρελθόν, γαλλόφωνων κατοίκων και θα θέλαμε να συνδυάσουμε αυτό το ιστορικό γεγονός με το κρασί μας, σε επίπεδο story telling», τονίζει ο οινολόγος, ο οποίος είχε κάνει κάτι παρόμοιο με τον Ξέρξη, κατά την πρόσφατη προηγούμενη θητεία του σε οινοποιείο της Χαλκιδικής.

Με δεδομένο ότι η βασική ιδέα της οινοποίησης της Μαλαγουζιάς και του Λημνιού είναι να γίνεται στο χώρο, δρομολογείται η δημιουργία κάποιων κτηριακών εγκαταστάσεων και η τοποθέτηση δεξαμενών στο σημείο. «Η αρχική επένδυση θα είναι της τάξης των 300.000 ευρώ και θα περιλάβει και την αγορά του αμπελώνα στην Κρήτη», υπογράμμισε ο κ. Ζαμάνης, διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την αποδοχή που θα έχουν τα προϊόντα της «L.N.z.» από το καταναλωτικό κοινό.

«Στο Ηράκλειο και γενικότερα στην Κρήτη είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη επένδυση, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, που, όταν ολοκληρωθεί, θα φέρει πολύ κόσμο στο νησί. Το πλάνο μας, λοιπόν, είναι να φτιάξουμε μεσομακροπρόθεσμα έναν αμπελώνα και ένα επισκέψιμο οινοποιείο στην Κρήτη, ώστε να αξιοποιήσουμε την παράδοσή της στα κρασιά και το τουριστικό ρεύμα», αποκαλύπτει ο οινολόγος της «L.N.z.», ο οποίος θα ασκεί και χρέη προέδρου στο σχήμα.

Στο πλαίσιο αυτό, μας ανέφερε πως εξετάζεται η αγορά περίπου 20-30 στρεμμάτων αμπελώνα κοντά στο Ηράκλειο. «Ακόμη ψάχνουμε τον αμπελώνα που θα αγοράσουμε. Θα θέλαμε να έχει τοπικές κρητικές ποικιλίες και προσωπικά επιθυμώ πολύ να οινοποιήσω Βιλάνα, γιατί μου αρέσει ως ποικιλία και επειδή θεωρώ ότι την έχουμε αδικήσει» λέει ο συνομιλητής μας και δηλώνει πρόθυμος να πειραματιστεί με τη λευκή αυτή ποικιλία της Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...