Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Καταφύγιο επενδυτών εν μέσω αστάθειας ο εκλεκτός οίνος αναφέρει η Liv-ex

Η ζήτηση για εκλεκτό κρασί παρέμεινε σταθερή, αλλά με ηπιότερη του αναμενόμενου αύξηση των σχετικών τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 καθώς οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες συνέχισαν να επιδεινώνονται, σύμφωνα με νέα έκθεση της Liv-ex.

© Ben Phillips

Ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός, η παγκόσμια κρίση στα καύσιμα, ο διαρκής φόβος για ύφεση καθώς και η δημοσιονομική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν τη συρρίκνωση των μετοχών και των ομολόγων διεθνώς τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, το εκλεκτό κρασί έχει ξεπεράσει σημαντικά τις παγκόσμιες μετοχές και τα περισσότερα εμπορεύματα, αν και η δυναμική της αγοράς ήταν «πολύ πιο υποτονική» το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του παγκόσμιου δικτύου αγοραπωλησίας εκλεκτού οίνου Liv-ex.

Ο δείκτης Liv-ex 1000 – το οποίο παρακολουθεί την απόδοση 1.000 κορυφαίων εκλεκτών κρασιών – σημείωσε αύξηση 3,6% σε ετήσια βάση (σε στερλίνες) από την 1 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου.

Ας σημειωθεί όμως πως η στερλίνα υποχώρησε σημαντικά στο 2ο τρίμηνο. Αν οι μετοχές μετρηθούν σε δολάρια, ο δείκτης Liv-ex 1000 παρουσιάζει πτωτική πορεία.

Αναλυτικότερα, ο Liv-ex 1000 περιέχει επτά υποδείκτες – τους Bordeaux 500, Burgundy 150, Champagne 50, Rhône 100, Italy 100 και Rest of the World 60.

Η Βουργουνδία ήταν η θετική πρωταγωνίστρια στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 8,1% από έτος σε έτος. Μειωμένος μεν σε σχέση με την απόδοση του 1ου τριμήνου 14,6% το 1ο τρίμηνο, αλλά εξακολουθεί να οδηγεί τον συνολικό δείκτη Burgundy 150 σε θετική απόδοση 23,9% μέχρι στιγμής φέτος.

Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 έχει υπομείνει τη χειρότερη επίδοσή του στο εξάμηνο από το 1970 – πτώση 20,6% – τόσοι πολλοί άνθρωποι που επένδυσαν σε κεφάλαια παρακολούθησης μπορεί να εύχονταν να είχαν στραφεί σε εταιρείες όπως το Domaine Armand Rousseau και το Domaine Leflaive.

Ο Rhône 100 ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος υποδείκτης τους τελευταίους τρεις μήνες, σημειώνοντας άνοδο 3,5%.

Η σαμπάνια, το Μπορντό, η Ιταλία και ο υπόλοιπος κόσμος σημείωσαν μέτρια ανάπτυξη σε όρους στερλίνας, αλλά μειώνονται όταν τα δούμε μέσα από το πρίσμα του δολαρίου.

Άξιο αναφοράς ήταν το Ermitage Le Pavillon 2014 από το Chapoutier, σημειώνοντας αύξησηκατά 48,2% σε αξία το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Liv-ex. Τα κρασιά από τη Βουργουνδία και τον Ροδανό κυριάρχησαν στο top 10, αν και το Krug 2003 αυξήθηκε επίσης κατά 27,1%.

Η αγορά εκλεκτού κρασιού τείνει να επικεντρωθεί στην εκστρατεία en primeur του Μπορντό τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο. Η Liv-ex ήταν καυστική στην αξιολόγησή της για τη φετινή διοργάνωση, αλλά σημείωσε ότι το εμπόριο στο Μπορντό όντως αυξήθηκε ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο.

Οι περισσότερες άλλες περιφέρειες διατήρησαν τα επίπεδα του εμπορίου τους από το πρώτο έως το δεύτερο τρίμηνο. Οι μόνες περιοχές που υποχώρησαν ήταν η Καλιφόρνια και το Πιεμόντε.

Το Prestige Champagne είχε ένα ιδιαίτερα ισχυρό 18μηνο στην αγορά και το Louis Roederer Cristal 2008 ήταν το κρασί με τις περισσότερες συναλλαγές σε αξία στο Liv-ex το δεύτερο τρίμηνο. Οι επόμενες τέσσερις ήταν: Screaming Eagle 2019, Cristal 2014, Château Lafite Rothschild 2019 και Scarecrow 2019.

Αέρας αισιοδοξίας παρά το αρνητικό κλίμα στις αγορές

Σύμφωνα με την Liv-ex ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει κλίμα αρνητικών προοπτικών για το εκλεκτό κρασί. Ωστόσο, επεσήμανε μερικούς λόγους αισιοδοξίας.

«Η αδυναμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου σημαίνει ότι οι τιμές των εκλεκτών κρασιών γίνονται πιο προσιτές σε Αμερικανούς και Ασιάτες αγοραστές», ανέφερε η έκθεση.

«Εν τω μεταξύ, οι συλλέκτες εκλεκτού κρασιού θεωρούν συχνά τη χαμηλή συσχέτισή του με τα κύρια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ως τον ίδιο τον λόγο για να κρατηθούν σταθεροί σε καιρούς σαν αυτούς, κυρίως ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού».

Αρκετοί έμποροι ανέφεραν ενδιαφέρον από επενδυτές που εξετάζουν το εκλεκτό κρασί ως πιθανό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

«Αναλαμβάνουμε συνεχώς νέους πελάτες αυτή τη στιγμή σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο Matthew O’Connell, επικεφαλής επενδύσεων στο Bordeaux Index και Διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας LiveTrade του εμπόρου, μιλώντας στο Market Watch του περιοδικού Decanter νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ανέφερε πολύ ισχυρές συναλλαγές στο LiveTrade το πρώτο εξάμηνο του έτους και είπε ότι η αγορά ήταν «ισχυρή σε όλους τους τομείς», με επικεφαλής την κορυφαία Βουργουνδία, αλλά με ανάπτυξη και στην Champagne, συν την Ιταλία και το Μπορντό.

Πηγή: Decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...