Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κίνα, Βραζιλία και Ρωσία τρέχουν την παγκόσμια αγορά οίνου, στα 538,35 δις δολάρια η αξία της αγοράς ως το 2028

Η παγκόσμια αγορά κρασιού αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος αγοράς τα 538,35 δις δολάρια έως το 2028, από 391,76 δις το 2022. Η αγορά προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό ανάπτυξης 5,53 % (CAGR) έως το 2023-28 αναφέρει σε έκθεση της για την παγκόσμια αγορά οίνου 2023-28 η ResearchAndMarkets.com.

Η παγκόσμια αγορά κρασιού διαθέτει πολλές αξιόπιστες και γνωστές μάρκες που έχουν καθιερωθεί ως ηγέτες στον κλάδο, όπως οι Gallo Family Vineyards, Constellation Brands, Treasury Wine Estates, Pernod Ricard, Torres, Concha y Toro, Antinori.

Όσον αφορά την κατανάλωση κρασιού, οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγούνται, ακολουθούμενες από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Ωστόσο, η κατανάλωση κρασιού αυξάνεται ραγδαία σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ρωσία. Έχει σημειωθεί μια αλλαγή στα πρότυπα κατανάλωσης κρασιού, με μια αυξανόμενη προτίμηση για το κόκκινο κρασί έναντι του λευκού οίνου παγκοσμίως. Το ροζέ κρασί έχει επίσης κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους νεότερους καταναλωτές.

Οι οινοπαραγωγικές περιοχές του Νέου Κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, της Χιλής και της Αργεντινής, έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη και αναγνώριση στην παγκόσμια αγορά κρασιού. Αυτές οι περιοχές προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα κρασιών, που συχνά χαρακτηρίζονται από τις φρουτώδεις και τολμηρές γεύσεις τους. Ο αφρώδης οίνος, συμπεριλαμβανομένων των Champagne, Prosecco και Cava, έχει γνωρίσει μεγάλη δημοτικότητα παγκοσμίως. Συχνά συνδέεται με γιορτές και ειδικές περιστάσεις, αλλά έχει καταναλωθεί πιο συχνά ως καθημερινό ποτό.

Υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά, αντανακλώντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Αυτά τα κρασιά παράγονται χρησιμοποιώντας πρακτικές βιολογικής γεωργίας και έχουν αναγνωριστεί για την ποιότητά τους και τη δέσμευσή τους στην περιβαλλοντική διαχείριση.

Στην έκθεση γίνεται συνολικά αναφορά τόσο για τα ζητήματα που αφορούν στην κατανάλωση οίνου (οφέλη στην υγεία), αλλά και την εμπορική δραστηριότητα αλλά και προβολή του κλάδου μέσα από διεθνείς εκθέσεις καθώς και για τις αναγνωρισμένες διεθνείς ποικιλίες που κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Συγκεκριμένα αναφέρει η έκθεση της ResearchAndMarkets.com. αναφέρει:

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει συσχετιστεί με ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Αυτό συνέβαλε στην αντίληψη του κρασιού ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Οι οινοπαραγωγικές περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, προσελκύοντας λάτρεις του κρασιού και ταξιδιώτες που θέλουν να εξερευνήσουν αμπελώνες, να δοκιμάσουν διαφορετικά κρασιά και να μάθουν για τη διαδικασία οινοποίησης από πρώτο χέρι. Εκλεκτά και σπάνια κρασιά πωλούνται συχνά μέσω δημοπρασιών, όπου συλλέκτες και λάτρεις του κρασιού κάνουν προσφορές για βραβευμένα μπουκάλια. Οι δημοπρασίες κρασιού μπορούν να φτάσουν σε αστρονομικές τιμές, καθιστώντας τις μια ενδιαφέρουσα πτυχή της αγοράς κρασιού τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους λάτρεις.

Η Vinexpo είναι μια από τις πιο γνωστές διεθνείς εμπορικές εκθέσεις κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών. Πραγματοποιείται στο Μπορντό της Γαλλίας και συγκεντρώνει επαγγελματίες από όλους τους τομείς της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων παραγωγών, διανομέων, αγοραστών και δημοσιογράφων. Η Vinexpo διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις σε άλλες χώρες, όπως τη Vinexpo Hong Kong και Vinexpo Shanghai, για να εξυπηρετήσει την ασιατική αγορά.

Η ProWein είναι μια άλλη κορυφαία διεθνής εμπορική έκθεση κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Προσελκύει εκθέτες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, παρέχοντας μια πλατφόρμα για παρουσιάσεις προϊόντων, επαγγελματικές συναντήσεις και συζητήσεις στον κλάδο. Το ProWein εστιάζει στην ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων και στην προβολή μιας μεγάλης ποικιλίας κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών. Το International Wine Challenge (IWC) είναι ένας από τους πιο διάσημους διαγωνισμούς κρασιού παγκοσμίως. Συγκεντρώνει μια ομάδα ειδικών κριτών που δοκιμάζουν και αξιολογούν κρασιά από διαφορετικές περιοχές και κατηγορίες. Τα βραβεία IWC αναγνωρίζουν την αριστεία στην οινοποίηση και παρέχουν διεθνή αναγνώριση στους νικητές παραγωγούς.

Αναγνωρισμένες ποικιλίες

Το Cabernet Sauvignon είναι μια από τις πιο ευρέως αναγνωρισμένες και φυτεμένες ποικιλίες κόκκινου σταφυλιού. Παράγει κρασιά με γεμάτο σώμα με πλούσιες γεύσεις φραγκοστάφυλου, βατόμουρου και κέδρου. Το Cabernet Sauvignon εκτιμάται ιδιαίτερα για τη δυνατότητα παλαίωσής του και καλλιεργείται σε πολλές αμπελοοινικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπως το Μπορντό, η Καλιφόρνια και η Αυστραλία. Επίσης, το Chardonnay είναι μια ευέλικτη ποικιλία λευκού σταφυλιού γνωστή για την ικανότητά της να παράγει μια μεγάλη γκάμα στυλ, από τραγανή και άβυστη έως πλούσια και βουτυράτη. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λευκά κρασιά παγκοσμίως, με γεύσεις πράσινου μήλου, τροπικών φρούτων και βανίλιας.

Το Chardonnay καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές, όπως η Βουργουνδία, η Καλιφόρνια και η Αυστραλία. Επιπλέον, το Pinot Noir είναι μια ποικιλία κόκκινου σταφυλιού διάσημη για την κομψότητα, τη φινέτσα και τις λεπτές γεύσεις του. Παράγει κρασιά ελαφρού έως μεσαίου σώματος με νότες από κόκκινα μούρα, κεράσι και γήινους. Το Pinot Noir συνδέεται με περιοχές όπως η Βουργουνδία, το Όρεγκον και η Νέα Ζηλανδία και εκτιμάται ιδιαίτερα από τους λάτρεις του κρασιού για την πολυπλοκότητα και τη λεπτότητα του.

Επιπλέον, το Sauvignon Blanc είναι μια λευκή ποικιλία σταφυλιού που παράγει ζωντανά και αρωματικά κρασιά. Είναι γνωστό για τη ζωηρή του οξύτητα, τις ποώδεις νότες και τις γεύσεις τροπικών φρούτων, όπως γκρέιπφρουτ και φρούτο του πάθους. Το Sauvignon Blanc φυτεύεται ευρέως σε περιοχές όπως το Marlborough (Νέα Ζηλανδία), η κοιλάδα του Λίγηρα (Γαλλία) και η Καλιφόρνια.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...