Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ιδιαίτερα επιτυχής αποδείχτηκε ο φετινός τρύγος για την οινοποιία Tsantali

Για την Οινοποιία Tsantali η Μαρώνεια άνοιξε την αυλαία του φετινού τρύγου στις 17 Αυγούστου. Ο τρύγος του 2020 ήταν όψιμος για τις περιοχές της Χαλκιδικής κατά μια εβδομάδα για τις λευκές ποικιλίες, ενώ για τις ερυθρές ποικιλίες ήταν περίπου στις φυσιολογικές για την περιοχή ημερομηνίες. Στον αμπελώνα του Αγίου Όρους ο τρύγος κατέγραψε μία οψίμηση 15 ημερών. Ο τρύγος για τον αμπελώνα στη Στράντζα της Νάουσας ξεκίνησε στης 21 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Η Ραψάνη ολοκλήρωσε τον φετινό τρύγο, καθώς τα αμπελοτεμάχια μπήκαν στο υψηλότερο υψόμετρο της ΠΟΠ ζώνης (υποζώνη Γ / 500 – 800 μέτρα) την 1η Οκτωβρίου.

Η Οινοποιία Tsantali γιορτάζει:

  • τον 51o Τρύγο στη Νάουσα
  • τον 47o Τρύγο στο Άγιο Όρος
  • τον 44ο Τρύγο στη Χαλκιδική
  • τον 30ο Τρύγο στη Ραψάνη
  • τον 24ο Τρύγο στη Μαρώνεια

 

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η περιοχή της Χαλκιδικής κατέγραψε οψίμηση μία εβδομάδας σε σχέση με τον τρύγο του 2019 στις λευκές ποικιλίες , ενώ στις ερυθρές ποικιλίες ήταν περίπου στις φυσιολογικές για την περιοχή ημερομηνίες. Η οψίμηση των λευκών ποικιλιών οφείλεται αφενός στην έντονη βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στην αρχή του καλοκαιριού και αφετέρου στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν από τα μέσα του καλοκαιριού. Οι βροχές όμως το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου επέδρασσαν ευνοϊκά στις ερυθρές ποικιλίες οδηγώντας σε πλήρη φαινολική ωριμότητα.

 

ΜΕΤΟΧΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Ο τρύγος στην περιοχή του Αγίου Όρους ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου καταγράφοντας μία οψίμηση 15 ημερών σε σχέση με τον τρύγο του 2019 αυτό οφείλεται κυρίως στις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου. Η άνοιξη καταγράφηκε υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων και ειδικά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Αυτό οδήγησε σε κακό δέσιμο και συνεπώς χαμηλή παραγωγή. Κατόπιν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επικράτησαν έντονα ξηροθερμικές συνθήκες που πολλές φορές σταμάτησαν την ωρίμαση. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η οψίμηση που αναφέραμε στην έναρξη του τρυγητού. Και από τις δύο περιοχές, τα αποζυμωμένα λευκά κρασιά διακρίνονται για την αρωματική τους ένταση και την υψηλή οξύτητα. Βάσει των αποτελεσμάτων έως σήμερα, η χρονιά εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ιδιαίτερα αρωματικά και γεμάτα λευκά και ροζέ κρασιά με υψηλές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά κρασιά αναμένεται να διακρίνονται από υψηλό αλκοολικό βαθμό υψηλό φαινολικό δυναμικό και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Λευκές ποικιλίες                                                                               

Αμπελώνας Χαλκιδικής, έναρξη 20 Αυγούστου

Σειρά τρυγητού ποικιλιών:
1. Sauvignon blanc
2. Μοσχάτο
3. Μαλαγουζιά
4. Αθήρι
5. Ασύρτικο
6. Ροδίτης

Αμπελώνας Μετόχι Χρωμίτσας, Άγιο Όρος, έναρξη 24 Αυγούστου

Σειρά τρυγητού ποικιλιών:

1. Chardonnay
2. Αθήρι
3. Ασύρτικο
4. Ροδίτης

 

Ερυθρές ποικιλίες 

Αμπελώνας Χαλκιδικής, έναρξη 1 Σεπτεμβρίου

Σειρά τρυγητού ποικιλιών:
1. Merlot
2. Cabernet Sauvignon

Αμπελώνας Μετόχι Χρωμίτσας, Άγιο Όρος, έναρξη 7 Σεπτεμβρίου

Σειρά τρυγητού ποικιλιών:

1. Chardonnay
2. Αθήρι
3. Ασύρτικο
4. Ροδίτης

Μαρώνεια 
Ο τρυγητός στη Μαρώνεια έγινε σε φυσιολογικές ημερομηνίες για την περιοχή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φυτοπροστασίας με περίπου τις ίδιες αποδόσεις με την περσινή χρονιά. Κύρια κλιματολογικά χαρακτηριστικά της χρονιάς ήταν αφενώς η έλλειψη καύσωνα, αφετέρου η ανομβρία. Τα λευκά και ροζέ κρασιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρωματικά και τα κόκκινα να διακρίνονται για τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα τους.

Λευκές ποικιλίες                                          

Έναρξη 17 Αυγούστου

Σειρά τρυγητού ποικιλιών
1. Chardonnay
2. Sauvignon blanc
3. Μοσχάτο

Ερυθρές ποικιλίες

Έναρξη 7 Σεπτεμβρίου

Σειρά τρυγητού ποικιλιών
1. Syrah
2. Μαυρούδι
3. Λημνιό

Ραψάνη
Ο τρύγος ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις 5 επόμενες ημέρες (από 28 Σεπτεμβρίου) συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β υποζώνης (250-500 μέτρα υψόμετρο). Από την 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε ο τρυγητός στα αμπελοτόπια του υψηλότερου υψόμετρου (Γ υποζώνη: 500+ μέτρα υψόμετρο). Τα σταφύλια που παραλάβαμε στο οινοποιείο μας στη Ραψάνη, ήταν υγιή –μια από τις «καθαρότερες» χρονιές των τελευταίων ετών- με καλή ωριμότητα, υψηλό αλκοολικό βαθμό και φυσιολογική χρωματική ένταση.

Νάουσα
Ο τρύγος ξεκίνησε στης 21 Σεπτεμβρίου στον αμπελώνα μας στη Στράντζα και ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Η φαινολική ωρίμανση των σταφυλιών φέτος δεν ήταν στα περσινά επίπεδα, ωστόσο, τα σταφύλια που παραλάβαμε στο οινοποιείο μας στη Νάουσα ήταν υγιή με ικανοποιητικά αρώματα και επίπεδα σακχάρων. Η παραγωγή της φετινής χρονιάς ήταν μειωμένη κατά 5% περίπου.

Διακρίσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οινοποιία Tsantali μετράει 44 διακρίσεις για το 2020 και λαμβάνει βραβεία κάθε χρόνο από διακεκριμένους διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά:

SOMMELIERS CHOICE AWARDS US

RAPSANI RESERVE 2016 – Gold (91 points)

RAPSANI GRANDE RESERVE 2012 – Silver (89 points)

KANENAS White 2019 – Silver (89 points)

EMMETROS LOGOS Rose 2019 – Silver (87 points)

DECANTER WORLD WINE AWARDS

SANTORINI NYKTERI 2018 (SantoWines) – Gold (95 points)

SANTORINI ASSYRTIKO 2019 (SantoWines) – Silver (94 points)

SANTORINI VINSANTO 2013 (SantoWines) – Silver (92 points)

SANTORINI ASSYRTIKO GRANDE RESERVE 2017 (SantoWines) – Silver (91 points)

SANTORINI ASSYRTIKO SELECTION CUVÉE 2018 (SantoWines) – Silver (91 points)

SANTORINI VINSANTO 8 Years Ageing (Santo Wines) – Silver (90 points)

KAMENI 2017 (SantoWines) – Silver (90 points)

SANTO SPARKLING BRUT METHODE TRADITIONNELLE 2017 (SantoWines) – Bronze (89 points)

MAVROTRAGANO 2017 (SantoWines) – Bronze (88 points)

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.