Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Pernod Ricard σταματά τις εξαγωγές και τη διανομή αλκοολούχων ποτών στη Ρωσία

Η Pernod Ricard, ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος ποτών premium στον κόσμο, σταμάτησε τις εξαγωγές στη Ρωσία και θα τερματίσει τη διανομή ολόκληρου του χαρτοφυλακίου της στη χώρα…

Η αποφασιστική κίνηση από την Pernod Ricard θα σημαίνει απώλεια περίπου 300 θέσεων εργασίας στη ρωσική θυγατρική της, κάτι που η εταιρεία λέει ότι «προσπάθησε σκληρά να αποφύγει».

Η Pernod Ricard λέει ότι θα «κάνει το καλύτερο δυνατό» για τους πληγέντες, αλλά μια «μικροσκοπική» ομάδα θα παραμείνει στη θέση της καθώς η ολοκλήρωση της διανομής ορισμένων τοπικών εμπορικών σημάτων όπως το αρμενικό κονιάκ Ararat θα χρειαστεί «μερικούς μήνες» για να ολοκληρωθεί.

Η απόφαση να σταματήσει τις πωλήσεις και τη διανομή στη Ρωσία ελήφθη αφού ο γαλλικός όμιλος αντιμετώπισε ένα μπαράζ επικρίσεων μετά την είδηση ​​τον περασμένο μήνα ότι είχε ξαναρχίσει περιορισμένες αποστολές βότκας Absolut και άλλων μεγάλων διεθνών εμπορικών σημάτων στη Ρωσία.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο όγκος της Absolut που πωλήθηκε στη Ρωσία πριν από την επιβολή των κυρώσεων έχει χαρακτηριστεί από τους μυημένους ως «μικροσκοπικός».

Η εταιρεία λέει ότι η πολυπλοκότητα της κατάστασης σήμαινε ότι έπρεπε να λάβει αποφάσεις «για να προστατεύσει τους ανθρώπους και τις επωνυμίες μας».

Όπως και άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι ποτών, η Pernod Ricard είχε συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία την άνοιξη του 2022, τερματίζοντας όλες τις προμήθειες στη χώρα.

Στη συνέχεια, πριν από μερικές εβδομάδες πραγματοποίησε ελάχιστες αποστολές για να επιτρέψει στη ρωσική θυγατρική της να προστατεύσει τους τοπικούς υπαλλήλους από πιθανές ποινικές κυρώσεις.

Σε μια δήλωση που έκανε νωρίτερα αυτό το μήνα, η Pernod Ricard είπε: «Σε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις διεθνείς κυρώσεις, μειώσαμε σημαντικά τον αριθμό και την ποσότητα των εμπορικών σημάτων που εισήχθησαν [στη Ρωσία] σε επίπεδο που μας επέτρεψε να προστατεύσουμε τις τοπικές ομάδες μας, τα μέσα διαβίωσής τους και τα μέσα διαβίωσής τους και την ευημερία των οικογενειών τους».

Εάν η Pernod Ricard δεν είχε στείλει κάποιες μετοχές στη ρωσική θυγατρική της, το 300 προσωπικό της στη χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη επειδή επέτρεψε στην τοπική εταιρεία να προχωρήσει σε «σκόπιμη χρεοκοπία».

Αλλά αυτό δεν καθησύχασε τους κριτικούς, ειδικά στη Σουηδία, το σπίτι της Absolut. Η Pernod Ricard απειλήθηκε από μποϊκοτάζ του χαρτοφυλακίου της τόσο εκεί όσο και στη Φινλανδία, και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson πρόσθεσε το βάρος του στις διαδηλώσεις.

Στην Ιρλανδική Δημοκρατία, ο Ουκρανός πρέσβης ζήτησε να σταματήσουν οι προμήθειες στη Ρωσία του Jameson’s, του ιρλανδικού ουίσκι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Ιρλανδοί πολιτικοί στάθηκαν επίσης, προτρέποντας να συμπεριληφθεί η Pernod Ricard στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

Αν και άλλες ομάδες ποτών παραδέχονται ιδιωτικά ότι έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια διλήμματα, η Pernod Ricard έφερε το κύριο βάρος των ενστάσεων για την ελάχιστη εμπορία της στη Ρωσία και αναγκάστηκε από την κοινή γνώμη να κάνει μια στροφή.

Σε δήλωση στον ιστότοπό της, η γαλλική εταιρεία αναφέρει ότι «διέκοψε όλες τις εξαγωγές των διεθνών σημάτων της στη Ρωσία στα τέλη Απριλίου 2023.

«Θα σταματήσουμε επίσης τη διανομή του χαρτοφυλακίου μας στη Ρωσία, μια διαδικασία που αναμένουμε ότι θα διαρκέσει μερικούς μήνες για να ολοκληρωθεί.

«Αξιολογούμε πώς να προσαρμόσουμε τον τοπικό μας οργανισμό υπό το φως αυτών των αποφάσεων, ενώ συμμορφωνόμαστε πλήρως με όλους τους τοπικούς νομικούς κανονισμούς.

«Από το ξέσπασμα του πολέμου, η κατευθυντήρια αρχή μας ήταν η ευημερία των ομάδων μας όπου κι αν βρίσκονται, και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους τοπικούς υπαλλήλους μας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

 

Χωρίς Κέρδη  

Η παύση της λειτουργίας της Pernod Ricard στη Ρωσία θα σημαίνει ότι δεν θα έχει κέρδη στη Ρωσία.

Αναλυτικότερα, πριν από την επιβολή των διεθνών κυρώσεων, περίπου το 3% των δραστηριοτήτων της προερχόταν από τη Ρωσία. Ωστόσο, η ανακοίνωση της εταιρείας είχε ελάχιστο αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής της, η οποία ανέρχεται στα €214 περίπου και παρουσιάζει άνοδο 16% μέχρι στιγμής φέτος.

Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες διεθνείς μάρκες της Pernod Ricard συνεχίζουν να εμφανίζονται στα ράφια των ρωσικών καταστημάτων και να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, όπως και τα προϊόντα των διεθνών ανταγωνιστών της που έχουν επίσης συμμορφωθεί με τις διεθνείς κυρώσεις στο καθεστώς του Προέδρου Πούτιν.

Φτάνουν στη Ρωσία από την «γκρίζα» αγορά παράλληλων εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Μια αναφορά υποδηλώνει ότι μια σημαντική προσφορά μάρκες σκωτσέζικου ουίσκι φτάνει στη Ρωσία μέσω εισαγωγέων στη Λετονία και τη Μολδαβία, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούν σε Ρώσους επιχειρηματίες.

Τέλος, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες εταιρείες αλκοολούχων καταβάλλουν προσπάθειες για να σταματήσουν αυτό το εμπόριο, ο Πούτιν το ενθαρρύνει.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...