Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η σειρά Cambium Napa Valley Biodynamics Masterclass έρχεται στις ΗΠΑ

Η πρώτη σειρά US Cambium Biodynamics Masterclass κυκλοφόρησε στην κοιλάδα Napa την περασμένη εβδομάδα (27-29 Ιουλίου) και έχει προαναγγελθεί μια απίστευτη επιτυχία.

Η τριήμερη εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τους οινικούς οργανισμούς της Ιταλίας Cambium Formazione και την αμερικανική Biodynamic Demeter Alliance μαζί με τα οινοποιεία Oregon’s Montinore Estate και Quintessa Estate, έδειξε πώς η βιοδυναμική και οι μέθοδοι καλλιέργειας έχουν εξελιχθεί στον κλάδο.

Η βιοδυναμική, η οποία αντλείται από τις διδασκαλίες του Αυστριακού φιλοσόφου Rudolf Steiner, ο οποίος ανέπτυξε φυσικές, ολιστικές μεθόδους καλλιέργειας ως λύση στις βιομηχανικές χημικές εφαρμογές μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μελετήθηκαν στο καθηλωτικό συμπόσιο, που φιλοξενήθηκε στο Quintessa Estate στο Rutherford. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι εστίασαν σε θέματα όπως η οικοδόμηση της υγείας του εδάφους, η διεύρυνση της βιοποικιλότητας και ο εντοπισμός σημείων αλλαγής μέσα στα συστήματα για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του αμπελώνα.

Αναλυτικότερα, ο Rudy Marchesi, συνεργάτης στο Montinore Estate του Όρεγκον και ένας από τους πρώτους υιοθέτες της βιοδυναμικής στις ΗΠΑ τόνισε ότι: «Δεν είχαμε κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ και σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να κυκλοφορήσει στη Νάπα, που είναι αναμφισβήτητα η καρδιά του αμερικανικού κρασιού.», με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι «Πιστεύω ότι αυτό επιβεβαιώθηκε από την παρουσία, από την ποιότητα των παρευρισκομένων, την υψηλή ποιότητα της όλης εκδήλωσης και το τι έχουν αφαιρέσει όλοι από αυτήν».

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον Marchesi, η κοιλάδα Cambium Napa έχει επίσης παρουσιάσει τη βιοδυναμική ως εφικτό επιχειρηματικό μοντέλο και βιώσιμη εναλλακτική λύση γεωργίας, εν μέσω κλιμάκωσης της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, ο Marchesi εξήγησε ότι: «Ένα από τα πράγματα που ακούω για τη βιοδυναμική είναι ότι είναι τόσο ακριβό, όταν ξεπερνούσα τους γείτονές μας στο κόστος ανά στρέμμα αγρόκτημα κάθε χρόνο. Απλώς είναι πολύ ανταγωνιστικό. Τα αμπέλια, από τη στιγμή που θα κυλιέσετε, είναι πιο υγιή, δεν χρειάζονται τόση προσοχή. Δεν ψεκάζουμε τίποτα ακριβό μια σακούλα θειάφι είναι φθηνή, σε σύγκριση με οτιδήποτε πουλάνε αυτές τις μέρες. Και υπάρχει αυτή η προσωπική ανταμοιβή της μετατροπής αυτού του είδους ανθυγιεινής φάρμας σε ένα πραγματικά ζωντανό, υγιές μέρος, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ και τους ανθρώπους που ζουν γύρω μας».

Άλλοι παρευρισκόμενοι ήταν επίσης τρεις Ιταλοί οινοπαραγωγοί από τρεις διαφορετικές περιοχές: η Elisabetta Foradori του Foradori στο Mezzolombardo, ο Federico Ceretto από το οινοποιείο και το κτήμα Ceretto στην Alba, στους λόφους Langhe και Roero του Πιεμπονγκσάντ και η Chiara Pepe πέμπτης γενιάς του οινοποιείου Emidio Pepe στο κτήμα κρασιού Abruzzo. Όλα ανήκουν σε οικογενειακά κτήματα πολλών γενεών και με καθένα από αυτά να προσφέρει μια «ειλικρινή, οικεία εμπειρία ως βιοδυναμικοί αγρότες που παλεύουν με διαφορετικά κλίματα, εδάφη και ποικιλίες».

Συμπληρωματικά, πρόσθετοι συμμετέχοντες ήταν η βιολόγος, οικολόγος και εμπειρογνώμονας βιοποικιλότητας Olga Barbosa, μαζί με τη γνωστή διεθνή επικοινωνία για το κρασί Elaine Chukan Brown και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Biodynamic Demeter Alliance, Daphne Amory. Επιπλέον, η δημοσιογράφος Samantha Cole-Johnson καθοδήγησε τις καθημερινές γευσιγνωσίες και διευκόλυνε επίσης μια συζήτηση σχετικά με τις μεταβαλλόμενες αντιλήψεις των καταναλωτών.

«Αισθάνομαι ενθουσιασμένος με αυτό που συνέβη αυτές τις πολύ έντονες μέρες», συνόψισε ο Ιταλός γεωπόνος και οινοποιός Adriano Zago, ο οποίος ίδρυσε το Cambium, που σημαίνει «ανταλλαγή» στα λατινικά, καθώς και τον αγγειακό ιστό ενός φυτού. “Γιατί? Επειδή χρειαζόμουν τόσο βαθιά να συγχωνεύσω ικανότητες και εμπειρίες μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Και η Νάπα είναι σίγουρα το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε.»

Τελικά, η εκδήλωση, η οποία θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία, είδε τη σειρά Cambium Napa Valley Biodynamics Masterclass να προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα πλαίσιο σκέψης, επικεντρωμένο στην προσεκτική ακρόαση και παρατήρηση, για την επίτευξη βραχυπρόθεσμης βιωσιμότητας της καλλιέργειας, μακροπρόθεσμης υγείας του εδάφους και ακμάζουσα κοινότητα για τις μελλοντικές γενιές.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Rodrigo Soto, ο οποίος είναι ο διευθυντής ακινήτων για το Quintessa Estate, παραδέχτηκε «Απλώς η δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, νομίζω ότι ήταν κέρδος για όλους».

Τέλος, ο Soto εξήγησε: «Οι συλλογικές προσπάθειες που έχουμε δει από τους τοπικούς παραγωγούς αυτή η αφοσίωση χρόνου που αφιέρωσαν σε αυτό το γεγονός είναι απίστευτη. Και το να φέρνεις ξένους, δηλαδή ανθρώπους από άλλες φημισμένες περιοχές του κρασιού και σπουδαίους παραγωγούς είναι πάντα εμπνευσμένο. Νομίζω ότι αυτό που ψάχνουμε αυτό που αναζητώ προσωπικά είναι να δημιουργήσουμε μια εξαιρετική στιγμή συζήτησης και έμπνευσης» και αποκάλυψε ότι «η ομάδα σκοπεύει να επαναλαμβάνει τις εκδηλώσεις του Cambium στις ΗΠΑ ανά εξάμηνο».

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...