Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ρωσία εξετάζει την επιβολή δασμών 200% σε κρασιά από τα κράτη του ΝΑΤΟ

Η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμού 200% στις εισαγωγές κρασιού από τα κράτη του ΝΑΤΟ προκειμένου να στηρίξει τον δικό της αμπελοοινικό τομέα.

Η ρωσική κυβέρνηση θα εξετάσει την τελευταία πρωτοβουλία της Ένωσης Οινοποιών και Οινοποιών της Ρωσίας (AVVR) να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κρασιού από τις λεγόμενες «μη φιλικές» χώρες για τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κρατών του ΝΑΤΟ, σε ποσοστό 200%. Ο εκτελεστικός διευθυντής της AVVR, Alexey Plotnikov ενημερώθηκε ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ήδη σύντομα. Σύμφωνα με τον Alexey Plotnikov δήλωσε: «Αποφασίσαμε να απευθύνουμε εκ νέου έκκληση στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο (Κρατική Δούμα) με αίτημα να ενισχυθούν τα μέτρα για την προστασία της ρωσικής αγοράς επιβάλλοντας δασμούς για το κρασί, τα αφρώδη κρασιά, τον εμπλουτισμένο οίνο από τα κράτη του ΝΑΤΟ σε ποσοστό 200%.». Τον Ιούλιο του 2023 η κυβέρνηση αύξησε ήδη τους εισαγωγικούς δασμούς σε κρασιά από «μη φιλικές» χώρες, από 12,5% σε 20% μέχρι το 2024, ενώ μια τέτοια αύξηση θεωρείται πιθανώς ανεπαρκής από ορισμένους κρατικούς αξιωματούχους και ντόπιους οινοποιούς. Σύμφωνα με τον Plotnikov, εκτός από τους δασμούς 200%, η Ένωση πρότεινε επίσης την ακύρωση του προτιμησιακού καθεστώτος για τις εισαγωγές κρασιού από τη Γεωργία.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Μεταξύ των άλλων προτεινόμενων μέτρων για τους εγχώριους οινοποιούς είναι επίσης ο καθορισμός ποσόστωσης 20% για το ρωσικό κρασί στα ρωσικά καταστήματα λιανικής από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 με περαιτέρω αύξηση έως και 50%. Υπάρχει επίσης ένας πιθανός καθορισμός ποσόστωσης για καφετέριες και εστιατόρια για τουλάχιστον το 50% των εγχώριων προϊόντων στη λίστα κρασιών από την 1η Σεπτεμβρίου, και να αναγράφονται τέτοια ποτά στην αρχή του μενού τους.

Πιθανή αύξηση τιμών 30% στις τιμές ρωσικών κρασιών

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία σχέδια του ρωσικού κράτους και της ένωσης της τοπικής βιομηχανίας έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρή κριτική από ορισμένους κορυφαίους Ρώσους εισαγωγείς κρασιού καθώς και από αναλυτές στον τομέα του οίνου, οι περισσότεροι από τους οποίους πιστεύουν ότι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τιμών του κρασιού στη Ρωσία (συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων κρασιών) και την πραγματική αναστολή των εισαγωγών κρασιού από τα περισσότερα κράτη της ΕΕ και άλλα δυτικά έθνη. Πέρυσι οι τιμές του κρασιού στη Ρωσία αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των δασμών και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω άνοδο των τιμών, στην περίπτωση της επιβολής πρόσθετων δασμών.

Οι αναλυτές πιστεύουν επίσης ότι οι εισαγωγές κρασιού από χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Αργεντινή και η Χιλή δεν θα καλύψουν πλήρως τις εγχώριες ανάγκες σε κρασιά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην έλλειψή του σε ορισμένα τμήματα της ρωσικής αγοράς κρασιού.

Επί του παρόντος, τα περισσότερα ρωσικά κρασιά είναι πολύ ακριβά, γεγονός που οφείλεται και στην έλλειψη μαζικής παραγωγής τους εντός της χώρας, καθώς η βιομηχανία είναι πολύ νέα. Οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι η επιβολή δασμών 200% θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του ρωσικού κρασιού έως και 30%.

Όπως είπε ο Andrius Jucis, ιδιοκτήτης οινοποιείου που βρίσκεται στην Κριμαία, σε συνέντευξή του στο Russian Business FM business paper, η επιβολή δασμών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους ντόπιους πελάτες, καθώς η ζήτηση για ευρωπαϊκά κρασιά στη Ρωσία ήταν πάντα υψηλή και οι φόροι θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της γκάμα των διαθέσιμων κρασιών.

Πηγή: thedrinkbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φύτευση αμπελώνων σε υψόμετρο ωθεί τους αμπελουργούς στα… άκρα. Δεδομένης της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο που συχνά συνοδεύει τις απότομες πλαγιές, η ωρίμανση...

REPORTS

Από αμπελώνα σε υψόμετρο 1650 μέτρων το νέο Malbec, που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει η Terrazas de Los Andes, που δείχνει ότι το μέλλον του...

REPORTS

Μια αυξανόμενη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αμπελουργών της Νάπα, της ξακουστής κοιλάδας για την παραγωγή premium κρασιών στις ΗΠΑ, ότι η κομητεία δεν...

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.