Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η περιοχή Friuli Venezia Giulia θα αποτελέσει τον επόμενο οινικό προορισμό της Ιταλίας

Αν και μικρή σε μέγεθος, η βορειοανατολική ιταλική περιοχή Friuli Venezia Giulia θα μπορούσε να έχει μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τον τουρισμό τροφίμων και κρασιού.

Κατά την παρουσίαση του οδηγού Lonely Planet στη Friuli Venezia Giulia στο Λονδίνο, του πρώτου τέτοιου βιβλίου για την περιοχή από το Lonely Planet, ο συγγραφέας Luigi Farrauto, ο οποίος κατάγεται από το Μιλάνο, σημείωσε ότι ακόμη και οι Ιταλοί παραβλέπουν αυτήν την περιοχή στην άκρη της χώρας: «Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ιταλία δεν γνωρίζουμε την Friuli Venezia Giulia, πιστεύουμε ότι η Ιταλία τελειώνει στη Βενετία!

Δεν είναι μια περιοχή χωρίς ισοπαλίες. Έγινε πολλή συζήτηση για τα γραφικά βουνά, τις μεσογειακές ακτές και τις ιστορικές πόλεις της περιοχής. Οι διακοπές χειμερινών σπορ και οι διακοπές στην πόλη είναι σίγουρα δημοφιλείς, αλλά, ιδιαίτερα σε μια περιοχή τόσο μικρή όπως η Friuli Venezia Giulia (υπολογίζεται ότι μπορείτε να τη διασχίσετε σε δύο ώρες με το αυτοκίνητο), δεν είστε ποτέ μακριά από το υπέροχο φαγητό και ποτό.

Παράλληλα, μεγάλο μέρος της κουζίνας της Friuli Venezia Giulia έχει μια αλπική κλίση, με έμφαση στα τυριά και στα αλλαντικά (όπως το Prosciutto di San Daniele), αλλά και στα θαλασσινά. Ο άλλος μεγάλος ισχυρισμός του για φήμη είναι ότι είναι η πιθανή γενέτειρα του τιραμισού, αν και οι κάτοικοι του Τρεβίζο στο Βένετο το αμφισβητούν.

Όσον αφορά το κρασί, η περιοχή περιέχει εννέα DOCs και τρία DOCG. Υπάρχουν επίσης τρία διαπεριφερειακά DOC (Prosecco, Delle Venezie και Lison Pramaggiore) και ένα διαπεριφερειακό DOCG (Lison).

Συνολικά, τα περίπου 1.700 οινοποιεία της περιοχής παράγουν περίπου 90 εκατομμύρια φιάλες ετησίως, με αξία εξαγωγής 180 εκατομμύρια ευρώ. Από τα σχεδόν 28.000 εκτάρια αμπελώνων στο Friuli Venezia Giulia, ένα εκπληκτικό 85% χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών (όπως Pinot Grigio, Glera και Ribolla Gialla), ενώ μόνο το 15% χρησιμοποιείται για ερυθρές ποικιλίες (όπως Schioppettino και Pignolo).

Μιλώντας ως μέρος ενός πάνελ, ο αντιπρόεδρος του Lonely Planet, Tom Hall, είπε: «Η παρατήρησή μου είναι ότι ο καλός και οινοτουρισμός έχει να κάνει με το να πηγαίνεις στην πηγή… αξιοποιεί αυτή την ιδέα του ταξιδιού ως την πιο αυθεντική εμπειρία που μπορείς να βρεις».

Πράγματι, ο ίδιος ο οδηγός προτείνει μια σειρά από τέτοιες εμπειρίες που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες. Έτσι, όταν ρωτήθηκε εάν κάποιο μέρος της περιοχής είχε γίνει το αγαπημένο του μετά την εκτεταμένη έρευνά του για το βιβλίο, ο Farrauto είπε: «Το μέρος που πραγματικά μου πήρε την καρδιά ήταν το Collio, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν την πραγματική dolce vita Friulana… Συναντάς τους ντόπιους και αρχίζεις να μιλάς για φαγητό, κρασί και πόσο ωραία είναι η απόλαυση της ζωής».

Έπειτα, ο οδηγός σημειώνει ότι μία από τις μεγάλες προσφορές του Collio είναι τα λευκά κρασιά της Collio DOC «και τα αναδυόμενα πορτοκαλί κρασιά». Βρίσκεται στα δυτικά της πόλης Gorizia στα σύνορα με τη Σλοβενία, το DOC είναι γνωστό για τα εδάφη του με μάργες και ψαμμίτη, στα οποία καλλιεργούνται τόσο αυτόχθονες (π.χ. Friulano, Ribolla Gialla και Malvasia) όσο και διεθνείς ποικιλίες (π.χ. Sauvignon Blanc και Riesling).

Συνομιλώντας σε μια δεξίωση στη συνέχεια με ένα ποτήρι Borgo Conventi Collio DOC Friulano, ο πρεσβευτής της μάρκας Andrea Samperi είπε: «Ο οινοτουρισμός αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το Friuli Venezia Giulia είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών βρίσκεται στα σύνορα με τη Σλοβενία ​​και την Αυστρία το φαγητό και το κρασί αντιπροσωπεύουν πραγματικά αυτό που είναι το Friuli Venezia Giulia».

«Είναι οικογενειακός τουρισμός», συνέχισε. «Δεν είναι το μέρος που πηγαίνεις για να βρεις μέρη να διασκεδάσεις! Πηγαίνεις για να χαλαρώσεις, να βρεις ομορφιά και μοναδικό φαγητό και κρασί ακόμα και το φαγητό και τα κρασιά είναι εξωτικές εκφράσεις γεύσεων που δεν βρίσκεις σε άλλα μέρη της Ιταλίας.»

Συμπληρωματικά, το Borgo Conventi είναι ένα καλό παράδειγμα ενός κτήματος που έχει αναπτύξει έμπειρους επισκέπτες, προσφέροντας τους ξεναγήσεις στους αμπελώνες και το κελάρι του με γευσιγνωσία με οδηγό στο τέλος και την επιλογή να δοκιμάσουν τα κρασιά μαζί με τοπικές λιχουδιές.

Περιγράφοντας τον χαρακτήρα του λαού Friulani, ο Samperi είπε: «Είναι πολύ συνδεδεμένοι με το terroir τους είναι φυσικοί, αληθινοί, ευθύς άνθρωποι. Δεν χρειάζεται να κρύψουν τίποτα».

Μολονότι ο κατανέζος εκ γενετής και τώρα ζει κοντά στο Λονδίνο, ο Samperi έχει έντονη συγγένεια με αυτήν την περιοχή στο άλλο άκρο της χώρας από τη Σικελία: «Γνώρισα τη Friuli Venezia Giulia χάρη στη δουλειά μου στο κρασί και ερωτεύτηκα την περιοχή. Ο εσωτερικός τουρισμός θα αρχίσει να αναπτύσσεται, αλλά ο διεθνής τουρισμός θα είναι επίσης πολύ σημαντικός».

Η διεθνής ευαισθητοποίηση σίγουρα αυξάνεται, ένα φαινόμενο που θα επιταχυνθεί μόνο με τη δημοσίευση του οδηγού, και η περιοχή γίνεται όλο και πιο προσβάσιμη στους ξένους ταξιδιώτες η Ryanair εκτελεί πλέον απευθείας πτήσεις από το Στάνστεντ στην Τεργέστη τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Τέλος, η Friuli Venezia Giulia θα έχει ανταγωνισμό από άλλα μέρη της Ιταλίας όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών με τάση για κρασί η Τοσκάνη, για παράδειγμα, έχει ήδη μια καλά εδραιωμένη οινοτουριστική βιομηχανία. Οι παραγωγοί της Σικελίας επενδύουν επίσης σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη εμπειριών για την εξυπηρέτηση των τουριστών.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.