Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η μεταβολή της κατανάλωσης κρασιού στις βασικές χώρες από το 2009 έως σήμερα

Το τοπίο της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού έχει βιώσει μια σειρά από ενδιαφέρουσες αλλαγές από το 2009 μετά την οικονομική κρίση, που χαρακτηρίζονται από αλλαγές στις χώρες κορυφαίας κατανάλωσης και εξελισσόμενες τάσεις.

Αυτό το άρθρο εξηγεί το πώς έχουν αλλάξει οι κορυφαίες χώρες κρασιού στον κόσμο από το 2009 έως τώρα, χρησιμοποιώντας δεδομένα OIV.

Αλλαγή φρουράς: Οι ΗΠΑ ξεπερνούν τη Γαλλία

Η ιεραρχία της κατανάλωσης κρασιού είδε μια σημαντική αλλαγή το 2010, όταν οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Γαλλία και έγιναν ο κορυφαίος καταναλωτής κρασιού στον κόσμο. Η αλλαγή προανήγγειλε μια νέα εποχή στη βιομηχανία του κρασιού, με τις ΗΠΑ να αναδεικνύονται ως κυρίαρχος παίκτης στην κατανάλωση κρασιού και έκτοτε παραμένουν έτσι. Στην πραγματικότητα, όπως θα δείτε από τον πίνακα αγώνων, το προβάδισμά του έχει διευρυνθεί από το 2016, οδηγώντας τον δεύτερο κατά πάνω από 4 mhl το έτος σε τελικά κοντά στα 10 mhl έως το 2022.

Η άνοδος της Κίνας και η επακόλουθη παρακμή

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες ιστορίες στην κατανάλωση κρασιού ήταν το ταξίδι της Κίνας από τη σχετική αφάνεια στην εξέχουσα θέση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν το 2009, η κατανάλωση κρασιού στην Κίνα σημείωσε σταδιακή και εντυπωσιακή άνοδο, κορυφώνοντας το 2017. Ομολογουμένως, υπήρξε οπισθοδρόμηση, όπως θα δείτε από το διάγραμμα, μετά το 2012, η ​​κατανάλωσή της συρρικνώθηκε μετά την καταστολή της διαφθοράς, αλλά μετά το 2014 ήταν σταθερά αυξήθηκε και κορυφώθηκε το 2017 με 19,3 mhl.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια παρατηρήθηκε μείωση της κατανάλωσης κρασιού στην Κίνα. Από την έναρξη της πανδημίας το 2020, η κατανάλωση κρασιού μειώνεται κατά 2 mhl κάθε χρόνο. Μέχρι το 2022, η κατανάλωσή του έπεσε στα 8,8 mhl, λιγότερο από το ήμισυ του όγκου κατανάλωσης που καταγράφηκε το 2017 και κάτω από τον όγκο που καταγράφηκε στο τέλος της χιλιετίας το 2000, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα.

Ακολουθούν μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Το 2022, οι κορυφαίοι καταναλωτές κρασιού που εμφανίζονται στο γράφημα, αντιπροσωπεύουν το 72% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης.
  • Η Ευρώπη εξακολουθεί να κατατάσσεται ως σημαντικός καταναλωτής κρασιού, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 50% του συνόλου του κόσμου.
  • Η κατανάλωση κρασιού στην Ιαπωνία με τα χρόνια παρέμεινε πολύ σταθερή. Από το 2014, η κατανάλωση κρασιού της ήταν σταθερά γύρω στα 3,5 mhl.
  • Στη Νότια Αμερική, η Αργεντινή κατατάσσεται ως η μεγαλύτερη αγορά κατανάλωσης κρασιού, κορυφώνοντας το 2013 με 10,4 mhl.
  • Αν και η Πορτογαλία ωχριά σε συνολικό όγκο κατανάλωσης έναντι των γειτόνων της στην ΕΕ στη Γαλλία ή την Ιταλία, έχει ωστόσο την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού στα 67,5 λίτρα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...