Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η κοινοπραξία Chianti Classico γιόρτασε τα 100 χρόνια αδιάλειπτης αριστείας

Σχεδόν 800 ετικέτες από περισσότερους από 200 παραγωγούς Chianti Classico παρουσίαστηκαν προημερών σε μια εκπληκτική τοποθεσία στη Φλωρεντία για τον εορτασμό της 100ης επετείου της κοινοπραξίας.

Το Chianti Classico γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της κοινοπραξίας, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και ποιότητα απέναντι στις προκλήσεις. Η γευσιγνωσία en primeur του 2024 αποκάλυψε τις δυνατότητες των πρόσφατων σοδειών, τονίζοντας τη δέσμευση της περιοχής στην αριστεία και τη διαχρονική γοητεία του Chianti Classico.

Στην καρδιά της Φλωρεντίας, κάτω από τις θολωτές οροφές ενός πρώην σιδηροδρομικού σταθμού, εκτυλίχθηκε ένα γεγονός που αιχμαλώτισε την ουσία της παράδοσης, της καινοτομίας και του ακλόνητου πνεύματος του Chianti Classico. Σηματοδοτώντας τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Consorzio Vino Chianti Classico, οι οινόφιλοι και οι γνώστες του κρασιού συγκεντρώθηκαν για μια πρώιμη γευσιγνωσία που ήταν κάτι περισσότερο από μια γουλιά κρασιού, ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο και στο εκπληκτικό terroir.

Το 1924, 33 οινοπαραγωγοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ένωση για την προώθηση και την προστασία των κρασιών του Chianti Classico και της περιοχής παραγωγής του, η οποία στην πραγματικότητα αναφέρθηκε ήδη από τον Μέγα Δούκα της Τοσκάνης, Cosimo III de’ Medici το 1716 ως ένα από τα κρασιά για πρώτη φορά στον κόσμο με ονομασία προέλευσης.

Μετά από 100 χρόνια, η κληρονομιά συνεχίζεται και ο αριθμός των οινοπαραγωγών είναι περίπου 350 διασκορπιζόμενοι σε 70.000 εκτάρια μιας πανέμορφης υπαίθρου με κυλιόμενους λόφους μεταξύ Φλωρεντίας και Σιένα, το είδος που θα ήταν οικείο στον Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Παρά τις προκλήσεις όπως ο περονόσπορος και την αξιοσημείωτη πτώση των εξαγωγικών πωλήσεων κατά 10%, το Chianti Classico έδειξε ανθεκτικότητα, με αύξηση της τιμής κατά 7% από το προηγούμενο έτος, υπογραμμίζοντας την βιωσιμότητα και τη διαρκή ελκυστικότητα της ονομασίας. Η κατηγορία Gran Selezione, που αντιπροσωπεύει την κορυφή του Chianti Classico, που έχει καθοριστική σημασία για την ενίσχυση του κύρους της περιοχής. Με αυστηρότερους κανόνες παραγωγής, σε σύγκριση με το Chianti Classico και το Chianti Classico Riserva, αυτά τα κρασιά αποτελούν απόδειξη της δέσμευσης της κοινοπραξίας στην ποιότητα, εκφράζοντας μια βαθύτερη αίσθηση του τόπου και της ταυτότητας μέσα από κάθε φιάλη.

Το Chianti Classico μπορεί να έχει μια οινοποιητική γενεαλογία που εκτείνεται πριν από 2.500 χρόνια, αλλά η περιοχή εξακολουθεί να είναι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας Giovanni Manetti: «Το Chianti Classico είναι σε καλή υγεία. Πέρυσι χάσαμε μέρος της σοδειάς μας, λόγω περονόσπορου, αλλά η σοδειά ήταν καλής ποιότητας. Όπως οι περισσότερες ιταλικές ονομασίες, είδαμε πτώση 10% στις πωλήσεις στην εξαγωγική αγορά, αλλά το ποσοστό εξάντλησης των αποθεμάτων είναι ενθαρρυντικό καθώς ο ρυθμός είναι σύμφωνος με τα προηγούμενα χρόνια. Οι τιμές έχουν αυξηθεί 7% από πέρυσι και είναι 13% πάνω από τον πληθωρισμό –αν συγκρίνουμε τα δεδομένα με αυτά του 2021– καθιστώντας το Chianti Classico κερδοφόρο DOCG. Πουλάμε τα κρασιά μας σε περισσότερες από 160 χώρες, αν και τα δύο τρίτα της παραγωγής πωλούνται σε τρεις: οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι νούμερο ένα με μερίδιο 35%. Η Ιταλία αύξησε τα μερίδια της από 19% σε 22% κατά τη διάρκεια των δύο ετών και ο Καναδάς είναι σταθερός με σταθερό 10% (με τις πωλήσεις της κατηγορίας Gran Selezione να αυξάνονται κατά 50% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους).»., ανέφερε.

Φόρος τιμής και παράθυρο στο μέλλον

Η γευσιγνωσία en primeur του 2024 ήταν ένα παράθυρο στο μέλλον, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και την ποιότητα των τρύγων 2022, 2021, 2020 και 2019. Οι παρευρισκόμενοι είχαν μια πανοραμική θέα της ποικιλομορφίας της ονομασίας, με σχεδόν 800 ετικέτες από περισσότερους από 200 παραγωγούς. Τα κρασιά Riserva και Gran Selezione, ειδικότερα, τόνισαν τη δυνατότητα παλαίωσης και πολυπλοκότητας, προσφέροντας μια ματιά στην εξελισσόμενη αφήγηση του Chianti Classico. Μάλιστα η εκδήλωση δεν ήταν απλώς μια γευσιγνωσία αλλά ένας φόρος τιμής στη διαχρονική γοητεία του Chianti Classico.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Στο Asti, μια ήσυχη ιταλική ορεινή πόλη, βρίσκεται το Azienda Agricola Montefiorito, ένα μοναστήρι που έγινε ιδιωτικό κτήμα με το παλαιότερο κτήριο του που...