Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην βιομηχανία οίνου της χώρας, και ίσως την αναγκάσουν να εγκαταλείψει την παραγωγή λευκού κρασιού, συμπεριλαμβανομένου και του περίφημου Tokaji.
Όπως δηλώνει στο Reuters, ο επιστήμονας που απασχολείται με την καταγραφή του κλίματος στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand, Peter Szabo, οι οινοπαραγωγικές περιοχές της Ουγγαρίας έχουν βιώσει μια αύξηση της τάξης του 25% στον δείκτη μέτρησης της συσσώρευσης της θερμοκρασίας μέχρι την ωρίμανση της σοδειάς, με την τάση του να αναμένεται να συνεχίσει να είναι ανοδική, γεγονός που θα σημάνει πως το κλίμα της χώρας δεν θα είναι ιδανικό για το λευκό κρασί, αναγκάζοντας τους οινοποιούς να στραφούν στον κόκκινο οίνο, που ανταποκρίνεται καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες πάντως, οι Ούγγροι οινοπαραγωγοί δεν χάνουν την αισιοδοξία τους, και θεωρούν πως θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, με τον ιδρυτή της εταιρείας Varga Winery, που εμπορεύεται ετησίως περισσότερες από 15 εκατομμύρια φιάλες, Peter Varga, να τονίζει πως η αλλαγή μπορεί να μην είναι τόσο κακή για την εγχώρια βιομηχανία, που όμως οφείλει να λάβει προληπτικά μέτρα.
Με πληροφορίες από Reuters