Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ταξινόμηση του Μπορντό ως η ιστορική ιεραρχία της οινικής αριστείας

Η περιοχή του Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία φημίζεται για τα κρασιά της εδώ και αιώνες, με πολλά από τα οινοποιεία της να χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Ωστόσο, μόλις το 1855 καθιερώθηκε το σύστημα ταξινόμησης του Μπορντό, δημιουργώντας μια ιεραρχία των καλύτερων κρασιών της περιοχής που εξακολουθεί να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την ποιότητα ακόμα και σήμερα.

Η ταξινόμηση δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα ως εργαλείο μάρκετινγκ για την Exposition Universelle de Paris, μια παγκόσμια έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1855. Οι διοργανωτές της έκθεσης ζήτησαν από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπορντό να δημιουργήσει μια ταξινόμηση των καλύτερων κρασιών της περιοχής για να παρουσιαστούν στην εκδήλωση . Το Εμπορικό Επιμελητήριο στράφηκε στους μεσίτες και εμπόρους της περιοχής, οι οποίοι είχαν βαθιά κατανόηση της ζήτησης και των τιμών της αγοράς για τα κρασιά Μπορντό.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεσίτες και οι έμποροι δημιούργησαν μια λίστα με τα 61 κορυφαία chateau, ή οινοποιεία, στην περιοχή και τα χώρισαν σε πέντε κατηγορίες ή «αναπτύξεις» με βάση την ποιότητα και τη φήμη. Αυτές οι κατηγορίες ήταν, κατά φθίνουσα σειρά ποιότητας, Premier Cru, Deuxième Cru, Troisième Cru, Quatrième Cru και Cinquième Cru. Μόνο κόκκινα κρασιά από το Médoc και ένα λευκό κρασί από το Graves συμπεριλήφθηκαν στην ταξινόμηση.

Τα κρασιά ταξινομήθηκαν με βάση έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η φήμη του chateau και του οινοποιού, η ποιότητα των αμπελώνων και του terroir και η τιμή του κρασιού στην αγορά. Οι μεσίτες και οι έμποροι έλαβαν επίσης υπόψη τους τη ζήτηση για τα κρασιά από αγοραστές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Τα πέντε κρασιά First Growth, ή Premier Crus, θεωρήθηκαν τα πιο εξαιρετικά και με κύρος από όλα τα κρασιά της ταξινόμησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Margaux, Château Haut-Brion και Château Mouton Rothschild. Αυτά τα κρασιά έχουν διατηρήσει τη θέση τους ως μερικά από τα πιο περιζήτητα και ακριβά κρασιά στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, το σύστημα ταξινόμησης του Μπορντό έχει υποστεί μερικές αλλαγές από τη δημιουργία του. Το 1856, ένας πύργος προήχθη από Δεύτερη Ανάπτυξη σε Πρώτη Ανάπτυξη, ενώ ένας άλλος υποβιβάστηκε από Δεύτερη σε Τρίτη Ανάπτυξη. Το 1973, ένας πύργος προωθήθηκε από Τρίτη σε Δεύτερη Ανάπτυξη. Ωστόσο, το βασικό πλαίσιο του συστήματος έχει παραμείνει άθικτο και η αρχική ταξινόμηση του 1855 εξακολουθεί να χρησιμεύει ως βάση για την αξιολόγηση των κρασιών Μπορντό.

Το σύστημα ταξινόμησης του Μπορντό υπήρξε πηγή διαμάχης όλα αυτά τα χρόνια, με ορισμένους πύργους να υποστηρίζουν ότι αξίζουν υψηλότερη κατάταξη και άλλους να ισχυρίζονται ότι το σύστημα είναι ξεπερασμένο και άσχετο. Ωστόσο, το σύστημα παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για τους οινοσυλλέκτες και τους επενδυτές, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως οδηγό για να εντοπίσουν τα καλύτερα κρασιά από την περιοχή.

Συμπερασματικά, το σύστημα ταξινόμησης του Μπορντό είναι ένα συναρπαστικό και ιστορικό μέρος του κόσμου του κρασιού. Δημιουργήθηκε ως εργαλείο μάρκετινγκ, αλλά έχει γίνει ένα διαρκές σύμβολο της ποιότητας και του κύρους των κρασιών Μπορντό. Παρά τις αντιπαραθέσεις του, το σύστημα συνεχίζει να επηρεάζει τη βιομηχανία κρασιού σήμερα και αποτελεί απόδειξη της διαρκούς αριστείας της οινοποίησης του Μπορντό.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...