Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Ισπανία επενδύει στο κρασί με στόχο την αύξηση της παραγωγής

Σε παρουσίαση των στόχων του ισπανικού οινολογικού κλάδου έως και το 2027, που πραγματοποιήθηκε στις 20 τρέχοντος μηνός στην έδρα του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Ισπανός Υπουργός, κ. Λουΐς Πλάνα, κατέστησε σαφή την απόλυτη στήριξη της Κυβέρνησης στον εν λόγω τομέα.

Οι στόχοι τέθηκαν κατόπιν έρευνας της συμβουλευτικής KPMG σε συνεργασία με τον Διεπαγγελματικό Οργανισμό Οίνου της Ισπανίας (OIVE) και αφορά την επέκταση του ισπανικού κρασιού παγκοσμίως καθώς και την εσωτερική κατανάλωση.

Ο ισπανικός τομέας έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει το ποσοστό διάθεσης ισπανικών οίνων στη διεθνή αγορά στο 10,2% του συνόλου, από 8,3%, που βρίσκεται σήμερα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι εξαγωγές πρέπει να ξεπεράσουν τα 4,3 δις ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να σημειώσουν άνοδο 1,2 δις ευρώ από τις τρέχουσες εξαγωγές ή αυξημένες κατά 40%.

Παράλληλα, επιθυμούν αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης κατά 3%, φθάνοντας πωλήσεις ύψους 3,75 δις ευρώ έως και το 2027 έναντι των 2,37 δις ευρώ, που ανέρχονται τα τελευταία έτη. Παράλληλα, τίθεται και το ζήτημα εκσυγχρονισμού του τομέα, ενώ, έως και το 2027, επιθυμούν το 26% της εθνικής παραγωγής να είναι οικολογική και, έως και το 2035, ο τομέας να παράγει με μηδενικούς ρύπους. Για να εκπληρωθούν αυτές οι προβλέψεις, πέραν της ευθύνης του τομέα και των επαγγελματιών του κλάδου, ο Διεπαγγελματικός Οργανισμός ζήτησε και τη στήριξη του κράτους και της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην παρουσιάζεται το προϊόν ως ένα αλκοολούχο ποτό αλλά αντίθετα να εστιάζεται στα θετικά χαρακτηριστικά για την υγεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλάνας δήλωσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των οινοποιών, θέτοντας το ζήτημα ως πρωτεύον για το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο κλάδος πρέπει να εργαστεί προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση, έχοντας ως σημαντικότερα στοιχεία τη βελτίωση της ποιότητας, τη βιωσιμότητα και την ισπανική επωνυμία, η οποία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, εκμεταλλευόμενη τις τουριστικές αφίξεις στη χώρα και ενισχύοντας τον οινοτουρισμό. Ανέφερε ότι οι ανταγωνιστές της Ισπανίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα εξάγει τη μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως, κερδίζουν περισσότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης αξίας των οίνων τους.

Σημειώνεται ότι η χώρα έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει το διεθνές συνέδριο οίνου του 2023, του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου (OIV). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Jerez de Frontera του Cádiz, στην Ανδαλουσία, μεταξύ 5 και 9 Ιουνίου επόμενου έτους.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.