Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βιολογική παραγωγή άλλη μια χορδή στο τόξο της αγοράς εκλεκτού οίνου

Είναι η βιολογική παραγωγή προϋπόθεση για την αγορά εκλεκτού οίνου; Μια γρήγορα ματιά των κρασιών στο δείκτη Liv-ex Power 100 δείχνει ότι πολλά από τα κορυφαία κρασιά του κόσμου στη δευτερογενή αγορά, είναι πλέον βιολογικά.

«Η μετατροπή των αμπελώνων σε βιολογικά κάνει τα κρασιά καλύτερα ή μήπως οι παραγωγοί φτιάχνουν ήδη το καλύτερο κρασί και μόλις πρόσθεσαν άλλη μια χορδή στο τόξο τους;», διερωτάται η αρθρογράφος του the drinkbusiness. Με μια τέτοια πολυεπίπεδη συζήτηση έχει ανοίξει γύρω από τα βιολογικά κρασιά που αρχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πολύ ακριβές ετικέτες.

Σύμφωνα με το πρόσφατο ετήσιο βαρόμετρο του Γάλλου δημοπρατητή εκλεκτού κρασιού iDealwine, το βιολογικό και βιοδυναμικό κρασί «ακμάζει», με την κατάταξη των πιο ακριβών οίνων αυτής της κατηγορίας να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας και να παρουσιάσουν εκπληκτική ομοιότητα με αυτή των κρασιών με τις υψηλότερες τιμές το 2022.

Το βαρόμετρο του iDealwine έδειξε ότι 15 από τα κορυφαία 20 κρασιά με τις υψηλότερες πωλήσεις σε δημοπρασία προέρχονταν από τη Βουργουνδία, μαζί με δύο από το Μπορντό (Château Palmer και Château Latour). Ωστόσο αυτά τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ζήτηση για Βουργουνδία και όχι συγκεκριμένο καταναλωτή- καθώς η περιοχή δεν είναι σε καμία περίπτωση η μεγαλύτερη ή η πιο προηγμένη από άποψη βιολογικής παραγωγής.

Όπως σημειώνει η συνιδρυτής του iDealwine, Angélique de Lencquesaing, αυτή η τάση «φαίνεται να καθοδηγείται περισσότερο από τους παραγωγούς», με μια σειρά από παραγωγούς υψηλού επιπέδου να μετακινούνται στη βιολογική παραγωγή και πολλούς κορυφαίους παραγωγούς, όπως οι Leroy, Château Latour και Domaine de la Romanée-Conti πιστοποιείται ως βιολογικό.

Για παράδειγμα, τον Ιούνιο, το Maison Joseph Drouhin της Βουργουνδίας, το οποίο στοχεύει να πιστοποιηθεί πλήρως έως το 2028, ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να μετατρέπει το πρόσφατα αποκτηθέν Château de Chasselas στο Saint-Véran σε βιολογική αμπελοκαλλιέργεια, ενώ το St Émilion grand cru Château Fleur Cardinale στην Βουργουνδία επίσης υπόκειται σε μετατροπή και αναμένεται να πιστοποιηθεί πλήρως βιολογικά έως το 2024. Ο όμιλος Vranken-Pommery στη Σαμπάνια βρίσκεται στη διαδικασία μετατροπής, ενώ η Champagne Telmont ανακοίνωσε τον στόχο της να μετατρέψει το 100% των καλλιεργούμενων εκτάσεών της, που θα περιλαμβάνουν και τις δύο δικές της. Οι αμπελώνες Telmont Estate 24,5 εκταρίων (από τους οποίους το 72% είναι ήδη πιστοποιημένοι) καθώς και οι αμπελώνες των συνεργατών της, για τη βιολογική γεωργία έως το 2031.

Ο πρόεδρος της Champagne Telmont, Ludovic du Plessis, εξηγεί ότι ενώ η μετατροπή της περιουσίας του Telmont σε βιολογική ήταν σχετικά απλή, η πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι παραγωγοί σαμπάνιας έγκειται στο να πείσουν τους παραγωγούς εταίρους που προμηθεύουν σταφύλια να γίνουν επίσης βιολογικά, διευκολύνοντας τον ανερχόμενο καλλιεργητή. Αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των σαμπανιών κορυφαίων καλλιεργητών που είναι ήδη βιολογικές, όπως οι Cedric Bouchard, Ulysse Colin και Frederic Savart, μαζί με το Cristal του Louis Roederer και το Abyss του Leclerq Briant.

Αλλά αυτό υπογραμμίζει επίσης μια αληθοφάνεια ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία μεταξύ αμπελουργικών περιοχών, με μεμονωμένες περιοχές και παραγωγούς να αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές κλιματικές προκλήσεις όσον αφορά την εφαρμογή βιολογικών πρακτικών.

«Για παράδειγμα, η Βουργουνδία είναι μια περιοχή όπου η ποιότητα του terroir και τα μικροκλίματα αποτελούν μεγάλο μέρος της ζήτησης, ωστόσο η βιολογική παραγωγή εξακολουθούσε να βρίσκεται μόνο στο 15% της επιφάνειας από το 2020», εξηγεί ο de Lencquesaing, ενώ «οι βιολογικοί αμπελώνες της Προβηγκίας αντιπροσώπευαν ήδη πάνω από το 43% της συνολικής επιφάνειας».

«Το κλίμα της Βουργουνδίας παρουσιάζει περισσότερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου από αυτό της Προβηγκίας, κάτι που εξηγεί τη διαφορά», λέει.

Για πολλούς παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, η βιολογική αμπελοκαλλιέργεια είναι συνώνυμη με την ιδέα της ποιότητας. Ο Ισπανός παραγωγός κρασιού Artadi βλέπει το terroir ως άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία του εδάφους και η βιολογική γεωργία είναι το κλειδί για αυτό. Όπως λέει η διευθύντρια εξαγωγών Ana Rodríguez: «Το βιολογικό δεν είναι επιχείρημα, είναι απαραίτητο. Αν θέλετε να αποκτήσετε το προφίλ και τον χαρακτήρα του κρασιού, να έχετε τη δυνατότητα ενός κρασιού με σεβασμό και να έχετε «τίμια» κρασιά, τότε η καλλιέργεια σε βιολογική βάση είναι απαραίτητη».

Άλλοι, όπως η Olivia Bodle, επικεφαλής των παγκόσμιων εκδηλώσεων στην εταιρεία επενδύσεων κρασιού Cult Wines, βλέπουν διαφορετικά το εν λόγω επιχείρημα .«Νομίζω ότι τα βιολογικά δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με το premium», λέει η Bodle. «Υπάρχουν άλλα πράγματα που κάνουν οι οινοπαραγωγοί και είναι πολύ καλύτερα για το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας προϊόντα που εξακολουθούν να επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται με βιολογική πιστοποίηση. Δεν έχει απαραίτητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον».

«Για παράδειγμα, το Château Cheval Blanc χρησιμοποιεί αγροδασικές πρακτικές στον αμπελώνα του, που περιλαμβάνει τη φύτευση δέντρων και θάμνων ανάμεσα στα αμπέλια, κάτι που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο νερό, το κλίμα και την ποιότητα του εδάφους», προσθέτει η de Lencquesaing.

Στον πιο βασικό της ορισμό, η βιολογική παραγωγή σημαίνει την αυστηρή τήρηση της αποφυγής χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων ή μυκητοκτόνων, ωστόσο το ήθος τείνει να ενταχθεί στην ευρύτερη φιλοσοφία της βιώσιμης γεωργίας, με δέσμευση για την εξάλειψη των μονοκαλλιεργειών και την εισαγωγή περισσότερων αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών συμπεριλαμβανομένων καλλιέργειες κάλυψης, φράκτες και αυξανόμενη βιοποικιλότητα. «Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», υποστηρίζει η Bodle. «Θα ήταν δύσκολο να βρεθεί ένας οινοποιός υψηλής ποιότητας που δεν λαμβάνει υπόψη του τις περιβαλλοντικές ανησυχίες κατά την παραγωγή των κρασιών του».

Ίσως αυτή η πολυπλοκότητα είναι που κάνει ορισμένους εμπόρους και πλατφόρμες εκλεκτού κρασιού προφανώς απρόθυμοι να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις βιολογικής αναζήτησης στις διαδικτυακές τους πλατφόρμες. Οι ιστότοποι των Cult Wines, Bordeaux Index, Berry Bros. & Rudd και BBX ή της Liv-ex, για παράδειγμα, δεν παρέχουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές που αναζητούν ρητά βιολογικά κρασιά.

Βιολογικοί παραγωγοί στο Liv-ex Power 100

  • Domaine Leroy, Βουργουνδία:  Καλλιεργεί βιολογικά και βιοδυναμικά από την αρχή και τώρα πιστοποιείται από την Ecocert.
  •  Domaine Arnoux-Lachaux, Βουργουνδία, Côte de Nuits: έχει χρησιμοποιήσει μια βιολογική και βιοδυναμική προσέγγιση στη γεωργία από το 2000 περίπου. Έχει πιστοποιηθεί από το 2016.
  •  Domaine Leflaive, Puligny-Montrachet: Τα grands crus καλλιεργούνται βιοδυναμικά, τα premiers crus και τα χωριά βιολογικά, χωρίς πιστοποίηση, γιατί «δεν διστάζει να κάνει χημική επεξεργασία αν χρειαστεί».
  • Domaine Armand Rousseau, Gevrey-Chambertin, Côte de Nuits: Διακρίνεται για την αφοσίωσή του στη βιολογική γεωργία και τις βιώσιμες πρακτικές, που περιλαμβάνουν τη χρήση άγριων και όχι καλλιεργούμενων ζυμών.
  • Domaine Prieuré Roch: «Δεν χρησιμοποιεί κανένα συνθετικό προϊόν στον αμπελώνα (βιοδυναμική) ή στην οινοποίηση» αλλά δεν είναι πιστοποιημένο βιολογικό.
  •  Dom Pérignon: Αν και δεν είναι βιολογικό ή βιοδυναμικό, ο οίκος Champagne φέρεται να κάνει αλλαγές για να εργαστεί για την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της χρήσης ζιζανιοκτόνων.
  •  Louis Roederer: Ο οίκος σαμπάνιας ξεκίνησε βιοδυναμική γεωργία το 2000 και μέχρι το 2021 περισσότερα από τα μισά κτήματα του είχαν πιστοποιηθεί ως βιολογικά. Το 2012 ήταν η πρώτη σοδειά του εμβληματικού cuvée Cristal που παρήχθη εξ ολοκλήρου από σταφύλια βιοδυναμικής καλλιέργειας (αν και δεν είναι πιστοποιημένο ως τέτοιο).
  • Domaine De la Romanée-Conti: Από το 1985, αυτό το σύμβολο της Βουργουνδίας ασκεί βιολογική καλλιέργεια στον αμπελώνα, πιστοποιώντας ως βιολογικό και βιοδυναμικό. Χρησιμοποιούνται παραδοσιακές μέθοδοι οινοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μόνο φυσικών ζυμών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...