Η παραγωγή μειώθηκε σε περίπου 1,226 εκατομμύρια λίτρα κρασιού, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2017. Η απότομη μείωση οφείλεται στις εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πέρυσι. Ο νυχτερινός παγετός χτύπησε στα τέλη Απριλίου, σκοτώνοντας τα φυτά που είχαν ήδη βγάλει μπουμπούκια. Η εξαιρετικά υγρή άνοιξη μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχε επίσης ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη αποτυχία ανθοφορίας και τα υψηλά επίπεδα μούχλας.
«Ωστόσο, η μείωση είναι σχετική», δήλωσε ο Lien Meurisse, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας. «Μας κακομάθαμε με εξαιρετικές αποδόσεις το 2023 και το 2022. Αν το συγκρίνουμε με τα προηγούμενα έτη, η απόδοση το 2024 θα παραμείνει χαμηλή, αλλά η μείωση θα φανεί λιγότερο απότομη. Είναι σημαντικό να τονίσουμε: τα σταφύλια ήταν εξαιρετικής ποιότητας».
Πιο συγκεκριμένα, η μείωση επηρέασε όλους τους τύπους οίνου, αλλά ο ροζέ αφρώδης οίνος δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, με πτώση 78%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι αμπελουργοί επικεντρώνονται κυρίως στα βασικά τους προϊόντα λόγω της χαμηλής απόδοσης και στο Βέλγιο αυτό είναι ακόμα το λευκό (αφρώδες) κρασί. Ενώ, στην συνέχεια ακολουθεί το κόκκινο κρασί με πτώση 76%.
Το 2023, η παραγωγή οίνου της Βαλλονίας ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τη φλαμανδική (53,5% έναντι 46,5%). Το 2024, ωστόσο, η αναλογία αυτή αντιστράφηκε πλήρως: Οι Φλαμανδοί αμπελουργοί παρήγαγαν 672.171 λίτρα, 21% περισσότερο από τους αντίστοιχους Βαλλονέζους, οι οποίοι παρέμειναν στα 553.576 λίτρα.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως ο αριθμός των Βέλγων αμπελουργών αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Το 2024 καταγράφηκαν 321 αμπελουργοί αύξηση σε σύγκριση με 290 το 2023 και 259 το 2022. Αυτό αφορά τόσο τους επαγγελματίες αμπελουργούς όσο και τους ερασιτέχνες.
Τέλος, το 2024, 958 εκτάρια ήταν φυτεμένα με αμπέλια, σε σύγκριση με 891 εκτάρια το 2023 και 801 εκτάρια το 2022.
ΠΗΓΗ: brusselstimes.com
