Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η απότομη και βίαιη άνοδος και πτώση της οινοπαραγωγής της Αλγερίας

Κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο ήταν η Αλγερία.

Κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο ήταν η Αλγερία.

Ένα κράτος στη Βόρεια Αφρική με την πλειοψηφία των ανθρώπων να είναι μουσουλμάνοι βρισκόταν υπό οινόφιλη γαλλική αποικιακή κυριαρχία εκείνη την εποχή, και δεκάδες Ευρωπαίοι αμπελοκαλλιεργητές, πολλοί από τους οποίους αναστατώθηκαν από την εμφάνιση της φυλλοξήρας  που κατέστρεψε αμπελώνες σε όλη τη νότια Γαλλία τη δεκαετία 1870–80, είχαν διασχίσει τη Μεσόγειο αναζητώντας εύφορα εδάφη.

Κατά τη διάρκεια του μισού αιώνα που προηγήθηκε του 1930, οι αποικιακοί αμπελουργοί ίδρυσαν μια πραγματική αμπελουργική αυτοκρατορία με τις ρίζες τους βαθιά στο Αλγερινό έδαφος. Η επιτυχία τους δεν ήταν τόσο απόδειξη της αποτελεσματικής παραγωγής ή της φυσικής αφθονίας, όσο η βία που διευκόλυνε το έργο τους. Οι πολιτικές της αποικιακής εποχής που επέτρεψαν την απαλλοτρίωση της γης και την εκμετάλλευση των εργατών κράτησαν το κρασί να ρέει από τα λιμάνια της Αλγερίας για δεκαετίες, εν μέσω των έντονων συγκρούσεων που στιγμάτισαν τον 20ο αιώνα μέχρι την ανεξαρτησία της Αλγερίας το 1962.

«Το κρασί ήταν τόσο κεντρικό στην οικονομική ζωή της γαλλικής Αλγερίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της ανόδου και της πτώσης της ίδιας της αποικίας», γράφει ο Owen White στο The Blood of the Colony: Wine and the Rise and Fall of French Algeria.

Καθώς η γαλλική αυτοκρατορία εξασθενούσε, το ίδιο έκανε και η Αλγερινή παραγωγή κρασιού. Στα 60 χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλγερίας, το κρασί παρέμεινε επισφαλές, έλκεται προς διαφορετικές κατευθύνσεις από την πλούσια αλλά ακανθώδη ιστορία του και τις τρέχουσες πολιτικές και θρησκευτικές πιέσεις. Αλλά οι τοπικοί παραγωγοί και προμηθευτές λένε ότι η βιομηχανία είναι ώριμη για αναζωπύρωση, και την αξίζει επίσης.

Φυσικά, το κρασί είχε καλλιεργηθεί στην Αλγερία πολύ πριν την εισβολή των Γάλλων το 1830, αν πιστεύουμε τον Βρετανό ταξιδιώτη του 18ου αιώνα Τόμας Σο. Ισχυρίστηκε ότι το κρασί από την Αλγερία «δεν ήταν κατώτερο από το καλύτερο Hermitage , είτε σε ζωηρότητα είτε σε γεύση», και ότι συναγωνιζόταν ακόμη και τα κρασιά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Αιώνες νωρίτερα, οι Φοίνικες και οι Ρωμαίοι καλλιέργησαν επίσης αμπέλια στην Αλγερία αφού εξημέρωσαν τις άγριες ποικιλίες σταφυλιού που εξακολουθούν να φυτρώνουν ανεμπόδιστα στις περιοχές Tlemcen, Mostaganem, Médéa και Mascara.

Ωστόσο, με την υποστήριξη των αποικιακών θεσμών οι Ευρωπαίοι άποικοι έβαλαν την Αλγερινή οινοβιομηχανία στην πορεία να γίνει μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Προσφέρθηκαν απαλλοτριωμένες εκτάσεις και μειωμένα δάνεια για την εγκατάσταση και την ίδρυση αμπελώνων, οι αμπελουργοί από την άλλη πλευρά της Μεσογείου απομάκρυναν τους αυτόχθονους πληθυσμούς και προσέλκυσαν τεράστιους αριθμούς Αλγερινών σε μισθωτή εργασία καθώς μετέτρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια σε αμπελώνες στα τέλη του 19ου αιώνα. Όταν ο Γάλλος πολιτικός Ζυλ Φερί περιόδευσε στην Αλγερία το 1892, ανέφερε ότι είδε προσεγμένες σειρές αμπέλων «να καλύπτουν τις πεδιάδες, να σκαρφαλώνουν στους λόφους, σαν να σπεύδουν να αφιερώσουν… τη μόνιμη κατάληψη της αφρικανικής γης στο όνομα της Γαλλίας».

Σύντομα, το κρασί από σταφύλια που καλλιεργούνταν στους εύκρατους λόφους του Αλγέρι Σαχέλ μεταφέρθηκε στη Γαλλία, πρώτα σε ξύλινα βαρέλια και αργότερα σε εξειδικευμένα δεξαμενόπλοια κρασιού. Μέχρι τη δεκαετία του 1930, το κρασί ήταν η κορυφαία εξαγωγή της Αλγερίας, αποτελώντας περισσότερο από το ήμισυ της αξίας των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Έως και το 90% του εξαγόμενου κρασιού προσγειώθηκε στη Γαλλία σε λιμάνια όπως η Marseille, η  Rouen, και η Sète.

Όλα άλλαξαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η σύγκρουση διέκοψε το θαλάσσιο εμπόριο. Μέχρι το 1942, το ποσοστό της συγκομιδής κρασιού της Αλγερίας που αποστέλλεται στη Γαλλία είχε μειωθεί σε λιγότερο από το μισό του προπολεμικού συνόλου. Οι εξαγωγές θα ανέβαιναν ξανά μετά τον πόλεμο, αλλά δεν θα ανακάμψουν ποτέ, καθώς οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές άσκησαν επίσης πιέσεις για να κρατήσουν τα Αλγερινά κρασιά εκτός αγοράς για να μειώσουν τον ανταγωνισμό.

Καθώς η ζήτηση για κρασί στη Γαλλία μετατοπίστηκε, το ίδιο έκανε και η εξουσία στην Αλγερία. Ένα τολμηρό κίνημα ξεκίνησε μια βίαιη προσπάθεια για την ανεξαρτησία της Αλγερίας το 1954. Σε αυτό το σημείο, οι Ευρωπαίοι έποικοι κατείχαν περίπου το 90% των περίπου 400.000 εκταρίων αμπελώνων στη χώρα και οι λαϊκές εξεγέρσεις συχνά τους στόχευαν για σαμποτάζ ως σύμβολα αποικιακής κυριαρχίας.

Η αλήθεια ήταν βέβαια πιο σύνθετη. Πάνω από οκτώ δεκαετίες εντατικής οινοκαλλιέργειας, γενιές Ευρωπαίων αμπελουργών, τα παιδιά τους στην Αλγερία και οι αυτόχθονες πληθυσμοί είχαν συγκεντρωθεί, αν και κάτω από βαθιά άνισες συνθήκες, για να παράγουν κρασί που «ποτέ δεν ήταν εντελώς γαλλικό, ούτε ποτέ εξ ολοκλήρου αλγερινό», γράφει η Maïa. Βεντουρίνι. Το προϊόν είχε γίνει επίσης μια τόσο σημαντική πηγή εσόδων που, αφού οι Αλγερινοί κέρδισαν τον βίαιο πόλεμο της ανεξαρτησίας το 1962, οι πρώτες κυβερνήσεις προσπάθησαν να διατηρήσουν την τοπική αμπελοκαλλιέργεια και συνέχισαν να εξάγουν κρασί στους Γάλλους.

Αλλά η αγορά άρχισε να καταρρέει καθώς μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού της Αλγερίας και των γαλλικών στρατευμάτων κατοχής επέστρεψαν στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, το 1971, με τη ζήτηση ήδη σε ελεύθερη πτώση και τη Γαλλία να απειλεί να σταματήσει τις αγορές ως απάντηση στην εθνικοποίηση των αλγερινών βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Αλγερινός ηγέτης Houari Boumédiene διέταξε να ξεριζωθούν τα αμπέλια σε όλη τη χώρα, προκαλώντας οικονομική και οικολογική καταστροφή. Έτσι, ο αλγερινός τομέας κρασιού έπεσε καθώς ανέβαινε —σχεδόν αστραπιαία, εν μέσω τρομερής βίας.

Η πιο πρόσφατη ιστορία του αλγερινού κρασιού είναι μια ιστορία επισφάλειας.

«Προς το παρόν, βλέπουμε ότι η βιομηχανία κρασιού παραπαίει», λέει ο Aghiles Ourad, Βρετανός αλγερινής καταγωγής και ιδρυτής της The Other Grape, μιας εταιρείας που φέρνει κρασιά από μέρη όπως η Αλγερία και ο Λίβανος στο Ηνωμένο Βασίλειο για πώληση και ειδικές εκδηλώσεις. . Αλλά ο Ourad λέει ότι υπάρχει επίσης πραγματικό δυναμικό για αναζωογόνηση στην Αλγερία.

Υπάρχουν δύο σημαντικοί παραγωγοί κρασιού στη χώρα σήμερα: η ιδιόκτητη Société des Grands Crus de l’Ouest και το κρατικό Γραφείο National de Commercialization des Produits Viti-vinicoles. Το σημερινό πολιτικό κλίμα δυσκολεύει το έργο τους. Έχοντας αντιμετωπίσει λαϊκές εξεγέρσεις μόλις πέρυσι, η κυβέρνηση επιθυμεί να σώσει το πρόσωπο μεταξύ των συντηρητικών δυνάμεων τοποθετώντας τον εαυτό της ενάντια στον κλάδο του κρασιού. Οι θρησκευτικές πιέσεις μειώνουν επίσης την τοπική ζήτηση, ακόμη και αν πολλοί μουσουλμάνοι Αλγερινοί μπορεί να συμμετέχουν ιδιωτικά. Παρά τους περιορισμούς, η SGCO και η ONCV παράγουν βραβευμένες συλλογές από φρέσκα ροζέ, γεμάτα κόκκινα και αρωματικά λευκά.

«Το ίδιο το κρασί είναι πολύ καλό», λέει ο Ourad. «Νιώθεις το terroir – υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι Γάλλοι κατάφεραν να μπουν σε αυτήν την κολοσσιαία βιομηχανία».

Ο Ourad ελπίζει ότι η προσοχή και οι επενδύσεις από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων γενιών Αλγερινών στο εσωτερικό και στη διασπορά, θα μπορούσαν να κερδίσουν ξανά το αλγερινό κρασί μια θέση στην παγκόσμια σκηνή. Όμως, ενώ η αλγερινή άνθηση του κρασιού του 20ου αιώνα «χτίστηκε στις πλάτες των Αλγερινών, στα βάσανά τους», ο Ουράντ λέει ότι οραματίζεται μια βιομηχανία του 21ου αιώνα να ζωντανεύει για τον αλγερινό λαό.

«Έχουμε την ευκαιρία να αναζωογονήσουμε τη βιομηχανία και να τη μετατρέψουμε σε μηχανή παραγωγής χρημάτων», λέει. «Αυτή τη φορά για τους Αλγερινούς».

Πηγή: WineEnthousiast.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...