Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Αμερική ανεβάζει την τιμή πώλησης για το ελληνικό κρασί, δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΟ

Αλλάζει σταδιακά το τοπίο για το ελληνικό κρασί στον τομέα των εξαγωγών, καθότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η αύξηση στη μέση τιμή της φιάλης, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου που έχουμε στη διάθεσή μας.

Μάλιστα, η αγορά που δείχνει να υποστηρίζει τις υψηλότερες τιμές είναι αυτή της Αμερικής, η οποία συμπαρασύρει και τον γενικό μέσο όρο μέσης τιμής μονάδας για το σύνολο των εξαγωγών. Σε αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι ανέρχονται στην επιφάνεια τα μεσαίου βεληνεκούς οινοποιεία, τα οποία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο ποιοτικότερο προϊόν γεγονός που με τη σειρά του έχει συμβάλει στην αύξηση της τιμής πώλησης προς τα διεθνή κανάλια της αγοράς.

Ειδικότερα, η μέση τιμή μονάδας εξαγωγής ελληνικού κρασιού προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 2,58 ευρώ ανά κιλό με την αύξηση τιμής να είναι στα επίπεδα του 10% από το 2021 και στο 15,2% από τον μέσο όρο πενταετίας. Αντίστοιχα η μέση τιμή μονάδας εξαγωγής προς Τρίτες χώρες ήταν 5,34 ευρώ με αύξηση κατά 14% από την περασμένη χρονιά και κατά 12,3% από τον μέσο όρο της πενταετίας. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΣΕΟ το ελληνικό κρασί πωλείται ακριβότερα προς τις Τρίτες χώρες. Το συγκεκριμένο γεγονός προκύπτει από το ότι στη Γερμανία πουλάμε σε χαμηλή τιμή σε αντίθεση με την Αμερική όπου για πρώτη φορά η μέση τιμή μονάδας ξεπέρασε τα 6 ευρώ το κιλό στη διάρκεια του 2022.

Στα 100 εκατ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν επίσης ότι το 2022 οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού άγγιξαν τα 100 εκ ευρώ. Περίπου 57 εκατ. ευρώ από τα συνολικά έσοδα των εξαγωγών προήλθαν από χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το συγκεκριμένο ποσό ήταν αυξημένο κατά 21% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά και κατά 8,5% από τον μέσο όρο πενταετίας. Επιπλέον, 42 εκατομμύρια ευρώ των πωλήσεων ελληνικού κρασιού προήλθε από τη διάθεση προς τρίτες χώρες, ποσό αυξημένο κατά 11% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και κατά 59% από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις σε όγκο ανέρχονται σε περίπου 30.000 τόνους. Από αυτούς οι 22.000 τόνοι οίνου εξάγονται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποσότητα αυξημένη κατά 10,4% σε σύγκριση με το 2021, μειωμένη ωστόσο κατά 6,1% από το μέσο όρο της πενταετίας, ενώ οι 8.000 τόνοι διατίθενται σε τρίτες χώρες, μειωμένες κατά 2,7% σε σύγκριση με το 2021, αυξημένες ωστόσο κατά 41% από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Σε αριθμούς

Μέση τιμή προς ΕΕ: 2,58 ευρώ/κιλό

Μέση τιμή προς Αμερική: >6 ευρώ/κιλό

Σύνολο τζίρου εξαγωγών 2022: 100 εκατ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...