Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Εταιρεία κολοσσός στον τομέα του αφρώδους οίνου εξαγόρασε βρετανικό οινοποιείο

Η Henkell-Freixenet, η μεγαλύτερη εταιρεία αφρώδους οίνου στον κόσμο, εξαγόρασε την Bolney Wine Estate, μια αγγλική εταιρεία παραγωγής κρασιού που βρίσκεται στο Σάσεξ της νότιας Αγγλίας.

απόδοση του Ζήση Πανάγου

Ο γερμανικός «γίγαντας» του αφρώδους οίνου κατέχει τα εμπορικά σήματα Champagne, crémant, Cava και Prosecco σε περισσότερες από 10 χώρες, μαζί με την εταιρεία διανομής Freixenet-Copstick με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία αποκτά ένα αγγλικό κτήμα κρασιού.

Ο Sam Linter, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής οινοποιός στο Bolney Wine Estate, σε πρόσφατη δήλωση του ανέφερε ότι: “Η Henkell-Freixenet αγόρασε το 100% της Bolney Wine Estate. Η συμφωνία υπεγράφη την Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022, μετά από αρκετούς μήνες συνομιλιών».

Ο Linter, ο οποίος θα παραμείνει στο Bolney Wine Estate ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό της πώλησης.

Το οινοποιείο ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια, από τους γονείς του Linter, Janet και Rodney Pratt, το Bolney Wine Estate παράγει επί του παρόντος από 250.000 έως 300.000 φιάλες κάθε χρόνο, παραδοσιακής αγγλικής μεθόδου αφρωδών κρασιών.

«Το Bolney Wine Estate έχει την τρέχουσα ικανότητα να παράγει 600.000 μπουκάλια κρασί το χρόνο», σημείωσε ο Linter.

Η εξαγορά της εταιρείας από τη Henkell-Freixenet αναμένεται να προσφέρει περαιτέρω διεθνή έκθεση και ενδιαφέρον για το αγγλικό κρασί και έρχεται αφότου μεγάλοι οίκοι σαμπάνιας, οι Taittinger και Vranken-Pommery απέκτησαν γη, το 2015, στις αγγλικές κομητείες του Kent και του Hampshire για την παραγωγή αφρώδους οίνου.

Σε δήλωσή του, ο Δρ Andreas Brokemper, Διευθύνων Σύμβουλος της Henkell-Freixenet δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσθέσουμε αγγλικό αφρώδες κρασί, μια ακόμη νεανική, διάσημη σπεσιαλιτέ αφρώδους οίνου στα «μαργαριτάρια της Ευρώπης» μας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ως παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά αφρώδους οίνου, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την εικόνα του αγγλικού αφρώδους κρασιού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό, Wines of Great Britain, (Wine GB) οι πωλήσεις κρασιού από την Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκαν κατά 30 τοις εκατό σε 7 εκατομμύρια φιάλες το 2020, όταν παρήχθησαν 8,7 εκατομμύρια φιάλες.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η συνολική έκταση του αμπελώνα του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 70 τοις εκατό σε περίπου 3800 εκτάρια (9390 στρέμματα) το 2021, σύμφωνα με το Wine GB.

Το Bolney Wine Estate, κατέχει και νοικιάζει μια συνολική έκταση αμπελώνα μεταξύ 50 και 60 στρεμμάτων (20 και 24 εκταρίων) μέσα και γύρω από το χωριό Bolney, στο Sussex.

“Η πώληση είναι πολύ συναρπαστικά νέα για εμάς όσον αφορά την ανάπτυξη και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες της Bolney. Ψάχναμε για συνεργάτη και ξέραμε ότι η Henkell-Freixenet αναζητούσε δυνατότητες και συνδεθήκαμε φυσικά”, ανέφερε ο Linter.

Ενώ, το αφρώδες κρασί παραδοσιακής μεθόδου, εμπνευσμένο από τη σαμπάνια κυριαρχεί στην αγγλική παραγωγή κρασιού, οι εγχώριοι παραγωγοί στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα πιο ήπια κρασιά.

Αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική φύση της αγγλικής αγοράς κρασιού, η MDCV, η ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου αμπελώνα της Βρετανίας, εστιάζει την παραγωγή σε κρασί αγγλικής μεθόδου Charmat τύπου Prosecco.

Ωστόσο, ο Linter είπε στο Wine-Searcher ότι υπό την ιδιοκτησία της Henkell-Freixenet, το Bolney Wine Estate δεν θα στρεφόταν σε αγγλικό αφρώδες κρασί τύπου Prosecco.

«Όχι, δεν έχουμε σχέδια να φτιάξουμε αγγλικό κρασί μεθόδου Charmat, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, όπως είμαστε, με την παραγωγή αφρώδους οίνου παραδοσιακής μεθόδου», είπε. «Η πώληση θα μας δώσει διαδρομές στην αγορά τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Θα μάθουμε πολλά από αυτήν όσον αφορά τη διανομή και τις εξαγωγές. Το αγγλικό κρασί, στο σύνολο του, θα ωφεληθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.»

 

Πηγή: wine-searcher.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.