Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εξαιρούνται από την υποχρέωση επισήμανσης οι οίνοι που παράχθηκαν πριν το 2023

Η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο επικυρώνουν την εξαίρεση των οίνων που παράγονται πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 από την υποχρέωση επισήμανσης των διατροφικών πληροφοριών και του καταλόγου συστατικών. Μια ταλαιπωρία λιγότερη, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το Συμβούλιο, η οποία θα είναι τυπική, καθώς είχε προηγουμένως δώσει το πράσινο φως. Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με τα αφρώδη κρασιά.

Με την  εφαρμογή από τον τρύγο του 2024, οι ευρωπαϊκές αρχές επιτρέπουν στον κλάδο να δώσει στον εαυτό του τον χρόνο να κατανοήσει αυτό το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο διαφάνειας προς τον καταναλωτή.

Καθιστώντας δυνατή την τροποποίηση του νομικού πεδίου μιας ευρωπαϊκής κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, μόλις εγκρίθηκε μια  διορθωτική διάταξη  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο* για να διευκρινιστεί ότι τα κρασιά που παράγονται πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 ,θα εξαιρούνται από την υποχρέωση κοινοποίησης, των  διατροφικών  πληροφοριών  και του καταλόγου  των συστατικών τους. Έτσι, τα κρασιά που παράγονται με  εσοδεία 2023 και αυτά από προηγούμενες σοδειές δεν χρειάζεται να εφαρμόζουν το νέο πλαίσιο ετικετών, είτε παρουσιάζονται  απευθείας στην ετικέτα, είτε με  QR Code ή άλλο σύστημα (όπως ηλεκτρονικά τσιπ). Τα κείμενα εφαρμογής για τους νέους κανονισμούς είχαν καθυστερήσει και «αυτό απαλλάσσει τον τομέα από μια τεράστια ταλαιπωρία», επιχαίρει  η ευρωβουλευτής Irène Tolleret (Renew) στο Twitter. «Δεδομένων των προθεσμιών, μπορώ μόνο να ευχαριστήσω την ανταπόκριση και την κατανόηση που επέδειξαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα» επιβεβαιώνει η Matilde Poggi, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Οινοποιών (CEVI). H  Ιταλίδα  οινοποιός τόνισε ότι «οι ανεξάρτητοι οινοποιοί στην Ευρώπη έχουν δεσμευτεί να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των καταναλωτών και γι’ αυτό είμαστε πλήρως έτοιμοι να τους παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες που κρίνονται σχετικές, όπως ο κατάλογος των συστατικών και η διατροφική δήλωση».

Πριν στο κείμενο αναφερόταν «επισημασμένα κρασιά και προϊόντα», γεγονός το οποίο δημιουργούσε πρόβλημα αβεβαιότητας, ειδικά για τα κρασιά που προορίζονται για τοποθέτηση: παλαιώνουν στα οινοποιεία  κανονικά σε μπουκάλια, αλλά χωρίς ετικέτες επισημαίνει ο Ignacio Sánchez Recarte, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνου  (CEEV), ο οποίος διευκρινίζει ότι «το Συμβούλιο πρέπει να ολοκληρώσει μια αντίστοιχη διαδικασία πριν από τη δημοσίευση του κανονισμού και ως εκ τούτου η αλλαγή είναι επίσημη.

Επιστροφή στο αρχικό νόημα

Σύμφωνα με τακτικά μέλη στις Βρυξέλλες, η ψηφοφορία από το Συμβούλιο θα είναι  τυπική, καθώς οι ευρωπαίοι υπουργοί έχουν ήδη αποφασίσει υπέρ αυτής της διατύπωσης κατά τις διαπραγματεύσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2023-2027). Η προέλευση αυτής της διατύπωσης  “επισημασμένα κρασιά και προϊόντα” προήλθε από την Επιτροπή, το Συμβούλιο είχε προτείνει “παραγόμενους οίνους” και το Κοινοβούλιο “επισημασμένους ή παραγόμενους οίνους”. Αυτή η κίνηση της Tipp-ex καθιστά δυνατή την επιστροφή στο επιδιωκόμενο νόημα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ απλοποιεί τα πράγματα, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα που υποβάλλει ολόκληρος ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας.

«Μια απλοποίηση προερχόμενη από τις Βρυξέλλες, δεν πρέπει να κρύψετε την ευχαρίστησή σας! Τονίζει μια  ειδικός της ευρωπαϊκής οινικής πολιτικής, σημειώνοντας ωστόσο μια λεπτομέρεια που πρέπει να διευκρινιστεί: «παραμένει ένα ερώτημα σχετικά με τον ορισμό των «παραγόμενων κρασιών». Τι γίνεται με τους αφρώδεις οίνους: η παραγωγή είναι η ζύμωση; Ελπίζουμε ότι η Επιτροπή θα έχει μια απλή ερμηνεία, ώστε όλοι να μπορούν να βρουν τον δρόμο τους και ότι δεν θα είναι πονοκέφαλος για τους Bruts Sans Année…»

*: Το διορθωτικό ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα και  ελλείψει σχολιασμού μετά από 24 ώρες, εγκρίθηκε de facto.

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...