Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εκτός αγροτικής οδοποιίας ο άξονας του Καρβούνη στη Σάμο, αντιδρούν αγρότες, αμπελουργοί

Την αντίδραση του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου έχει προκαλέσει η εξαίρεση του βασικού αγροτικού άξονα του Καρβούνη (περιοχές Πύργος, Αρβανίτες, Βουρλιώτες κλπ), που βρίσκεται ο μεγαλύτερος όγκος αμπελώνων του νησιού και άλλες καλλιέργειες, από τη σύμβαση βελτίωσης της βατότητας αγροτικής οδοποιίας ύψους 4,9 εκατ. ευρώ.

dav
«Αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσό των 4,9 εκ ευρώ δεν επαρκεί για να καλυφθεί όλο το αγροτικό δίκτυο σε όλη την Ανατολική Σάμο, αλλά ζητούμε να ιεραρχηθεί πρώτα και κύρια ο ορεινός όγκος του Καρβούνη αν θέλουμε ουσιαστικά να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες να πηγαίνουν στις καλλιέργειές τους, τους κτηνοτρόφους να τρέφουν τα κοπάδια τους.», αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου, που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας  κ.κ. Γιώργος Λάφης και Άλκης Πόθος αντίστοιχα ζητώντας επενεξέταση της εν λόγω μελέτης.
Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Συλλόγος, ζητά άμεση συνάντηση με τον μελετητή του έργου προκειμένου να εξηγηθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή των περιοχών αλλά και να εξηγήσει και αυτός με την πλευρά του τι σημαίνει για τους αγρότες, τη Σάμο και την αμπελοκαλλιέργεια ο Καρβούνης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου
«Με έκπληξη διαβάσαμε το δελτίο τύπου του Δήμου Ανατολικής Σάμου για τη σύμβαση που υπεγράφη αξίας 4,9 εκ ευρώ για τη βελτίωση της βατότητας της αγροτικής οδοποιίας. Κι αυτό γιατί εξαιρείται ο βασικός αγροτικός οδικός άξονας του Καρβούνη (περιοχές Πύργος, Αρβανίτες, Βουρλιώτες κλπ), που βρίσκεται ο μεγαλύτερος όγκος αμπελώνων του νησιού μας και άλλες καλλιέργειες.
Όπως έχει επισημάνει ο Σύλλογός μας πολλές φορές στις συναντήσεις με το Δήμο Ανατολικής Σάμου και στις ανακοινώσεις του, το αγροτικό δίκτυο του Καρβούνη είναι σε άθλια κατάσταση, κακοσυντηρημένο, δασωμένο και εγκυμονεί κινδύνους και για το ότι δεν μπορούν οι αγρότες εύκολα να προσεγγίσουν τα χωράφια τους και ρημάζουν τα αυτοκίνητά τους και για το ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε πολλά σημεία δεν μπορεί να προσεγγίσουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσό των 4,9 εκ ευρώ δεν επαρκεί για να καλυφθεί όλο το αγροτικό δίκτυο σε όλη την Ανατολική Σάμο, αλλά ζητούμε να ιεραρχηθεί πρώτα και κύρια ο ορεινός όγκος του Καρβούνη αν θέλουμε ουσιαστικά να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες να πηγαίνουν στις καλλιέργειές τους, τους κτηνοτρόφους να τρέφουν τα κοπάδια τους.
Ζητάμε λοιπόν:
–       Να έχουμε άμεση συνάντηση με τον μελετητή του έργου για να μας εξηγήσει τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή των περιοχών και να εξηγήσουμε κι εμείς τι σημαίνει για τους αγρότες, τη Σάμο και την αμπελοκαλλιέργεια ο Καρβούνης και να επανεξεταστεί η μελέτη
–       Συνολική άμεση αποκατάσταση και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας από το Δήμο Ανατολικής Σάμου σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Σάμου (Παγώνδα, Πύργο, Αρβανίτες, Σπαθαραίοι, Μαυρατζαίοι, Βουρλιώτες, Μυτιληνιοί, Μύλοι, Άμπελος, Μανωλάτες κλπ). Να διεκδικήσει ο δήμος επιπλέον χρήματα για την κάλυψή τους
–       Ενίσχυση της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης με σχεδιασμό αντιπυρικών ζωνών με όλα τα αναγκαία μέσα και προσωπικό για την προστασία των χωραφιών, των σπιτιών και του δασικού πλούτου του νησιού μας 
Σημείωση: Οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6987851316 – 6979912819 – 6972070439 – 6987657771 και στο e-mail του συλλόγου agrosylsamou@gmail.com.».

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους την προέλευση της καλλιέργειας κρασιού και της αμπέλου, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλης κλίμακας μελέτη πάνω στο θέμα.

REPORTS

Το ροζέ κρασί έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα στην Γαλλία, με τους νέους να αρχίζουν να απομακρύνονται από τα παραδοσιακά παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Μεσσηνία υποδέχεται το φθινόπωρο με γεύσεις και αρώματα από τα θρυλικά της αμπελοτόπια και τους πανάρχαιους δρόμους των ξακουστών κρασιών της.

REPORTS

Οι πωλήσεις κρασιού στην Ιρλανδία παρέμειναν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα πέρυσι, καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση συνέχισε να μειώνεται σύμφωνα με μια...