Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για κάθε αμπελοτεμάχιο και μια ξεχωριστή ετικέτα προσβλέπει το Κτήμα Άλφα

Κάθε μεμονωμένο αμπελοτεμάχιο και ένα ξεχωριστό κρασί, με τη δική του ιδιαίτερη ταυτότητα. Αυτό είναι το όραμα των οινοποιών της ζώνης ΠΟΠ Αμυνταίου για το μέλλον της πολυδυναμικής ποικιλίας Ξινόμαυρο, μια από τις πιο εμβληματικές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα.

Φωτογραφία Γεωργία Καραμαλή

Του Λεωνίδα Λιάμη

«Προσβλέπουμε να αποκτήσουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να έχουμε το διαφορετικό ξινόμαυρο, αλλά και τον τύπο του ξινόμαυρου. Δηλαδή το ροζέ μπορεί να βγαίνει από μια συγκεκριμένη περιοχή, το αφρώδες από μια άλλη, το μεσαίας παλαίωσης επίσης, το μακρόχρονης παλαίωσης να το ορίσουμε σε μια άλλη περιοχή», ανέφερε ο οινολόγος και οινοποιός, Άγγελος Ιατρίδης, συνιδιοκτήτης στο «Κτήμα Άλφα».

Μιλώντας στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης τυφλής γευσιγνωσίας με 14 διαφορετικά ΠΟΠ και ΠΓΕ κρασιά του αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, που οργάνωσε η Ένωση του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για την υπεύθυνη κατανάλωση του οίνου, ο γνωστός οινοποιός αποκάλυψε πως ήδη τρέχει σχετική έρευνα, σε συνεργασία με το εργαστήριο αμπελουργίας του ΑΠΘ, για τη μελέτη των επιμέρους υπο-ζωνών της αμπελουργικής ζώνης του Αμυνταίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή διενεργούνται αναλύσεις στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε αμπελοτεμαχίου – οικοσυστήματος, ώστε μεταξύ άλλων να απομονωθούν από τη μικροχλωρίδα οι γηγενείς άγριοι ζυμωμύκητες και να επιλεγούν εκείνοι που μπορούν να δώσουν το καλύτερο τυπικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και τον τύπο του κρασιού που θέλει να παράξει ο οινοποιός, ώστε το τελικό προϊόν να έχει τη δική του μοναδική ταυτότητα.

Η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι μπορεί να διαφοροποιήσει τη μια περιοχή από την άλλη και να δώσει μια πολλή μεγάλη δυναμική και αναγνώριση στο Ξινόμαυρο και στη Ζώνη ΠΟΠ Αμυνταίου, μια διαρκώς αναπτυσσόμενη Ζώνη, στην οποία καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα της ποικιλίας, με τάσεις ανόδου, σε σύνολο 11.000 στρεμμάτων αμπελώνα.

«Μόνο έτσι πιστεύουμε ότι το Ξινόμαυρο θα μπορέσει να πλασαριστεί ανάμεσα στις μεγάλες ποικιλίες του κόσμου», ανέφερε ο κ. Ιατρίδης και έσπευσε να τονίσει πως «έχουμε δουλειά δύο δεκαετιών μπροστά μας για να το πετύχουμε, όμως κάποτε πρέπει να το ξεκινήσουμε».

Εστιάζοντας, εξάλλου, στα ροζέ κρασιά, ανέφερε πως είναι μια μεγάλη κατηγορία, που κυριαρχεί το στυλ της Προβηγκίας, η οποία κινείται με επιταχυνόμενη δυναμική. « Τα ροζέ κρασιά ήρθαν για να μείνουν», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως εμπορικά τα μερίδια των ροζέ είναι σε μεγάλη άνοδο, όπως επίσης και των λευκών οίνων.

Ο συνιδιοκτήτης του «Κτήματος Άλφα» υπενθύμισε πως ως χώρα στην κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης έχουμε 33 οίνους κι άλλους 120 στην κατηγορία Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και αποκάλυψε πως τα ΠΓΕ είναι αυτά που γνωρίζουν μεγάλη εμπορική άνθηση. «Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο διότι τα μεγάλα ΠΟΠ κρασιά της Ελλάδας είναι κατά βάση ερυθρά, των οποίων η κατανάλωση είναι σε πτώση», ανέφερε ο ομιλητής, συμπληρώνοντας πως το παρήγορο είναι ότι στις εξαγωγές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και η μεγάλη ποσότητα των ελληνικών κρασιών που εξάγεται είναι ΠΟΠ και αυτό έχει σχέση με τη διαφορετική κουλτούρα και το πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος ένα κρασί ΠΟΠ, που εκτός από ποιότητα κουβαλά και την ιστορία του τόπου από όπου προέρχεται».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

Στη δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει το νέο οινοποιείο που αυτή τη στιγµή κατασκευάζεται, σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι Άγγελος Ιατρίδης...

REPORTS

Πραγματοποιήθηκε στις 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη, ο 24ος διαγωνισμός Thessaloniki Wine and Spirits Trophy οποίος διοργανώνεται από την «Ένωση Οινοπαραγωγών...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...