Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αφρώδες ροζέ, οινοποιήσεις από επιλεγμένα αμπελοτόπια και νέο οινοποιείο για τον Συνεταιρισμό Πάρου

Με κρασιά της δεύτερης εσοδείας τοποθετείται ήδη στην αγορά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πάρου, μετά την αναβίωσή του.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζει και ένα ροζέ αφρώδες κρασί από τις τοπικές ποικιλίες του νησιού, Μονεμβασιά και Μανδηλαριά, το οποίο θα κυκλοφορήσει το προσεχές χρονικό διάστημα. Στρατηγική απόφαση αποτελεί να οινοποιούνται μόνο οι δύο τοπικές ποικιλίες Μονεμβασιά και Μανδηλαριά. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η οινολόγος, Μαρία Ταμιωλάκη, η οποία μαζί με τον επίσης οινολόγο, Δημήτρη Μανσόλα έχουν την επίβλεψη για την παραγωγή των κρασιών του Συνεταιρισμού: «επιλέξαμε τις δύο αυτές γηγενείς ποικιλίες που μπορούν να μας δώσουν ΠΟΠ λευκό και ΠΟΠ ερυθρό κρασί».

Έμφαση σε ΠΟΠ και επιλεγμένα αμπελοτόπια

Ήδη κυκλοφορεί η σειρά κρασιών Seiradi λευκό, ροζέ, ερυθρό από 100% Μονεμβασιά ΠΟΠ, από 70% Μονεμβασιά και 30% Μανδηλαριά και από 100% Μανδηλαριά αντίστοιχα. Επιπλέον, κυκλοφορεί η δεύτερη σειρά Topos που θέλει να αποτυπώσει ότι γίνονται οινοποιήσεις από επιλεγμένα αμπελοτόπια. Ο μέσος όρος ηλικίας των συγκεκριμένων αμπελώνων ανέρχεται στα 50 έτη με περιορισμένες στρεμματικές αποδόσεις, που κυμαίνονται από 500 έως και 800 κιλά ανά στρέμμα και φύονται σε υψόμετρο. Κυκλοφορούν ένα κρασί από 100% Μονεμβασιά Λευκό ΠΟΠ που περνάει από βαρέλι και ένα ερυθρό ΠΟΠ από 55% Μανδηλαριά και 45% Μονεμβασιά. «Για να χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ ένα λευκό κρασί πρέπει να είναι από 100% Μονεμβασιά, ενώ στο ερυθρό υφίσταται η ιδιαιτερότητα ότι για να φέρει την ονομασία ΠΟΠ προβλέπεται η συνοινοποίηση λευκού και ερυθρού κρασιού, από τις ποικιλίες Μονεμβασιά και Μανδηλαριά», εξηγεί η οινολόγος.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

 

Η πρώτη κυκλοφορία κρασιών κατά τη νέα εποχή του Συνεταιρισμού πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2023 με σταφύλια από τον τρύγο του 2022, ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζεται η κυκλοφορία του τρύγου του 2023. Η επικεφαλής οινολόγος, Μαρία Ταμιωλάκη, αναφέρει ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία εκπαίδευσης των παραγωγών του νησιού με σεμινάρια από τον οινολόγο Δημήτρη Μανσόλα. «Ο οινολόγος ασχολείται με τα στάδια της καλλιέργειας του αμπελώνα και της οινοποίησης, παρακολουθώντας στενά όλες τις διαδικασίες». Όπως επισημαίνει η ίδια αυτή την περίοδο γίνεται μία προσπάθεια καταγραφής των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων των παραγωγών δεν ήταν καταγεγραμμένο. «Ήδη έχουμε ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε με κάποιους από τους παραγωγούς, ενώ σταδιακά προσπαθούμε να επαναφέρουμε και ορισμένους άλλους, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια από τον Συνεταιρισμό. Στην αρχή κάποιοι ήταν δύσπιστοι. Παρόλ’ αυτά όταν είδαν τα πρώτα δείγματα δουλειάς άρχισαν να είναι θετικοί προς τον Συνεταιρισμό».

Επένδυση σε νέο οινοποιείο που θα είναι έτοιμο το 2025

Το προσεχές διάστημα πρόκειται να υλοποιηθεί επένδυση για την κατασκευή ενός νέου, υπερσύγχρονου οινοποιείου, στην περιοχή της Παροικιάς όπου βρίσκονται ήδη οι παλιές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού. Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει ότι η νέα εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί το 2025. Ήδη ένα μέρος των υφιστάμενων εγκαταστάσεων έχει μετατραπεί σε ενδιάμεσο σύγχρονο οινοποιείο, καθότι τμήμα του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κανούργιου κτιρίου που θα κατασκευαστεί, έχει ήδη παραληφθεί και εγκατασταθεί στα παλιά κτίρια. Σκοπός μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση ήταν να συσταθεί προσωρινά ένα οινοποιείο με σύγχρονο εξοπλισμό έως την κατασκευή του καινούργιου, για να καλύψει τις ανάγκες της νέας εποχής του Συνεταιρισμού της Πάρου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...