Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Από την «πολυάµπελο χώρα» και την οικογένεια Μορόπουλου Μοσχοφίλερο στην καλύτερη στιγμή του

Με θετικό πρόσηµο ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οίνων κλείνει για το Οινοποιείο Μορόπουλου η δύσκολη και απαιτητική φετινή χρονιά δηµιουργώντας προσδοκίες και ξεπερνώντας γρήγορα τον αρχικό προβληµατισµό. Σύµφωνα µε τους ανθρώπους του Οινοποιείου της Μαντινείας ακραίες συνθήκες επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο απαιτώντας αυξηµένη προσαρµοστικότητα τόσο των παραγωγών όσο και των οινολογικών πρακτικών και αποφάσεων.

Ως αποτέλεσµα και µε την πλειοψηφία των µούστων προς το τέλος της ζύµωσης τα χαρακτηριστικά δείχνουν µέτρια αρωµατική ένταση αλλά µε εύρος και πολυπλοκότητα, ιδιαίτερα αυξηµένες οξύτητες και µέτρια συµπύκνωση ενώ το αλκοολικό δυναµικό είναι ελαφρώς χαµηλότερο σε σύγκριση µε τα τελευταία χρόνια προσδίδοντας φρεσκάδα και µάκρος στο γενικότερο προφίλ του Μοσχοφίλερου που καλλιεργεί αποκλειστικά εδώ και χρόνια η οικογένεια Μορόπουλου στο Νεοχώρι Αρκαδίας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Μια οικογένεια µε µακρά παράδοση στην αµπελουργία στη ζώνη της Μαντινείας και τρία αδέλφια, η Γεωργία, η Ελένη και ο Κώστας Μορόπουλος, που αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήµα παραπέρα την κληρονοµιά της οικογένειας µε τον πρώτο πειραµατικό τρύγο να έρχεται το 2016. Έκτοτε τo Κτήµα Μορόπουλου πραγµατοποιεί µικρά και σταθερά βήµατα ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα. Σήµερα παράγει ποιοτικά κρασιά από πιστοποιηµένο Μοσχοφίλερο: Μία αυθεντική ποιοτική Μαντινεία ΠΟΠ και ένα ροδαλό ροζέ ΠΓΕ επίσης από Μοσχοφίλερο. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τα 120 στρέµµατα αµπελώνων ηλικίας 5 – 25 ετών σε µεγάλο υψόµετρο (680-700 µ.) και σε καλά στραγγιζόµενα βραχώδη και αργιλώδη εδάφη, µε σηµαντικό µέρος αυτής της έκτασης να βρίσκεται υπό βιολογική πιστοποίηση. Σε αυτό το περιβάλλον σκοπός των ανθρώπων του Κτήµατος είναι µικρές οινοποιήσεις µετά από αυστηρή επιλογή σταφυλιών, ώστε να δηµιουργηθεί µια ποιοτική βάση και να είναι δυνατή η εκτίµηση των δυνατοτήτων κάθε αγροτεµαχίου.

Δύο premium ετικέτες

Το Κτήμα Μορόπουλου παράγει δύο διαφορετικά κρασιά με βάση το Μοσχοφίλερο: Μία ΠΟΠ Μαντινεία, που οινοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, και ένα ΠΓΕ Μοσχοφίλερο Αρκαδία, μια ροζ έκδοση η οποία προκύπτει μετά από μακρά διαβροχή σε επαφή με τα στέμφυλα. Οι ποσότητες που παράγονται είναι 15.000 φιάλες Μαντινεία και 12.000 φιάλες Ροζέ Μοσχοφίλερο.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.