Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Απόλυτη έκφραση του αττικού terroir προσφέρει το οινοποιείο των Αμπελώνων Μάρκου στην Παιανία

Το οινοποιείο των Αµπελώνων Μάρκου βρίσκεται στην Παιανία και αξιοποιεί περί των 200 στρεµµάτων ιδιόκτητου ξερικού αµπελώνα από την ίδρυσή του το 1908. Αµπελουργοί οι ίδιοι οκτώ γενεών και οινοποιοί τεσσάρων, υποστηρίζουν την προφορική παράδοση των µεθόδων αµπελουργίας και οινοποίησης των προηγούµενων αιώνων συνδυάζοντας τες µε τις επιτεύξεις της σύγχρονης τεχνογνωσίας.

Ένας master winemaker σε κάθε γενιά της οικογένειας

Από την κάθε γενιά της οικογένειας Μάρκου, όταν φτάνει η ώρα, αναµένεται η ανάδειξη του επόµενου master winemaker που θα πάρει την σκυτάλη στη δηµιουργία των οίνων της οικογένειας που ξεχωρίζουν για την ισορροπηµένη λεπτότητά τους αλλά και την ιδιωµατική τους έκφραση.

Το χρίσµα από τους πατριάρχες της τρίτης γενιάς Κωνσταντίνο & Σπύρο Μάρκου το λαµβάνει τώρα ο ακούραστος και χαρισµατικός οινοπαραγωγός Νίκος Μάρκου, µόλις 33 ετών ο ίδιος.

Ο Νίκος Μάρκου, εδώ και µια δεκαετία πλέον, σε δηµιουργική συνεργασία µε τον οινολόγο Σπύρο Ζουµπούλη, ξεχωρίζει για τα δείγµατα της δουλειάς του λαµβάνοντας διθυραµβικούς επαίνους τόσο από ειδικούς του κρασιού, όσο κι από την ίδια την αγορά. Τον Νίκο Μάρκου θα τον βρει κανείς καθηµερινά είτε στο αµπέλι είτε στο υπόγειο οινοποιείο της οικογένειας στην Παιανία και πιο σπάνια να εκπροσωπεί επικοινωνιακά το οινοποιείο.

Την επικοινωνία και τις πωλήσεις έχει αναλάβει ο αδερφός του Βασίλης Μάρκου µαζί και µε άλλα µέλη της οικογένειας, συµµετέχοντας βέβαια και εκείνος στα αδιάκοπα αιτήµατα της οινοπαραγωγής, ενώ τις ετικέτες του Οινοποιείου φιλοτεχνεί η Μαρία Μάρκου απόφοιτη της σχολής Καλών Τεχνών.

Ξεφυλλίστε το τεύχος 38 του WineTrails

 

Κυρίαρχο στον αµπελώνα το γηγενές Σαββατιανό

Στα πατρογονικά κτήµατα των Αµπελώνων Μάρκου καλλιεργούνται 12 ποικιλίες επί το πλείστον ελληνικές µε κυρίαρχο το γηγενές Σαββατιανό, δυναµικό λευκό µε µεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως οι Cabernet Sauvignon και Merlot για την παραγωγή του πληθωρικού κόκκινου του οινοποιείου Πaλeό µε 18 µήνες παλαίωσης σε γαλλική δρυ.

Το Πaλeό συναρπάζει µε το σώµα και τις βελούδινες ταννίνες του ενώ ξεχωρίζει µε διαφορά για τον γήινο ορυκτώδη χαρακτήρα του που απογειώνει τα τυπικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών.

Φέτος, όπως και κάθε χρονιά, αναµένεται µε πο-λύ ενθουσιασµό η νέα εσοδεία από αυ-τό το ιστορικό οινοποιείο που διακριτικά µα σταθερά παραµένει πάντα στο ποτήρι των φίλων του εκλεκτού κρασιού.

Όπως ο γλύπτης το μάρμαρο

Η φιλοσοφία της οικογένειας Μάρκου συνοψίζεται στις πρακτικές ήπιας παρέμβασης: «Ακολουθώ πάντα το σταφύλι όπως ο γλύπτης το μάρμαρο» υπογραμμίζει ο Νίκος Μάρκου «και φροντίζω το αμπέλι τόσο όσο ώστε η φύση να διατηρεί δημιουργική ελευθερία».  Οι συνθήκες για το αμπέλι είναι οι ιδανικές στον αρχαιότερο αμπελώνα της Ελλάδος που δίνει γεμάτα ορυκτώδη κρασιά, πολύ-επίπεδα με ισορροπία και εύρος. Το πλούσιο σε ορυκτά και μέταλλα αττικό terroir που προφυλάσσεται από τους βορεινούς ανέμους από τον Υμηττό και την Πεντέλη χαίρει της αναζωογονητικής αύρας του Αιγαίου από Νότο και Ανατολή.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Για υψηλότερες αποδόσεις σε επίπεδο ποσοτήτων παραγωγής σταφυλιού κατά τη φετινή χρονιά σε σύγκριση με το 2022 κάνει λόγο ο οινοποιός Βασίλης Μάρκου, από...

REPORTS

Προσβλέποντας να δώσουν νέο χαρακτήρα στην πιο χαρακτηριστική έκφραση του αττικού αμπελώνα, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την ποικιλία Σαββατιανό, οι Αμπελώνες Μάρκου πειραματίζονται...

REPORTS

Σε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης αναδεικνύεται η προώθηση του οινοτουρισμού, μέσα από τη συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, ως νέου τουριστικού δρόμου....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...