Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αντιμετώπιση του περονόσπορου σε περιοχές με υψηλές βροχοπτώσεις και υγρασία

Ο περονόσπορος θεωρείται η σοβαρότερη μυκητολογική ασθένεια του αμπελιού, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν συχνές βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης.

Η ανάπτυξη του περονόσπορου στο αμπέλι εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τις κλιµατικές συνθήκες που επικρατούν, καθώς οι άριστες συνθήκες διασποράς των μολύνσεων είναι σε θερμοκρασία 20-25°C και σχετική υγρασία μεγαλύτερη του 95%.
Λόγω του επιδηµικού χαρακτήρα της ασθένειας του περονόσπορου απαιτείται η έγκαιρη, προληπτική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του τόσο με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα όσο και με τις κατάλληλες καλλιεργητικές εργασίες.
1. Τι ζημιά κάνει ο περονόσπορος στην καλλιέργεια του αμπελιού;
Η ασθένεια του περονόσπορου προσβάλλει όλα τα πράσινα µέρη του φυτού του αμπελιού, µε σοβαρότερες τις ζηµιές που γίνονται στο φύλλωµα και στα σταφύλια.
Τα φύλλα του αμπελιού µπορούν να προσβληθούν μόλις αρχίσουν να ξεπροβάλλουν από τους βλαστούς µέχρι και αργά το φθινόπωρο, μετά τη συγκομιδή. Μεγαλύτερη ευαισθησία στην προσβολή έχουμε όταν τα φύλλα είναι νεαρά όπου εμφανίζουν χαρακτηριστικές κιτρινοπράσινες κηλίδες που μοιάζουν με λαδιές.
Αντίστοιχα, τα σταφύλια µπορούν να προσβληθούν από την εµφάνισή τους µέχρι το γυάλισµα, µε µεγαλύτερη ευαισθησία κατά τα βλαστικά στάδια: λίγο πριν την άνθιση, άνθιση και καρπόδεση.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, ο περονόσπορος μπορεί να επιφέρει σημαντική ζημιά στην παραγωγή του αμπελιού, μέχρι και ολοσχερή καταστροφή της καρποφορίας.
2. Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά ο περονόσπορος του αμπελιού;
Για την οικολογική αντιμετώπιση του περονόσπορου του αμπελιού, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας που περιλαμβάνει μια σειρά προληπτικών μέτρων και επεμβάσεων:
Συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών προσβολών περονόσπορου, ώστε τα αμπέλια να προστατευτούν σε περίπτωση βροχοπτώσεων.
Ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα βορδιγάλιου πολτού όταν φουσκώνουν οι οφθαλμοί του αμπελιού, ώστε να απολυμανθούν οι αρχικές εστίες διαχείμασης του περονοσπορου.
Προληπτικοί ψεκασμοί με σκευάσματα χαλκού που ξεκινούν όταν η βλάστηση έχει μήκος 8 εως 10 εκατοστά, μετά από δέκα μέρες, λίγο πριν την άνθιση (στάδιο μούρου), και αμέσως μετά τη γονιμοποίηση.
Κατάλληλη φροντίδα ώστε η νεαρή βλάστηση να μην βρίσκεται κοντά στο έδαφος, ενώ οι βλαστοί γυρω από την βάση του πρέμνου να καταστρέφονται.
Καταπολέμηση των ζιζανίων γύρω από το πρέμνο με τη χρήση χορτοκοπτικού μηχανήματος για να επιτευχθεί καλύτερος αερισμός.
Καλός καθαρισμός στα άκρα γύρω από τον αμπελώνα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν θέσεις που μπορεί να αποτελέσουν εστίες για να ξεκινήσει η ασθένεια.
Άμεση απομάκρυνση και καταστροφή των πρώτων φύλλων που εμφανίζονται κηλίδες «ελαίου» πριν εμφανιστούν οι καρποφορίες του περονόσπορου με τη χαρακτηριστική λευκή εξάνθιση.
Ξεφύλλισμα του αμπελιού που συντελεί στον καλό αερισμό των πρέμνων και στην μείωση της υγρασίας στο εσωτερικό τους.
Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών και καλλιεργητικά μέτρα για την καλή αποστράγγιση του αμπελώνα.
Περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης που οδηγεί σε υπερβολική βλάστηση με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού του αμπελώνα.
Πηγή: mistikakipou.gr

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.