Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έξι πτήσεις αρμονίας των οινοπραγωγικών ζωνών Βόρειας Ελλάδας

Ένα γαστρονομικά σύνθετο εγχείρημα έφεραν εις πέρας οι Οινοποιοί της Βορείου Ελλάδος, που απέδειξαν με 18 διαφορετικούς τρόπους το πόσο εύκολα διεισδύουν πλέον οι ζώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ της επικράτειάς τους σε «απαιτητικά» τραπέζια γεμάτα με σύγχρονες και δημιουργικές εκφράσεις της μεσογειακής κουζίνας.

Του Πέτρου Γκόγκου

Oι ετικέτες που σέρβιραν το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου επιδέξιοι σομελιέ στο νεοκλασικό που φιλοξενεί το εστιατόριο Aleria στο Μεταξουργείο, ήταν καλυμμένες. Χρειάστηκε να προχωρήσει η βραδιά, πριν γίνουν κατ΄απαίτηση των καλεσμένων οι αποκαλύψεις των ετικετών.

Άλλωστε, η διοργάνωση είχε δώσει ένα «ραντεβού στα τυφλά» με την υπόσχεση της αρμονίας των γεύσεων μεταξύ ενός μενού έξι σταδίων, που επιμελήθηκε ο επί δεκαετίας σεφ του Aleria, Γκίκας Ξενάκης και των ζωνών της Βόρειας Ελλάδας, από την Ζίτσα ως τη Δράμα και από την Φλώρινα ως την Κρανιά Ολύμπου.

Τον συντονισμό των flights ανέλαβε ο Dip WSET, Ανδρέας Ματθίδης, που «παρέλαβε» την σκηνή έπειτα από μια αισιόδοξη παρατήρηση για την εξέλιξη του ελληνικού οίνου από τον πρόεδρο των Οινοποιών Βορείου Ελλάδας, Στέλιο Μπουτάρη, ο οποίος προεξοφλεί με αυτοπεποίθηση «μεγάλα πράγματα» προσεχώς από το σύνολο των εκπροσώπων του ελληνικού αμπελώνα σε διεθνές επίπεδο.

Επιστρέφοντας στα  food and wine flights, προφανώς δεν υπήρξε κάποια απόλυτη συμφωνία των συνδαιτυμόνων ως προς τα ταιριάσματα, υπήρξαν όμως μερικές ανατροπές σε καθιερωμένες νόρμες, όπως αυτή που θέλει το κόκκινο κρασί «να κλωτσάει» με το ψάρι. Τέτοιες αντιλήψεις υπάρχουν γιατί ισχύουν, θα εξηγήσει ο Ανδρέας Ματθίδης, για να συμπληρώσει, ότι το Λημνιό από τις Πλαγιές Μελίτωνα, μπορεί εύκολα να υποστηρίξει ένα μπαρμπούνι.

 

Στον αφρό με Ξινόμαυρο και Ντεμπίνα
Amuse Bouche: Cracker ρεβυθιού με κατσικίσιο τυρί και βερίκοκο, γαρίδα σαγανάκι σε τοστάκι

Αφρώδεις οίνοι:

Λευκός ξηρός ΠΟΠ Ζίτσα

Ροζέ ξηρός ΠΟΠ Αμύνταιο

 

S.B. με μια έκπληξη από βερίκοκο
Λευκά σπαράγγια με κατσικίσιο τυρί Εύβοιας, grapefruit και λάδι μάραθου

Sauvignon Blanc:

Δεξαμενή ΠΓΕ Φλώρινα

Βαρέλι ΠΓΕ Μακεδονία

Χαρμάνι ΠΓΕ Δράμα

 

Κωδικός «Πορτοκάλι» με orange wines
King Oyster με φουντούκια, κυδώνι και λουίζα

ΠΟΠ Ζίτσα

ΠΓΕ Βελβεντό

ΠΟΠ Νάουσα

Όλα τα χρώματα για το μπαρμπούνι

Το μπαρμπούνι:
με σελινόριζα, σταφίδα και δενδρολίβανο

Τα χρώματα:

Ασύρτικο ΠΓΕ Χαλκιδική

Ροζέ Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσα

Λημνιό ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα

Cross Pairing με ελληνικές και Διεθνείς ποικιλίες
Αρνί με topinambur, άγρια μανιτάρια και κρεμμύδι

Red flight:

Βλάχικο ΠΓΕ Ιωάννινα

Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσα

Tempranillo ΠΓΕ Δράμα

Merlot ΠΓΕ Κρανιά

Ωδή στο Gewürztraminer
Λευκή σοκολάτα με τριαντάφυλλο, αχλάδι και λίτσι

ΠΓΕ Παγγαίο

ΠΓΕ Φλώρινα

ΠΓΕ Φλώρινα (50% Μαλαγουζιά)

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...