Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας σύντομος οδηγός για το γιαπωνέζικο κρασί

H οινική βιομηχανία της Ιαπωνίας ξεκίνησε πριν από 150 χρόνια και σήμερα η μεγαλύτερη οινική περιοχή της χώρας, η Yamanashi, παράγει περίπου το ένα τρίτο των γιαπωνέζικων κρασιών.

Οι οινοπαραγωγοί έχουν ‘’τιμήσει’’ τις τοπικές ποικιλίες Koshu και Muscat Bailey A, αλλά τα τελευταία χρόνια οι φυτεύσεις διεθνών ποικιλιών σταφυλιού έχουν ανέβει αισθητά, όπως και οι εγχώριες πωλήσεις κρασιού. Όσον αφορά στις διεθνείς ποικιλίες, στη περιοχή Yamanashi, που αποτελεί την πιο σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή, έχουν ευδοκιμήσει το Syrah και το Tempranillo.

Ο Γιαπωνέζος δημοσιογράφος οίνου Yoko Obara αναφέρει την σημερινή εποχή ως ‘’Japan Wine Boom’’. Η εξάπλωση και η φήμη των οινοποιείων έχει βοηθήσει στην δημιουργία μιας νέας κατηγορίας καταναλωτή ‘’ικανού να ακολουθήσει τις ιστορίες κάποιων συγκεκριμένων οινοποιών και να αγοράσει τα κρασιά τους’’, αναφέρει τοπικός οινοποιός στο Wine Enthusiast.(1)

Το Koshu είναι γνωστό για τα αρώματα λευκού ροδάκινου, αχλαδιού και γιασεμιού, ενώ θεωρείται πολύ ντελικάτο. Αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής παραγωγής της Ιαπωνίας και αποτελεί την πιο σημαντική ποικιλία της χώρας.

Η Nagano, η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση οινοπαραγωγική περιοχή, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο. Το κλίμα είναι αρκετά ατίθασο με τυφώνες και βροχοπτώσεις που εμποδίζουν την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.

Ένα οινοποιείο, με την επωνυμία Villad’est Winery έχει φυτεύσει στη συγκεκριμένη περιοχή αμπελώνες με τη γαλλική ποικιλία Pinot Noir και στηρίζει, ότι το συγκεκριμένο κλίμα ευνοεί κρασιά με ήπιες εκφράσεις που έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν σε γαστρονομικό επίπεδο τις γεύσεις της γιαπωνέζικης κουζίνας. (1)

Ανάμεσα σε άλλες ποικιλίες που έχουν βρεθεί στη περιοχή, αναφέρονται το Merlot και το Ryugan, μια ποικιλία Vitis Vinifera που βρίσκει τις ρίζες της στην Ασία, πιθανολογείται η προέλευσή της στη Κίνα και χρησιμοποιείται για ξηρά κρασιά ποιότητας.

Στο βόρειο, κρύο νησί του Hokkaido, οινοποιοί έχουν φυτεύσει γερμανικές και άλλες ποικιλίες που ευδοκιμούν σε ψυχρά κλίματα. Οι πολύ ψυχροί χειμώνες ωθούν τους παραγωγούς να θάβουν τα αμπέλια για να τα προστατεύσουν! Κύριο κλιματολογικό χαρακτηριστικό είναι οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας και η χαμηλή υγρασία.

Κάτι που τονίζει τον βαθμό του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή είναι η εγκαθίδρυση του οινοποιού από τη Βουργουνδία, Etienne de Montille, που πειραματίζεται με Pinot Noir και Chardonnay.

H ποιότητα του σταφυλιού και άρα και του κρασιού ανεβαίνει ταχύτατα, κάτι που ανεβάζει σιγά σιγά το γιαπωνέζικο κρασί και το ευθυγραμμίζει με τα παγκόσμια επίπεδα ποιότητας. Παράλληλα, οι εξαγωγική στήριξη και ιδεολογία επίσης βρίσκονται σε άνοδο, μαζί με την γιαπωνέζικη κουζίνα και την φήμη της έξω από τη χώρα, ενώ το παγκόσμιο κοινό ενδιαφέρεται όλο και πιο πολύ για το γιαπωνέζικο κρασί.

 

(1) Πηγή Wine Enthusiast

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...