Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άμεση συγκομιδή του Prosecco στην Ιταλία λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών

Μια τέλεια καταιγίδα απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών και εργατικών ζητημάτων σημαίνει ότι η τρέχουσα συγκομιδή του Prosecco αντιμετοπίζει δυσκολίες, με το φαινόμενο να ονομάζεται “annus horribilis”.

Ένας συνδυασμός καύσωνα και πλημμύρας σε όλη την Ιταλία οδήγησε σε μια δύσκολη συγκομιδή στο Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, το οποίο παράγει συνήθως 130 εκατομμύρια μπουκάλια μόνο για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακόμη και για τα σταφύλια που επιβιώνουν, υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν θα μαζευτούν έγκαιρα, καθώς οι χειρώνακτες εργάτες στην Ιταλία επιλέγουν άλλους τύπους εργασίας, όπως οι κατασκευές ή τα logistics, σύμφωνα με τον Giosue Mattei από το σωματείο CGIL.

Ο Innocente Nardi, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του αμπελώνα La Farra στην καρδιά του Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ότι: «Δεν μπορούμε να βρούμε τους εργάτες, ειδικά τους ανθρώπους με δεξιότητες. Υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να αναλάβουν χειρωνακτική εργασία».

Ο Sandro Bottega, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bottega SpA, δήλωσε ότι «η φετινή ήταν μία δύσκολη χρονιά για το Prosecco.

Είπε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ τέτοια συγκομιδή τα τελευταία 40 χρόνια. Τον Ιούλιο ήμουν αισιόδοξος γιατί με την ποσότητα του ήλιου και της βροχής προβλέπαμε μια ιδιαίτερη χρονιά, αλλά τώρα είμαι πραγματικά απογοητευμένος».

Ακολουθεί επιστημονική έρευνα που υποδηλώνει ότι οι αμπελώνες στην πλαγιά των βουνών θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από την κλιματική αλλαγή, επηρεάζοντας την παραγωγή Prosecco και άλλα σταφύλια.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Paolo Tarolli, από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα στην Ιταλία, δήλωσε: «Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η απώλεια ενός γεωργικού προϊόντος ή η αλλαγή του τοπίου, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική οικονομία. Ο κίνδυνος είναι η απώλεια ολόκληρης της ιστορίας των κοινοτήτων και των πολιτιστικών τους ριζών».

«Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στον συνδυασμό της παραδοσιακής γνώσης των οινοπαραγωγών με την καινοτομία και την επιστημονική αυστηρότητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι φάρμες μπορούν να συνεργαστούν στενά με επιστήμονες για να βελτιστοποιήσουν τις επενδύσεις για ένα πιο λειτουργικό, βιώσιμο και ασφαλές αγροτικό τοπίο μια νικητήρια συμμαχία για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορετικών φυσικών και ανθρωπογενών προκλήσεων».

Έπειτα, ο πρόεδρος του Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, Stefano Zanette, είπε ότι υπήρχαν κακές συγκομιδές σε «περιορισμένες περιοχές», αλλά συνολικά υποβάθμισε τις ανησυχίες για το σύνολο της συγκομιδής. Η Zanette είπε ότι αν και η συγκομιδή θα γίνει λίγες μέρες αργότερα το 2023, «σε γενικές γραμμές δεν αναμένουμε τις πτώσεις της παραγωγής που είχαν φοβηθεί».

Ωστόσο, η ίδια ανέφερε ότι σε πολλά σημεία της περιοχής υπήρχαν μηχανήματα που μάζευαν τα σταφύλια, γεγονός που έκανε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού λιγότερο πρόβλημα.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Στο Asti, μια ήσυχη ιταλική ορεινή πόλη, βρίσκεται το Azienda Agricola Montefiorito, ένα μοναστήρι που έγινε ιδιωτικό κτήμα με το παλαιότερο κτήριο του που...