Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άλλος ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που παίρνει τη θέση σομελιέ και οινοχόου

Ένα νέο εργαλείο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες από επιστήμονες, παρέχει προτάσεις κρασιού με βάση τα προσωπικά γούστα και το μπάτζετ των καταναλωτών.

Ο ψηφιακός «χάρτης γεύσης» στοχεύει να καθοδηγήσει τους οινόφιλους ως προς τις ετικέτες που θα προτιμούσαν και ισχυρίζεται ότι «εκδημοκρατίζει» τη διαδικασία επιλογής κρασιού.

Αντί οι καταναλωτές να ζητούν τη βοήθεια ενός σομελιέ ή ενός ειδικού στον κλάδο των κρασιών, το εργαλείο αυτό στοχεύει να προσφέρει έναν «προσβάσιμο και προσιτό τρόπο για την ανακάλυψη αυτών που θα τους ταιριάζει καλύτερα ».

Έχει δημιουργηθεί από Δανούς επιστήμονες με έρευνα και παρουσιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο πριν από τη δημιουργία της εφαρμογής. Οι πληροφορίες είναι ένα μεγάλο πολυσύνθετο σύνολο δεδομένων κρασιού και βασίζεται στη σχέση μεταξύ οπτικής αντίληψης, γλώσσας και γεύσης. Περιλαμβάνει 897.000 εικόνες ετικετών κρασιών, 824.000 κριτικές κρασιών από την πλατφόρμα Vivino, 350.000 περιοχές,  με έτος, περιοχή, βαθμολογία, ποσοστό αλκοόλ, τιμή, ανάλυση και σύνθεση σταφυλιού.

Οι επιστήμονες έγραψαν στην εισαγωγή τους στην έρευνα: «Το κίνητρό μας είναι διπλό. Από τη μία πλευρά, οι φωτογραφίες του Διαδικτύου και οι κριτικές των χρηστών είναι μια εμπεριστατωμένη πηγή δεδομένων, προσφέροντας άφθονες, ποικίλες και εύκολα προσβάσιμες γνώσεις για τις ποιότητες των κρασιών. Από την άλλη πλευρά, οι ανθρώπινες κριτικές σχετικά με την γεύση, αν και δεν είναι μπορεί ίσως να μην γίνεται να διερευνηθούν με αντικειμενικότητα, παρέχουν όμως μια πιο άμεση και λεπτομερής κατανόηση του γευστικού προφίλ των κρασιών.

«Συνδυάζοντας αυτούς τους πόρους, στοχεύουμε να συλλάβουμε τα καλύτερα και των δύο κόσμων, δημιουργώντας ένα πιο πλούσιο και πιο περίπλοκο σύνολο δεδομένων».

Οι επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης έλαβαν μία πληθώρα δεδομένων σε ένα υποσύνολο που βασίστηκε στους σχολιασμούς των γεύσεων, πραγματοποιώντας ένα πείραμα γευσιγνωσίας κρασιού με 256 συμμετέχοντες, στους οποίους ζητήθηκε να ταξινομήσουν τα κρασιά με βάση την ομοιότητά τους στη γεύση. Η ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να διαχωρίσει τα κρασιά σε ομάδες παρόμοιων γεύσεων. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια τροφοδοτήθηκαν σε έναν αλγόριθμο για να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος χάρτης των γευστικών προφίλ σε κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά και «συμβαδίζει με την περίπλοκη ανθρώπινη αντίληψη της γεύσης».

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από το Vivino και τον «χάρτη γεύσης» του με τεχνητή νοημοσύνη, το σύστημα εντοπίζει άλλα μπουκάλια κοντά στον χάρτη, τα οποία έχουν παρόμοια γεύση, προτού τα προτείνει ως πιθανές επιλογές.

Έχοντας δημιουργήσει τον «χάρτη της γεύσης», οι επιστήμονες ερευνούν τώρα περαιτέρω για να δουν εάν το εργαλείο μπορεί να εφαρμοστεί σε περισσότερα θέματα, όπως η μπύρα ή ο καφές.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ανάπτυξη «σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στη διασταύρωση τεχνολογίας και γαστρονομίας και θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει το τοπίο των επιλογών των καταναλωτών σε διάφορους τομείς».

Πηγή: Thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...