Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τρύγο, μικρότερο σε όγκο αλλά καλής ή και εξαιρετικής ποιότητας αναμένει η Ιταλία

Mια βδομάδα νωρίτερα ξεκινά ο φετινός τρύγος στην Ιταλία με την ξηρασία και τη ζέστη να κάνουν λόγο για μειωμένη παραγωγή τουλάχιστον κατά 10% σύμφωνα με την κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση Coldiretti.

«Η ιταλική παραγωγή φέτος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 10% σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή θα παραχθεί μια ποσότητα περίπου 45,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων κρασιού», τονίζει στην ανάλυση της Coldiretti. «Πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από την εξέλιξη των θερμοκρασιών που επηρεάζουν την ωρίμανση όσο και από την απουσία βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων που έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στους αμπελώνες και στις παραγόμενες ποσότητες».

Ωστόσο, σύμφωνα με την κορυφαία αγροτική οργάνωση της χώρας, «η Ιταλία αναμένει έναν τρύγο καλής ή και εξαιρετικής ποιότητας, αν και η τάση της συγκομιδής θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το υπόλοιπο του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και από πλευράς ποσότητας».

Από βορρά προς νότο, η συγκομιδή ξεκινά παραδοσιακά με τα σταφύλια Pinot και Chardonnay για αφρώδης οίνους, σε μια διαδικασία που, όπως επισημαίνει η Coldiretti, συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με την Glera για το Prosecco και με τα μεγάλα ντόπια κόκκινα σταφύλια Sangiovese, Montepulciano, Nebbiolo. Ο τρύγος ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο με τα σταφύλια Aglianico και Nerello σε 658 χιλιάδες εκτάρια που καλλιεργούνται σε εθνικό επίπεδο.

Οι αμπελώνες, λένε οι ειδικοί, δοκιμάστηκαν επίσης από νύχτες με υγρασία και σταθερά υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες που δεν επέτρεπαν στα σταφύλια να πάρουν ανάσα με τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

Η εικόνα σε Βένετο και Τοσκάνη

Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι οι παράγοντες που χαρακτηρίζουν την οινική χρονιά 2022 στις διάφορες περιοχές οινοπαραγωγής του Βένετο. Ταυτόχρονα, όμως, οι αμπελουργοί αναφέρουν ότι, ακριβώς λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, τα σταφύλια δεν έχουν προσβληθεί από μυκητολογικές ασθένειες, με αποτέλεσμα να είναι προς το παρόν σχεδόν παντού υγιή. Όσον αφορά την ποσότητα, ωστόσο, αναμένεται ελαφρώς μικρότερη συγκομιδή από πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Όσον αφορά την έναρξη του τρύγου, οι φορείς ανακοινώνουν ότι η έναρξη θα γίνει γύρω στα μέσα Αυγούστου.  Θα ξεκινήσει με τον τρύγο των πρώιμων σταφυλιών, όπως το Chardonnay και το Pinot, ενώ για τις μεσο-όψιμες ποικιλίες θα απαιτηθούν λίγες ημέρες για ένα γενικό ημερολόγιο τρύγου.

Το Κτήμα Monteverro στην καρδιά της Τοσκάνης, από την άλλη πλευρά ξεκίνησε τον τρύγο στις 4 Αυγούστου με Chardonnay. «Η σεζόν είχε ξεκινήσει εξαιρετικά με έναν όμορφο χειμώνα, τις κατάλληλες βροχές και τις εξαιρετικές θερμοκρασίες, με μια τέλεια ανοιξιάτικη βροχή που βοήθησε τη βλαστική ανάπτυξη», αναφέρει η ομάδα εργασίας του οινοποιείου, με επικεφαλής τον οινολόγο Matthieu Taunay. «Η υπόλοιπη άνοιξη, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίστηκε από ξηρασία, με αποτέλεσμα τα φυτά να σταματήσουν αρκετά νωρίς τη βλαστική τους ανάπτυξη, αλλά με μια ωραία ισορροπία μεταξύ της απόδοσης (των τσαμπιών) και του φυλλώματος».

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οδηγίες για την εφαρμογή του νέου πλαισίου που διέπει τους διήμερους αποσταγματοποιούς εξέδωσε η ΑΑΔΕ σε συνέχεια της θεσμικής παρέμβασης που ψηφίστηκε στη Βουλή...

REPORTS

Συμπαρασύροντας την παράδοση έξι γενεών στην αμπελουργία και το κρασί, ο 33χρονος σήμερα Μιχάλης Αθανασίου, ξεκίνησε το δικό του φερώνυμο οινοποιείο το 2007, όντας...

REPORTS

Τις τιμές ανά ποικιλία σταφυλιών εσοδείας 2022, ανακοίνωσε η Ένωση Ηρακλείου, επισημαίνοντας πως η ημερομηνία έναρξης παραλαβής θα ανακοινωθεί με νεώτερο Δελτίο Τύπου. Ας...

REPORTS

Με φρέσκιες και γήινες μυρωδιές, το Sauvignon Blanc διακρίνεται ανάμεσα στις λευκές ποικιλίες κρασιού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Με προέλευση από την κοιλάδα του Λίγηρα...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.