Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Κτήμα Μιχαηλίδη εμφιαλώνει Μαυροδάφνη και φυτεύει Ξινόμαυρο και Βιδιανό

Σε λίγους μήνες από σήμερα βγαίνει στην αγορά η πρώτη εμφιάλωση Μαυροδάφνης του Κτήματος Μιχαηλίδη με έδρα τη Δράμα, μετά από παλαίωση 23 μηνών σε βαρέλι και περίπου 8 μήνες παραμονής στο μπουκάλι. Η μαυροδάφνη θα είναι blend με Cabernet Franc και θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ η εμφιάλωση θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες σε περίπου 800 φιάλες, ενώ οι επόμενες σοδειές ήδη παλαιώνουν θα κυκλοφορήσουν σε 1.300 φιάλες. Πρόκειται για κρασιά της σοδειάς του 2019.

Ταυτόχρονα ο οινοποιός, Ιορδάνης Μιχαηλίδης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, αναφέρει ότι εξετάζει δύο νέες φυτεύεσεις σε Ξινόμαυρο και Βιδιανό, από τις οποίες θα προκύψουν το πιθανότερο δύο μονοποικιλιακές ετικέτες. Η πρώτη φύτευση που αφορά στο Ξινόμαυρο θα γίνει φέτος και η δεύτερη στο Βιδιανό θα πραγματοποιηθεί το 2024. «Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνονται οι ποικιλίες που θα παράγουμε, δεν μας ενδιαφέρει να παράγουμε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες, ούτως ώστε να είναι διαχειρίσιμη η παραγωγή».

Πολύ μικρές αποδόσεις έως 150 κιλά για την κορωνίδα του Κτήματος το Μαυροτράγανο

Το Κτήμα δουλεύει με αρκετά περιορισμένες αποδόσεις στα σταφύλια, όπου στην περίπτωση του Μαυροτράγανου που φέρει την ετικέτα «Λαγότοπος» και αποτελεί την κορωνίδα της οινικής του δημιουργικότητας, οι αποδόσεις στο σταφύλι είναι μόλις μεταξύ των 130 και 150 κιλών ανά στρέμμα .Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες σταφυλιού που επεξεργάζονται, οι μέσες εποδόσεις κινούνται περίπου στα 550 κιλά για τα πιο ηλικιωμένα αμπέλια και στα 800 έως και 900 κιλά για τα νεότερα. Οι ποικιλίες στις οποίες βασίζεται είναι ορισμένες ξενικές όπως το Cabernet Franc, το Cabernet Franc, το Syrah, το Sauvignon Blanc και το Gewurztraminer καθώς και αρκετές ελληνικές, καθότι τα τελευταία χρόνια άρχισε σταδιακά να στρέφεται εντονότερα σε γηγενείς ποικιλίες. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν το Μαυροτράγανο, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο.  Είναι γεγονός ότι στα πρώτα χρόνια του οινοποιείου, ο αμπελώνας βασίστηκε στις γαλλικές ποικιλίες, που ήταν αρκετά στη μόδα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ωστόσο ο Μιχαηλίδης στην πορεία αντιλήφθηκε ότι οι ελληνικές ποικιλίες θα αποκτήσουν τη δική τους δυναμική, γι’ αυτό και στράφηκε και προς τα εκεί.

To 70% της παραγωγής πωλείται στην Ελλάδα και το 30% στο εξωτερικό

Επί του παρόντος, το 70% της παραγωγής διοχετεύεται στην Ελλάδα και το 30% στη εξωτερικό. Η διανομή των κρασιών του Κτήματος Μιχαηλίδη στην εγχώρια αγορά γίνεται μέσω της Trinity Wines. Αυτή τη στιγμή διαθέτει συνολικά 8 ετικέτες, ενώ το σύνολο των σταφυλιών προέρχεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, συνολικής έκτασης 130 στρεμμάτων. Ο αμπελώνας που διατηρεί το οινοποιείο αποφέρει από 70.000 έως και 95.000 φιάλες ετησίως αναλόγως τη χρονιά. «Η συνεργασία που διατηρεί με την Trinity έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος να διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και να μην περισσεύουν ικανές ποσότητες για να καλύψουν και τη ζήτηση που υφίσταται για τις εξαγωγές. Οι πωλήσεις μας εκτός συνόρων πραγματοποιούνται σε χώρες όπως Ελβετία, Γερμανία, Τσεχία, ενώ αυτή την περίοδο ξεκινάει η διάθεση και στην κυπριακή αγορά».

Από φέτος ξεκινάει να υλοποιείται ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θα εξελιχθεί σε βάθος πενταετίας, ενώ θα βασιστεί σε ίδια κεφάλαια. Μέσα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις θα προστεθεί καινούργιος μηχανολογικός εξοπλισμός, θα γίνει αναδιαμόρφωση του κτιρίου του οινοποιείου καθώς και των εξωτερικών χώρων. Πρόκειται επίσης να δημιουργηθεί ένας οργανωμένος επισκέψιμος χώρος για γευσιγνωσίες κρασιών και την υποδοχή των οινόφιλων. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επενδύσεις αυτές θα αγγίξει τις 400.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ομάδα του Wine Trails ταξίδεψε γευστικά στην Κρήτη, επιλέγοντας πέντε χαρακτηριστικά ζευγάρια κρασιών και τυριών για μια εμπειρία που τιμά τη δύναμη της...

REPORTS

Σχεδόν παμψηφεί επανεκλέγει για μία ακόμη θητεία πρόεδρος της κλαδικής αμπελουργικής οργάνωσης ΚΕΟΣΟΕ, ο Χρίστος Μάρκου, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....