Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Κτήμα Μιχαηλίδη εμφιαλώνει Μαυροδάφνη και φυτεύει Ξινόμαυρο και Βιδιανό

Σε λίγους μήνες από σήμερα βγαίνει στην αγορά η πρώτη εμφιάλωση Μαυροδάφνης του Κτήματος Μιχαηλίδη με έδρα τη Δράμα, μετά από παλαίωση 23 μηνών σε βαρέλι και περίπου 8 μήνες παραμονής στο μπουκάλι. Η μαυροδάφνη θα είναι blend με Cabernet Franc και θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ η εμφιάλωση θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες σε περίπου 800 φιάλες, ενώ οι επόμενες σοδειές ήδη παλαιώνουν θα κυκλοφορήσουν σε 1.300 φιάλες. Πρόκειται για κρασιά της σοδειάς του 2019.

Ταυτόχρονα ο οινοποιός, Ιορδάνης Μιχαηλίδης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, αναφέρει ότι εξετάζει δύο νέες φυτεύεσεις σε Ξινόμαυρο και Βιδιανό, από τις οποίες θα προκύψουν το πιθανότερο δύο μονοποικιλιακές ετικέτες. Η πρώτη φύτευση που αφορά στο Ξινόμαυρο θα γίνει φέτος και η δεύτερη στο Βιδιανό θα πραγματοποιηθεί το 2024. «Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνονται οι ποικιλίες που θα παράγουμε, δεν μας ενδιαφέρει να παράγουμε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες, ούτως ώστε να είναι διαχειρίσιμη η παραγωγή».

Πολύ μικρές αποδόσεις έως 150 κιλά για την κορωνίδα του Κτήματος το Μαυροτράγανο

Το Κτήμα δουλεύει με αρκετά περιορισμένες αποδόσεις στα σταφύλια, όπου στην περίπτωση του Μαυροτράγανου που φέρει την ετικέτα «Λαγότοπος» και αποτελεί την κορωνίδα της οινικής του δημιουργικότητας, οι αποδόσεις στο σταφύλι είναι μόλις μεταξύ των 130 και 150 κιλών ανά στρέμμα .Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες σταφυλιού που επεξεργάζονται, οι μέσες εποδόσεις κινούνται περίπου στα 550 κιλά για τα πιο ηλικιωμένα αμπέλια και στα 800 έως και 900 κιλά για τα νεότερα. Οι ποικιλίες στις οποίες βασίζεται είναι ορισμένες ξενικές όπως το Cabernet Franc, το Cabernet Franc, το Syrah, το Sauvignon Blanc και το Gewurztraminer καθώς και αρκετές ελληνικές, καθότι τα τελευταία χρόνια άρχισε σταδιακά να στρέφεται εντονότερα σε γηγενείς ποικιλίες. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν το Μαυροτράγανο, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο.  Είναι γεγονός ότι στα πρώτα χρόνια του οινοποιείου, ο αμπελώνας βασίστηκε στις γαλλικές ποικιλίες, που ήταν αρκετά στη μόδα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ωστόσο ο Μιχαηλίδης στην πορεία αντιλήφθηκε ότι οι ελληνικές ποικιλίες θα αποκτήσουν τη δική τους δυναμική, γι’ αυτό και στράφηκε και προς τα εκεί.

To 70% της παραγωγής πωλείται στην Ελλάδα και το 30% στο εξωτερικό

Επί του παρόντος, το 70% της παραγωγής διοχετεύεται στην Ελλάδα και το 30% στη εξωτερικό. Η διανομή των κρασιών του Κτήματος Μιχαηλίδη στην εγχώρια αγορά γίνεται μέσω της Trinity Wines. Αυτή τη στιγμή διαθέτει συνολικά 8 ετικέτες, ενώ το σύνολο των σταφυλιών προέρχεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, συνολικής έκτασης 130 στρεμμάτων. Ο αμπελώνας που διατηρεί το οινοποιείο αποφέρει από 70.000 έως και 95.000 φιάλες ετησίως αναλόγως τη χρονιά. «Η συνεργασία που διατηρεί με την Trinity έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος να διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και να μην περισσεύουν ικανές ποσότητες για να καλύψουν και τη ζήτηση που υφίσταται για τις εξαγωγές. Οι πωλήσεις μας εκτός συνόρων πραγματοποιούνται σε χώρες όπως Ελβετία, Γερμανία, Τσεχία, ενώ αυτή την περίοδο ξεκινάει η διάθεση και στην κυπριακή αγορά».

Από φέτος ξεκινάει να υλοποιείται ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θα εξελιχθεί σε βάθος πενταετίας, ενώ θα βασιστεί σε ίδια κεφάλαια. Μέσα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις θα προστεθεί καινούργιος μηχανολογικός εξοπλισμός, θα γίνει αναδιαμόρφωση του κτιρίου του οινοποιείου καθώς και των εξωτερικών χώρων. Πρόκειται επίσης να δημιουργηθεί ένας οργανωμένος επισκέψιμος χώρος για γευσιγνωσίες κρασιών και την υποδοχή των οινόφιλων. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επενδύσεις αυτές θα αγγίξει τις 400.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...