Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το SMARTWINERY ως η τεχνολογική επανάσταση στην οινοπαραγωγή

Η καινοτομία στον κλάδο του κρασιού έχει φτάσει σε νέο επίπεδο με την έναρξη του Ευρωπαϊκού έργου SMARTWINERY, μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας που επιδιώκει να φέρει επανάσταση στη διαδικασία παραγωγής κρασιού μέσω της εφαρμογής προηγμένων τεχνολογιών. Αυτό το έργο, το οποίο συνδυάζει την τεχνογνωσία φορέων ακαδημαϊκών, τεχνολογικών και οινοπαραγωγικών φορέων, υπόσχεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής κρασιού.

Το Πανεπιστήμιο της Μούρθια, σε συνεργασία με την εταιρεία Productos Agrovin, την Wine Technology Platform και τη NEUROPUBLIC, αποτελούν την κοινοπραξία που ηγείται αυτού του φιλόδοξου έργου. Το SMARTWINERY δεν είναι μόνο ένα πρότυπο διακλαδικής συνεργασίας, αλλά αποτελεί επίσης παράδειγμα του πώς η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μέσω του Μεταπεριφερειακού Επενδυτικού Μέσου Καινοτομίας (I3) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), προωθεί την καινοτομία σε παραδοσιακούς τομείς όπως ο κλάδος του κρασιού.

Η καρδιά του SMARTWINERY αποτελείται από τη δημιουργία ενός έξυπνου οινοποιείου που θα λειτουργεί ως εγκατάσταση επίδειξης στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Productos Agrovin, που βρίσκονται στο Alcázar de San Juan, στην περιοχή Ciudad Real. Αυτή η εγκατάσταση δεν θα είναι ένα συμβατικό οινοποιείο, αλλά ένας χώρος όπου οι πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες θα ενσωματώνονται σε κάθε στάδιο της παραγωγής κρασιού. Ο στόχος είναι διπλός: από τη μία πλευρά, επιδιώκεται η μείωση των δαπανών και των χρόνων επεξεργασίας, και από την άλλη, στοχεύει στην αύξηση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Η τεχνολογία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην SMARTWINERY. Η ελληνική εταιρεία NEUROPUBLIC, εξειδικευμένη στην ανάπτυξη εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων, έχει το κρίσιμο καθήκον να εντοπίσει και να εφαρμόσει τις καταλληλότερες τεχνολογίες ανίχνευσης και ενεργοποίησης. Αυτά θα ενσωματωθούν σε μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιτρέπει την εξαντλητική παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων παραγωγής. Αυτή η ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής στη διαδικασία οινοποίησης όχι μόνο θα βελτιστοποιήσει την παραγωγή, αλλά θα ανοίξει και νέους δρόμους για την καλύτερη κατανόηση και έλεγχο της ποιότητας του κρασιού.

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου της Μούρθια είναι καθοριστικός στην παρακολούθηση και ανάλυση των κρασιών που παράγονται σε αυτό το νέο πειραματικό οινοποιείο. Η συνεισφορά του θα διασφαλίσει όχι μόνο ότι τα κρασιά πληρούν τα θεσπισμένα πρότυπα ποιότητας, αλλά θα συμβάλει επίσης στην επιστημονική γνώση στον τομέα της οινολογίας. Από την πλευρά της, η Πλατφόρμα Τεχνολογίας Κρασιού, ένας σύνδεσμος αφιερωμένος στην προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα, θα αναλάβει τον ρόλο της επικοινωνίας των προόδων και των επιτευγμάτων του έργου, καθώς και τη διευκόλυνση της μεταφοράς του τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό το έργο δεν είναι σημαντικό μόνο για την έμφασή του στην καινοτομία και την ποιότητα του κρασιού, αλλά και για την πιθανή επίδρασή του στη βιωσιμότητα του κλάδου. Με τον περιορισμό των χρόνων επεξεργασίας και τη βέλτιστη χρήση των πόρων, το SMARTWINERY μπορεί να σηματοδοτήσει έναν νέο ορίζοντα στον τρόπο που εννοείται η παραγωγή κρασιού, καθοδηγώντας την προς πιο αποδοτικές και περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές.

Το SMARTWINERY παρουσιάζεται ως ένα επαναστατικό έργο στον κλάδο του κρασιού. Με προϋπολογισμό άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ και σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αυτό το έργο όχι μόνο αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο όσον αφορά την παραγωγή κρασιού, αλλά καθιερώνει επίσης ένα μοντέλο διεπιστημονικής και διεθνούς συνεργασίας που θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε άλλους τομείς.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...