Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το SMARTWINERY ως η τεχνολογική επανάσταση στην οινοπαραγωγή

Η καινοτομία στον κλάδο του κρασιού έχει φτάσει σε νέο επίπεδο με την έναρξη του Ευρωπαϊκού έργου SMARTWINERY, μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας που επιδιώκει να φέρει επανάσταση στη διαδικασία παραγωγής κρασιού μέσω της εφαρμογής προηγμένων τεχνολογιών. Αυτό το έργο, το οποίο συνδυάζει την τεχνογνωσία φορέων ακαδημαϊκών, τεχνολογικών και οινοπαραγωγικών φορέων, υπόσχεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής κρασιού.

Το Πανεπιστήμιο της Μούρθια, σε συνεργασία με την εταιρεία Productos Agrovin, την Wine Technology Platform και τη NEUROPUBLIC, αποτελούν την κοινοπραξία που ηγείται αυτού του φιλόδοξου έργου. Το SMARTWINERY δεν είναι μόνο ένα πρότυπο διακλαδικής συνεργασίας, αλλά αποτελεί επίσης παράδειγμα του πώς η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μέσω του Μεταπεριφερειακού Επενδυτικού Μέσου Καινοτομίας (I3) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), προωθεί την καινοτομία σε παραδοσιακούς τομείς όπως ο κλάδος του κρασιού.

Η καρδιά του SMARTWINERY αποτελείται από τη δημιουργία ενός έξυπνου οινοποιείου που θα λειτουργεί ως εγκατάσταση επίδειξης στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Productos Agrovin, που βρίσκονται στο Alcázar de San Juan, στην περιοχή Ciudad Real. Αυτή η εγκατάσταση δεν θα είναι ένα συμβατικό οινοποιείο, αλλά ένας χώρος όπου οι πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες θα ενσωματώνονται σε κάθε στάδιο της παραγωγής κρασιού. Ο στόχος είναι διπλός: από τη μία πλευρά, επιδιώκεται η μείωση των δαπανών και των χρόνων επεξεργασίας, και από την άλλη, στοχεύει στην αύξηση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Η τεχνολογία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην SMARTWINERY. Η ελληνική εταιρεία NEUROPUBLIC, εξειδικευμένη στην ανάπτυξη εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων, έχει το κρίσιμο καθήκον να εντοπίσει και να εφαρμόσει τις καταλληλότερες τεχνολογίες ανίχνευσης και ενεργοποίησης. Αυτά θα ενσωματωθούν σε μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιτρέπει την εξαντλητική παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων παραγωγής. Αυτή η ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής στη διαδικασία οινοποίησης όχι μόνο θα βελτιστοποιήσει την παραγωγή, αλλά θα ανοίξει και νέους δρόμους για την καλύτερη κατανόηση και έλεγχο της ποιότητας του κρασιού.

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου της Μούρθια είναι καθοριστικός στην παρακολούθηση και ανάλυση των κρασιών που παράγονται σε αυτό το νέο πειραματικό οινοποιείο. Η συνεισφορά του θα διασφαλίσει όχι μόνο ότι τα κρασιά πληρούν τα θεσπισμένα πρότυπα ποιότητας, αλλά θα συμβάλει επίσης στην επιστημονική γνώση στον τομέα της οινολογίας. Από την πλευρά της, η Πλατφόρμα Τεχνολογίας Κρασιού, ένας σύνδεσμος αφιερωμένος στην προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα, θα αναλάβει τον ρόλο της επικοινωνίας των προόδων και των επιτευγμάτων του έργου, καθώς και τη διευκόλυνση της μεταφοράς του τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό το έργο δεν είναι σημαντικό μόνο για την έμφασή του στην καινοτομία και την ποιότητα του κρασιού, αλλά και για την πιθανή επίδρασή του στη βιωσιμότητα του κλάδου. Με τον περιορισμό των χρόνων επεξεργασίας και τη βέλτιστη χρήση των πόρων, το SMARTWINERY μπορεί να σηματοδοτήσει έναν νέο ορίζοντα στον τρόπο που εννοείται η παραγωγή κρασιού, καθοδηγώντας την προς πιο αποδοτικές και περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές.

Το SMARTWINERY παρουσιάζεται ως ένα επαναστατικό έργο στον κλάδο του κρασιού. Με προϋπολογισμό άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ και σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αυτό το έργο όχι μόνο αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο όσον αφορά την παραγωγή κρασιού, αλλά καθιερώνει επίσης ένα μοντέλο διεπιστημονικής και διεθνούς συνεργασίας που θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε άλλους τομείς.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.