Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα πιο ακριβά κρασιά του Bordeaux και οι επικείμενες αλλαγές

Η αντίληψη ότι τίποτα δεν αλλάζει στο Bordeaux έχει διαταραχθεί από την έκπληξη που προκάλεσε η απόφαση δύο τοπ παραγωγών.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Το σύστημα κατηγοριοποίησης (classification), που υπάρχει από το 1855, διαταράχθηκε αυτή την εβδομάδα με τα αναπάντεχα νέα ότι δύο υψηλού κύρους οινοποιεία της περιοχής αποφάσισαν να μην εμπλέκονται πια με την κατηγοριοποίηση οίνου της περιοχής. Πρόκειται για το Cheval Blanc και το Ausone, που φαίνεται να μην χρειάζονται πια την ένταξη στην κατηγοριοποίηση. Μάλιστα λόγια των δύο οίκων μαρτυρούν την άποψη “ότι τα κρασιά θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο και όχι οι εγκαταστάσεις που αφορούν τον οινοτουρισμό”. Επιπλέον, οι τιμές των κρασιών τους αποδεικνύουν ότι κινούνται πέρα από την κατηγοριοποίηση, ακόμα και την ονομασία προέλευσης.

Αυτό σηκώνει μια ερώτηση – τα μεγάλα ονόματα του Bordeaux χρειάζονται τελικά ακόμα την κατηγοριοποίηση;

Χρειάζονται ακόμα τα οινοποιεία Petrus και Le Pin την ένδειξη «Pomerol» στις ετικέτες τους; Ή το «Pomerol» χρειάζεται την επιβεβαίωση που του δίνει το γεγονός ότι δίνει το όνομά του στα κρασιά των οίκων Petrus και Le Pin; Η μέση τιμή μιας φιάλης Pomerol είναι λιγότερο από 100 δολάρια ενώ τα κρασιά των οινοποιείων Petrus και Le Pin βρίσκονται πολύ πάνω από αυτό τον μέσο όρο και φαίνεται οι εταιρείες να είναι βιώσιμες και έξω από την ονομασία προέλευσης.

Τα πιο ακριβά κρασιά στο Wine-Searcher:

Ο μέσος όρος αύξησης της μέσης τιμής των δέκα κρασιών της παραπάνω λίστας είναι 8% για τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κάτι που αποτελεί ένα πολύ υγιές διάγραμμα.

Ίσως λοιπόν να έχει έρθει η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε ολοκληρωτικά το σύστημα κατηγοριοποίησης. Ούτως ή άλλως, το «Super Tuscan» φαινόμενο προέκυψε όταν καινοτόμοι παραγωγοί, που έφτιαχναν τα κρασιά που ζητούσε ο κόσμος, βγήκαν έξω από την επίσημη ονομασία και έφτιαξαν το δικό τους.

Να περιμένουμε τη γέννηση του πρώτου Super Bordeaux;

 

Με στοιχεία από wine-searcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας, ανακοινώνει τη διοργάνωση του MESSINIA FORUM για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι εργασίες του διήμερου...

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.