Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα μη βιολογικά κρασιά είναι σαν τη «γρήγορη μόδα», λέει μια Χιλιανή οινοποιός

Το βιολογικό κρασί βρίσκεται σε άνοδο, με τις παγκόσμιες πωλήσεις όγκου να αυξάνονται κατά 8,3% πέρυσι, σύμφωνα με την IWSR. Όμως, ενώ πολλά αναφέρονται για τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη βιολογική παραγωγή, μια Χιλιανή οινοποιός πιστεύει ότι είναι και θέμα κοινωνικής ευθύνης.

του Ζήση Πανάγου

Σύμφωνα με την Noelia Orts, επικεφαλής οινοποιό στο Emiliana Organic Vineyards στη Χιλή, «Επιλέγοντας κάποιος ένα βιολογικό κρασί λέει όχι στην υποστήριξη ενός συστήματος γεωργίας που μπορεί να βλάψει τις αγροτικές κοινότητες και τις οικογένειες γύρω από τους αμπελώνες». Κατά την ίδια είναι μια απόφαση δύο επιπέδων. «Υπάρχει προσωπική ευθύνη και κοινοτική ευθύνη». Λέει ότι ενώ μπορεί να είναι ευκολότερο και φθηνότερο να αποκτήσεις ένα μπουκάλι συμβατικό κρασί, υπάρχουν παραλληλισμοί με την αγορά της «γρήγορης μόδας», όπου οι άνθρωποι που φτιάχνουν τα φθηνά ρούχα δεν ζουν ή εργάζονται απαραίτητα στις καλύτερες συνθήκες.

«Για μένα το πιο βαρύ πράγμα είναι ο αντίκτυπος στις αγροτικές κοινότητες που ζουν γύρω από τις περιοχές όπου παρασκευάζεται το κρασί», λέει η Orts στο drinkbusiness «η οποία θέλει να αποδείξει ότι η βιολογική παραγωγή δεν χρειάζεται να κοστίσει μια περιουσία, για τους καταναλωτές ή τους παραγωγούς. «Στο κρασί, η βιολογική παραγωγή δεν χρειάζεται να μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές λιανικής όπως συμβαίνει συχνά με τα βιολογικά τρόφιμα», λέει. «Είναι δυνατό να αγοράσετε ποιοτικό βιολογικό κρασί σε όλες τις τιμές». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 100% βιολογικά κρασιά της Emiliana, τα οποία κυμαίνονται από 6,99 £ έως 39,99 £ στο ράφι.

Για τον παραγωγό, σύμφωνα με την Orts, η βιοκαλλιέργεια είναι πιο συμφέρουσα καθώς όπως λέει «Μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακόμη φθηνότερο να γίνονται βιολογικά τώρα, καθώς η τιμή των εισαγωγών λιπασμάτων και χημικών φέτος έχει εκτοξευθεί. Κάποτε ήταν περίπου 30% πιο ακριβό να επιδιώκεται η βιολογική αμπελοκαλλιέργεια σε σχέση με τη συμβατική, αλλά είναι σχεδόν επίπεδο τώρα».

Ο Philippe Rolet, Διευθύνων Σύμβουλος της Viña Los Vascos, το φυλάκιου της Χιλής των Domaines Barons de Rothschild (Lafite), διαφωνεί σχετικά με το κόστος της βιολογικής παραγωγής, αλλά πιστεύει ότι η δαπάνη αξίζει τον κόπο. «Το κόστος της βιολογικής παραγωγής είναι ακόμα υψηλότερο. είναι ευκολότερο και φθηνότερο να μην είσαι βιολογικός. Αλλά είναι πιο απλό για τη Χιλή να επιδιώκει τη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια από ό,τι για πολλές άλλες χώρες, επομένως είναι σχεδόν έγκλημα να μην το κάνεις».

Πιστεύει ότι εάν οι Χιλιανοί οινοπαραγωγοί μπορέσουν να κάνουν premium κρασιά τότε και η βιοκαλλιέργεια θα επεκταθεί περαιτέρω «η παραγωγή εκλεκτών κρασιών θα βοηθήσει να αποκτήσουν υψηλότερες τιμές στις διεθνείς αγορές, τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερη βιολογική παραγωγή και περισσότερους παραγωγούς να φεύγουν από την συμβατική, καθώς θα μπορούν να το αντέξουν οικονομικά».

Το Los Vascos διαθέτει επί του παρόντος 90 εκτάρια από τα συνολικά 3.600 εκτάρια του που είναι ήδη πιστοποιημένα βιολογικά, με άλλα 300 εκτάρια επί του παρόντος υπό μετάβαση και σύμφωνα με τον Rolet: «Στόχος είναι όλα τα κρασιά μας να παράγονται βιολογικά μέχρι το τέλος της δεκαετίας».

Πέρυσι, στην  Έκθεση Βιολογικού Οίνου, η IWSR προέβλεψε ότι η αγορά βιολογικού κρασιού θα έφτανε τα 87,5 εκατομμύρια κρασιά μέχρι το 2022, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει το 78% της πίτας. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά για την κατηγορία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 24% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο της βορειότερης αµπελουργικής ζώνης της Ελλάδας κάνει την εµφάνισή του, το µακρινό 1959. Το συνεταιριστικό οινοποιείο της περιοχής αποτέλεσε την αρχή...

REPORTS

Διαδοχικές κρίσεις, πολιτικές αστοχίες και ανισότητες της ΚΑΠ, εμπορικοί συμβιβασμοί, πανδημία, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνθέτουν το παζλ για το αγροτικό ξέσπασμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες...