Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Τα μεγάλα ξινόμαυρα του συνεταιρισμού VAENI και το πέρασμά του στη νέα εποχή

Μια πρώτη γεύση της νέας εικόνας που φιλοτεχνεί τα τελευταία χρόνια το VAENI δόθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου στο Music Café της Αθήνας (Παγκράτι), όπου δημοσιογράφοι και φίλοι του κρασιού είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από τις νέες προτάσεις, που φιλοτεχνούν και το νέο πρόσωπο του συνεταιρισμού.

του Ζήση Πανάγου

Αποφασιστικά βήματα μετάβασης στη νέα εποχή για το ελληνικό κρασί έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο Αγροτικός Αμπελουργικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI της Νάουσας, έχοντας ήδη φέρει στην αγορά ετικέτες που αποτελούν τυπικό δείγμα γραφής μιας περιοχής που έχει επενδύσει στο Ξινόμαυρο και έχει κάνει σημαία της το ΠΟΠ Νάουσας.

Με 150 αμπελουργούς μέλη του συνεταιρισμού και έναν αμπελώνα που φθάνει τα 2.500 στρέμματα, η συνολική παραγωγή κρασιού του VAENI προσεγγίζει κάθε χρόνο τις 2,5 εκατομμύρια φιάλες, χωρίς ωστόσο το σύνολο της παραγωγής να διατίθεται μ’ αυτό τον τρόπο. Γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια αυτό τον καιρό οι καλλιεργητές – μέλη να ευθυγραμμισθούν με τις απαιτήσεις των καιρών, να εξελίξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης που παραδίνουν στην οργάνωση και να συμβάλουν σε μια γενναία αναβάθμιση των κρασιών που θα φέρνει στην αγορά το VAENI.

Ετικέτες σηματωροί αυτής της προσπάθειας αποτελούν:

 

Δαμασκηνός 2016 (ΠΟΠ)

Πρόκειται για ένα παλαιωμένο καπνιστό κρασί της ποικιλίας του Ξινόμαυρου, που έχει επιλεγεί από συγκεκριμένους αμπελώνες οι οποίοι πληρούν αυστηρά κριτήρια ποιότητας. Έχοντας κληρονομήσει πολλαπλές και διαδοχικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς και γευσηγνωσίες, αποτελεί τη ναυαρχίδα του Ξινόμαυρου της Ζώνης της Νάουσας.

 

Βίος Ελλήνων (ΠΓΕ)

Ένας εξαιρετικός ερυθρός οίνος που αναδύεται από τα καλύτερα αμπελοτόπια της Ζώνης. Είναι εμπνευσμένος από τη ζωή (ΒΙΟΣ) και το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων, σε μια περιοχή όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο. Ένα κρασί που αναδεικνύει τον περίτεχνο και μοναδικό του χαρακτήρα μετά την παλαίωση.

 

Platinum Xinomavro 2016 (ΠΟΠ)

 Το Platinum Xinomavro προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Νάουσας των πιο πρώιμων παραγωγών μας. Η επιλεκτική συγκομιδή των σταφυλιών σε συνδυασμό με την παλαίωση στα δρύινα βαρέλια ενίσχυσαν τα πλούσια αρώματα του εκλεκτού αυτού οίνου.

 

Νάουσα Grande Reserve (ΠΟΠ)

Ένα παλαιωμένο ερυθρό ξηρό κρασί από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Νάουσας. Έχει πάρει το σκούρο κόκκινο χρώμα και την έξοχη βελούδινη γεύση έπειτα από δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια και άλλα δύο χρόνια στη φιάλη. Ένας οίνος με γεμάτο σώμα, ώριμες τανίνες και αρώματα αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών.

Μια πρώτη γεύση της νέας εικόνας που φιλοτεχνεί τα τελευταία χρόνια το VAENI δόθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου στο Music Café της Αθήνας (Παγκράτι), όπου δημοσιογράφοι και φίλοι του κρασιού είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από τις νέες προτάσεις, που φιλοτεχνούν και το νέο πρόσωπο του συνεταιρισμού.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Wine in Moderation, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την ασφαλή κατανάλωση κρασιού, καθώς και την ενημέρωση του καταναλωτή για την επιλογή επώνυμου οίνου. Παράλληλα, το πρόγραμμα Wine in Moderation αποσκοπεί στην εξοικείωση του καταναλωτή με τα ΠΟΠ και ΠΓΕ κρασιά, κάτι που γίνεται κατανοητό και από τις οινικές επιλογές του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού VAENI, που τίμησαν την εκδήλωση και αποτελούνταν από την ΠΟΠ τοπική ποικιλία Ξινόμαυρο.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μία ευρεία γκάμα καλλιεργητικών εχθρών έχει να αντιμετωπίσει ο αμπελοκαλλιεργητής κατά τα στάδια διόγκωσης των οφθαλμών και εμφάνισης των πρώτων φύλλων, σύμφωνα με τα...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.