Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην πεντάδα με τους καλύτερους γλυκούς οίνους η Ελλάδα

Την πέμπτη καλύτερη επίδοση είχε η Ελλάδα ανάμεσα στις είκοσι χώρες που αξιολογήθηκαν στους γλυκούς οίνους στον διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 στη Μαρσάλα της Σικελίας, δείχνοντας αν μη τι άλλο ότι η χώρα μας κρατεί ψηλά την παράδοση στην κατηγορία αυτή.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με 32 δείγματα κρασιού εκ των οποίων τα 15 κέρδισαν αργυρό, χρυσό ή Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο.
Από τα 525 κρασιά που συμμετείχαν βραβεύθηκαν μόνο τα 174, (33%), εκ των οποίων μόνο δέκα (2%) απέσπασαν την ύψιστη διάκριση του Μεγάλου Χρυσού μεταλλίου. Ανάμεσά τους βρέθηκε και ένα ελληνικό, το εμβληματικό Vinsanto 2002 Late Release από το Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη.
Στο διαγωνισμό διακρίθηκαν ελληνικά μοσχάτα από Σάμο, Λήμνο, Κεφαλονιά, Μονεμβασιά, κρασιά από λιάτικο Κρήτης  και από τη βόρεια Ελλάδα. Από τα 174 βραβευμένα κρασιά, τα 100 είναι παλαιωμένα πέραν των επτά ετών: Λιαστός Οίνος εσοδείας 2010 Συνεταιρισμού Λήμνου (χρυσό), Monemvasia Malvasia 2010 και 2012 Οινοποιίας Τσιμπίδη (χρυσά), Λιάτικο 2013 Ιδαίας Οινοποιητική (χρυσό), Vinsanto 2003, 2004, 2008 των οινοποιείων Βενετσάνου, Καραμολέγκου και Santo Wines (ένα αργυρό και δύο χρυσά) και Νέκταρ 2015 Σάμου (αργυρό).
Να σημειωθεί ότι τα 15 ελληνικά κρασιά που διακρίθηκαν θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην έκθεση «Αφρός & Νέκταρ, Προδόρπιοι και Επιδόρπιοι Οίνοι», που θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2022 στο Ωδείο Αθηνών. Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο πρόεδρος του διαγωνισμού, Baudoin Havaux, ο οποίος θα αναφερθεί διεξοδικά στις ελληνικές επιτυχίες. 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Η σημαντική κάμψη του όγκου και της αξίας των εξαγωγών οίνου προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν ο κλάδος αντιμετωπίζει προσωρινές διαταραχές ή αν...