Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ποιο είναι το όφελος και ποιος ο κίνδυνος του χιονιού στο αμπέλι

Πότε μπορεί να αποβεί επιζήμια η χιονόπτωση στα πρέμνα

Τι συμβαίνει στα αμπέλια όταν χιόνιζει;  Μπορεί να είναι ωφέλιμο;

Υπάρχουν προφανείς κίνδυνοι και ανησυχίες για τους αμπελώνες όταν αρχίζει να χιονίζει. Τα αμπέλια δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από τους 10 ° C και ενδεχομένως ,να νεκρωθούν από το υπερβολικό ψύχος, εάν η θερμοκρασία συνεχίσει να πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν. Οι χειμερινοί παγετοί είναι συχνά επικίνδυνοι σε δροσερές κλιματικές περιοχές, όπως για παράδειγμα το Chablis – και λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη του κινδύνου παγετού, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης ψεκαστήρων, θερμαντήρων και αιολικών μηχανών στους αμπελώνες.

Στην περιοχή Ningxia της Κίνας, τα αμπέλια θάβονται βαθιά στο έδαφος για να τα προστατεύσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν  τους μείον 35 βαθμούς Κελσίου. Η Βουργουνδία και η Καμπανία πλήττονται από κακούς παγετούς και το 2013, χιονοθύελλες κατέστρεψαν αμπέλια στην περιοχή Abruzzo στην Ιταλία. Ωστόσο, στο Gambino Vini, στην Αίτνα – όπου υπάρχει χιόνι στον αμπελώνα τους μία φορά το χρόνο – υποστηρίζουν ότι το ίδιο το χιόνι μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματά του για τα αμπέλια τους. Το χιόνι στα φυτά μπορεί να είναι επικίνδυνο παγώνοντας ή καίγοντάς τα, αλλά έχει κάποια οφέλη για το έδαφος.

 

 

Πρώτον, ικανοποιεί την ανάγκη για κρύο του ίδιου του φυτού, το οποίο συλλέγει μονάδες ψύξης – που σημαίνει καλύτερη βλάστηση και στη συνέχεια μια καλή παλαίωση. Φέρνει επίσης άζωτο από την ατμόσφαιρα στο έδαφος και λιώνει στο νερό βαθιά στο έδαφος. Τέλος, το χιόνι εμποδίζει το έδαφος να παγώσει και βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας γύρω από τους μηδέν ° C.

Σε μια έντονη χιονόπτωση πριν κάποια χρόνια στη νότια Αγγλία, η Emma Rice, επικεφαλής οινοποιός στο Hattingley Valley στο Hampshire, δήλωσε ότι καθώς τα αμπέλια είναι αυτήν τη στιγμή αδρανή, το χιόνι δεν είναι κάτι το ανησυχητικό.

Στην πραγματικότητα, λίγο χιόνι μπορεί να σκοτώσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ασθένεια που θα μπορούσε να “κρυφτεί”. Θα πρέπει οι θερμοκρασίες να είναι κάτω από τους -10 ° C  για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να φανεί επιζήμιο.

Πηγή Decanter.com | Wine Reviews & News, Learn About Wine

Φωτογραφίες Παντελής Καπετανάκης

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια κορυφαία διάκριση με διεθνή αντίκτυπο επιβεβαιώνει το όραμα, την αφοσίωση και την ποιότητα που χαρακτηρίζουν το Κτήμα Σεμέλη. Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στο...

REPORTS

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρετίζει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα Δέσμη Μέτρων για το κρασί που επιτεύχθηκε χθες. Η Δέσμη Μέτρων...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...