Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πλούσια και καθαρά όσα τσαμπιά σώθηκαν στον φετινό τρύγο του οινοποιείου Αϊδαρίνη

Αν κάποιος επιχειρούσε να βάλει έναν και μόνο τίτλο στον φετινό ελληνικό τρύγο, θα έπρεπε να τον περιγράψει συνολικά ως ένα ασταμάτητο κυνήγι του χαμένου θησαυρού ή ακόμα καλύτερα ως το ατέρμονο κυνήγι του χαμένου σταφυλιού. Αναμφίβολα, τα προβλήματα από τις καιρικές αστάθειες και οι καλλιεργητικές δυσκολίες ήταν διαρκή. Έτσι το 2023 είναι μια σοδειά που οι περισσότεροι θα πρέπει να διατηρήσουμε στη μνήμη ως άκρως διδακτική και ενδεχομένως προφητική.

Ήταν16 Σεπτεµβρίου όταν το Wine Trails βρέθηκε στο λόφο της φιλυριας, εδώ που χτυπά η καρδιά της αµπελουργικής ζώνης της Γουµένισσας.

Tο δροσερό αεράκι από τη γειτονική κοιλάδα του Αξιού, δεν έλεγε να κοπάσει, ξορκίζοντας ασθένειες και εντοµολογικούς εχθρούς στο ενιαίο αµπέλι των 50 στρεµµάτων, που απλωνόταν µπροστά µας σε υψόµετρο 200 – 250 µ., στις ανατολικές πλαγιές του όρους Πάικο. Το ραντεβού είχε οριστεί για Κυριακή πρωΐ 16 Σεπτεµβρίου στο λόφο της Φιλυριάς όπου το Wine Trails συνάντησε τον Χρήστο Αϊδαρίνη.

«Η Γουµένισσα ήταν αµπελότοπος ανέκαθεν. ∆εν προέκυψε από τη µόδα του κρασιού των τελευταίων ετών. Ως εκ τούτου, το DNA τόσο του αµπελιού, όσο και του οίνου, έχει περάσει και στο DNA των κατοίκων της», τονίζει ο οινοποιός Χρήστος Αϊδαρίνης, γόνος µιας οικογένειας που διατηρούσε ξύλινο πατητήρι ήδη από το 1852!

Φέτος ο αειθαλής οινοποιός, που καλλιεργεί 100 στρέµµατα ιδιόκτητα αµπέλια µε Ξινόµαυρο, Νεγκόσκα και Sauvignon Βlanc, πραγµατοποιεί τον 40στό τρύγο της ζωής του και ως συνήθως αυτές τις ηµέρες είναι σε διαρκή… πόλεµο.  «Αυτό που κόβουµε σήµερα είναι ποικιλία Ξινόµαυρο. Είναι το πρώτο κόψιµο για φέτος και επειδή θα πάει για ροζέ θέλουµε να είναι λίγο πιο χαµηλόβαθµο», εξηγεί στο Wine Trails ο πολύπειρος συνοµιλητής µας, σηµειώνοντας πως ο τρύγος φέτος για το οινοποιείο Αϊδαρίνη ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου µε το Sauvignon Blanc και κατόπιν ακολούθησαν το Merlot και το Ασύρτικο, στα αµπέλια του παραγωγού κ. Ευδόκιµου, µε τον οποίο υπάρχει συνεργασία, ενώ η τρυγητική χρονιά θα κλείσει µε το Ξινόµαυρο και τη Νεγκόσκα για τα κόκκινα κρασιά, αρχές Οκτωβρίου.

Εξαιρετικά δύσκολη η χρονιά

«Καλλιεργητικά η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη. ∆εν είχαµε ποτέ τόσες βροχές τέλη άνοιξης και αρχές καλοκαιριού. Με συνέπεια, εάν δεν γίνονταν παρεµβάσεις µε εβδοµαδιαία συχνότητα, το σταφύλι δεν θα σωνόταν. Εκτιµάται ότι η µείωση είναι της τάξης του 30%, αλλά λαµβάνοντας υπόψη το τι προηγήθηκε µε τις καιρικές συνθήκες, έχουµε πάει εξαιρετικά καλά. Ιδού το αποτέλεσµα», λέει ο κ. Αϊδαρίνης και δείχνοντας ένα πλούσιο και καθαρό τσαµπί σταφύλι. Συµπληρώνει δε, πως «µπορεί αµπελουργικά να µιλάµε για µια µέτρια χρονιά, ωστόσο τα σταφύλια που σώθηκαν είναι καλά και περιµένουµε καλά κρασιά. Τα πρώτα δείγµατα γραφής στα λευκά ΠΓΕ κρασιά, που ήδη αποζύµωσαν είναι πολύ ικανοποιητικά, µε όµορφα και τυπικά αρώµατα εξωτικών φρούτων σε συνδυασµό και µε βοτανικά αρώµατα που χαρακτηρίζονται και από το µικροκλίµα της περιοχής. Παρόµοια αποτελέσµατα, κρασιά ΠΟΠ µε ιδιαίτερα φρουτένια αρώµατα όπως κεράσι, ρόδι και άλλα µικρά κόκκινα φρούτα, αναµένουµε και από το Ξινόµαυρο, καθώς ο καιρός, τουλάχιστον έως τώρα, είναι καλός και µας βοηθά».

Η συνέχεια στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί το Σάββατο 30 Σεπτεμρβρίου στα περίπτερα όλης της χώρας…

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη μίσθωση κτημάτων του Τσάνταλη προκειμένου να διατηρηθούν «ζωντανές» οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις προχώρησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Sterner Stenhus Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών...

REPORTS

Ένας αμπελουργός μπορεί να υποδείξει το δικό του οινοποιείο ακόμα κι αν το πάτημα γίνεται στις εγκαταστάσεις άλλου αμπελουργού, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφορικά...

REPORTS

Το Ian's Lounge Bar του Regency Casino Thessaloniki διοργανώνει υπό την επιμέλεια του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου μία μοναδική γευσιγνωσία οίνου για τους λάτρεις...

REPORTS

Στην καταστροφή ενός μεγάλου αριθμού ήδη εκτυπωμένων ετικετών οίνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές «της τελευταίας στιγμής», σχετικά με την επισήμανση...