Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο πρώτος αφρώδης οίνος που παρασκευάστηκε σε απόλυτο σκοτάδι

Το Untouched by Light είναι ένα νέο αφρώδες κρασί που παράγεται από το οινοποιείο της Σλοβενίας Radgonske Gorice. Το όνομα του κρασιού είναι ασυνήθιστο. Ωστόσο, εμπνέεται από τη διαδικασία παραγωγής. Είναι το πρώτο αφρώδες κρασί που αναπτύσσεται σε απόλυτο σκοτάδι από τη συγκομιδή έως την εμφιάλωση σε αδιαφανή μαύρα γυάλινα μπουκάλια.

Ο αντίκτυπος της έκθεσης στο φως

Το σλοβένικο αυτό κρασί του οινοποιείου Radgonske Gorice, το οποίο παράγει αφρώδη οίνο για 168 χρόνια ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο του είδους του. Η ιδέα της δημιουργίας αυτού του αφρώδους οίνου προέκυψε από μια έρευνα που διεξήχθη το 1989 από την καθηγήτρια Emerita Ann C. Noble σχετικά με την επίδραση του φθορισμού στους αφρώδεις οίνους και στο κρασί. Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακτίνες UV από τον ήλιο ή οι τεχνητοί λαμπτήρες μπορούν να μειώσουν τις λεπτές γεύσεις των φρούτων και να προσθέσουν δυσάρεστες νότες όπως σάπιο λάχανο, αυγά και βρεγμένο μαλλί. Αν και αυτές οι γεύσεις είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από την αναγωγή, «η αναγωγή είναι αναστρέψιμη, ενώ η έκθεση στο φως δεν είναι», σύμφωνα με τον παραγωγό. Παρασκευάζοντας έναν αφρώδη οίνο με ελάχιστη έκθεση στο φως, ο παραγωγός στοχεύει να «διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα αρχικά αρωματικά συστατικά του κρασιού».

Η διαδικασία

Για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα κρασιά βλέπουν όσο το δυνατόν λιγότερο φως, η συγκομιδή πραγματοποιείται τη νύχτα και αυτοί που μαζεύουν τα σταφύλια φοράνε γυαλιά νυχτερινής όρασης. Κατά τη μεταφορά, τα σταφύλια καλύπτονται με μουσαμά.

«Με τα γυαλιά νυχτερινής όρασης μπορείτε να δείτε τα πάντα και σας βοηθούν σε κάθε βήμα της διαδικασίας, αλλά πρέπει πρώτα να τα συνηθίσετε», δήλωσε ο Klavdija Topolovec Špur, ο οινοποιός  του «Untouched by Light».

Ο οινολόγος σημείωσε ότι μερικές φορές οι εργαζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν την αίσθηση της αφής τους για να ολοκληρώσουν την εργασία στο κελάρι, το οποίο περιλαμβάνει την ανακίνηση των φιαλών και τον αποπωματισμό. Το κρασί μπαίνει σε φιάλες φτιαγμένες από «99.8% μαύρο γυαλί» και ωριμάζει στο σκοτάδι σε κελάρι 166 ετών του κτήματος που βρίσκεται σε φυσικές σπηλιές. Πριν από τον αποπωματισμό, οι φιάλες σφραγίζονται υπό κενό σε μαύρο φύλλο.

Το κρασί

Τα σταφύλια Chardonnay προέρχονταν από τους λοφώδεις αμπελώνες κοντά στην πόλη Gornja Radgona, που βρίσκεται στη βορειοανατολικής Σλοβενίας, μεταξύ του ποταμού Mura και της Ščavnica. Η περιοχή επηρεασμένη από την πεδιάδα Pannonian, έχει ηπειρωτικό κλίμα με μέτριες βροχοπτώσεις, ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες.

Το επιλεγμένο οικόπεδο με την ονομασία «AJDA» και νότιο προσανατολισμό διαθέτει παλιά αμπέλια που φυτεύτηκαν το 1989 σε καστανόχρυσο χώμα με αναμείξεις ασβεστόλιθου. Το υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 220 και 240 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μετά την ωρίμανση με οινολάσπες για 36 μήνες, το κρασί αποπωματίστηκε στις αρχές του 2020. Το αποτέλεσμα είναι ένα αφρώδες κρασί με άφθονη φρεσκάδα και ξεχωριστά, πολύπλοκα αρωματικά χαρακτηριστικά.

Ο εναρκτήριος τρύγος του 2016 «Untouched by Light» είχε επίπεδο οξύτητας 8 g / l και αλκοόλ στο 12%. Τα εναπομείναντα σάκχαρα εμπίπτουν στην κατηγορία Brut (6,9 g / l). Από αυτόν τον τρύγο οινοποιήθηκαν μόνο 2000 φιάλες, με τη φιλοδοξία να αυξηθούν στις 3000, “καθώς έχουμε αρκετή χωρητικότητα σε σπηλιές” σύμφωνα με τον Klavdija Topolovec Špur.

Πώς σερβίρεται

Ο παραγωγός προτείνει οι σομελιέ να σερβίρουν το κρασί σε σκοτεινό περιβάλλον και σε μαύρα ποτήρια, κατανοώντας ότι «αυτό δεν θα είναι πάντα εφικτό». Η εναλλακτική λύση, είπε ο παραγωγός, είναι να δοκιμάσετε το κρασί «ως ένα πείραμα» για να παρατηρήσετε πώς η επίδραση του φωτός μπορεί να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του αφρώδους ποτού στο ποτήρι.

Το αφρώδες κρασί παράγεται στην Gornja Radgona από το 1852. Η παραγωγή ξεκίνησε από τον Alojz Klenošek την εποχή του Αρχιδούκα Ιωάννη της Αυστρίας, μέλος του Οίκου Habsburg-Lorraine, που διέδωσε την παραγωγή κρασιού σε αυτήν την περιοχή. Αργότερα η παραγωγή συνεχίστηκε από την Ελβετο-Γαλλική Οικογένεια Bouvier.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πρώτη εκκαθάριση της ενίσχυσης για την «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» με 163.400,07 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

REPORTS

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του αμπελουργικού τομέα πρέπει να συμφωνούν με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της εμπορίας και μάλιστα να προπορεύονται λαμβάνοντας υπόψη τις...

REPORTS

Για τις διαρθρωτικές αδυναμίες του αμπελουργικού κλάδου μην τα ρίχνουμε όλα στον καιρό λέει ο Μανόλης Σταυρακάκης Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο...

REPORTS

Με δεδομένα ότι το 86% των αμπελουργών είναι πάνω από 40 ετών εκ των οποίων το 23,5% είναι πιθανότατα συνταξιούχοι, μέγα ζητούμενο αποτελεί η...