Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αιτίες πίσω από το φιλτράρισμα του κρασιού

Το συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά αμφιλεγόμενο στον οινικό κόσμο, παρόλ’αυτά αποτελεί μια αρχαία πρακτική που έχει εξελιχθεί με την σύγχρονη οινολογία. Από τα «βάρβαρα» φιλτραρίσματα του παρελθόντος, η οινοποιία έχει πλέον μετακινηθεί σε συστήματα πιο σεβαστά για το προϊόν.

Φωτογραφία από Monica Yichoy https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Ήδη από την αρχαιότητα, οι Έλληνες οινοποιοί καθάριζαν και σταθεροποιούσαν τα κρασιά τους χρησιμοποιώντας αλατισμένο θαλασσινό νερό και θερμό γύψο έτσι ώστε να διατηρηθούν στις καλύτερες συνθήκες.

Ο καταναλωτής σήμερα επιθυμεί συνήθως ένα κρασί καθαρό, λαμπερό και σταθερό στον χρόνο. Η διαύγαση και η διήθηση (φιλτράρισμα) λοιπόν του κρασιού βοηθούν στην παραγωγή ενός καθαρού κρασιού και η σταθεροποίησή του επιτρέπει την διατήρησή του σε αυτή την κατάσταση κατά την εξέλιξή του. Σαν απάντηση σε αυτές τις προβληματικές, στις μέρες μας, η πλειοψηφία των κρασιών που κυκλοφορούν στην αγορά φιλτράρονται.

Το κρασί, μετά από την ζύμωσή του, είναι γεμάτο βακτήρια, ζυμομύκητες και άλλα σωματίδια. Αυτά απομακρύνονται με «συμβατικό» τρόπο μέσω του φιλτραρίσματος.

Το φιλτράρισμα απαντά και σε μικροβιολογικές παραμέτρους έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν αποκλίσεις στη φιάλη:

Aναφέρονται για παράδειγμα κρασιά στα οποία οι μηλογαλακτικές ζυμώσεις μπλοκάρονται έτσι ώστε να διατηρηθεί η φρεσκάδα και η οξύτητα (στόχος του φιλτραρίσματος εδώ είναι η απομάκρυνση των γαλακτικών βακτηρίων).

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελούν τα γλυκά κρασιά στα οποία πρέπει να αποφευχθεί η επαναζύμωση στη φιάλη (στόχος εδώ η απομάκρυνση των ζυμών).

Το φιλτράρισμα απαντά επίσης κάποιες φορές σε εμπορικούς σκοπούς, κυρίως όσον αφορά τις εξαγωγές ή συγκεκριμένες προδιαγραφές κάποιων περιοχών ΠΟΠ που επιβάλουν συγκεκριμένα όρια φιλτραρίσματος. Ανάλογα με τους προαναφερθέντες στόχους, τα επίπεδα φιλτραρίσματος θα είναι λίγο πολύ «σφιχτά» και ο οίνος θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα πριν το φιλτράρισμα, εκεί έγκειται ο ρόλος του οινολόγου που πρέπει να επιλέξει μια σωστή οινολογική πορεία για την προετοιμασία του κρασιού πριν το φιλτράρισμα. Πράγματι, μια ακατάλληλη ή άσχημα προετοιμασμένη διήθηση, θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των κρασιών. Ενώ μια καλά προσαρμοσμένη διήθηση θα επιτρέψει την επίτευξη των στόχων διατηρώντας παράλληλα τις εγγενείς ποιότητες του κρασιού.

Εδώ και περίπου τριάντα χρόνια, πολλά διαφορετικά συστήματα φιλτραρίσματος έχουν εμφανιστεί στην αγορά, όλο και πιο τεχνολογικά, όπως το φίλτρο πλακών, τα φίλτρα μεμβράνης, τα φίλτρα cross flow κ.α.

Υπάρχουν βέβαια μη φιλτραρισμένα κρασιά στην αγορά (κυρίως στην κατηγορία των φυσικών ή βιολογικών κρασιών), αλλά, σε αυτό το πλαίσιο, ο οινοποιός οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός στην επεξεργασία τους, πρέπει δηλαδή να προσαρμόσει όλη την οινοποίηση και τον χρόνο ωρίμανσης σε δεξαμενή ή βαρέλι υπό τον σκοπό της απουσίας φιλτραρίσματος. Τα σωματίδια μετά τις ζυμώσεις κατακάθονται σιγά σιγά στον πάτο της δεξαμενής με την πάροδο του χρόνου, ενώ τα ιζήματα που πιθανόν να υπάρχουν τελικά στο κρασί, συμβάλλουν ελάχιστα στο περιεχόμενο και πιο συγκεκριμένα στη γεύση του. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα στη χώρα μας αποτελούν τα κρασιά του οινοποιείου του Ευρυβιάδη Σκλάβου στο Ληξούρι Κεφαλονιάς και του Τάτση στην Γουμένισσα.

Μένει λοιπόν στην απόφαση του παραγωγού να διαλέξει το σωστό σύστημα φιλτραρίσματος για τον καλύτερο σεβασμό του κρασιού και για να προσφέρει στους πελάτες του ένα κρασί για το οποίο θα είναι υπερήφανος!

 

Με στοιχεία από lepoint.fr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...