Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να υφίστανται στον κλάδο του κρασιού

Σχεδόν οι μισές (45%) των εταιρειών στο εμπόριο κρασιού έχουν επηρεαστεί από ελλείψεις προσωπικού τα τελευταία δύο χρόνια, με τους οινοπαραγωγούς να επηρεάζονται περισσότερο λόγω της εποχικότητας των θέσεων εργασίας, όπως ο τρύγος.

Σύμφωνα με έρευνα που συγκεντρώθηκε για την The ProWein Business Report 2022, σχεδόν οι μισές εταιρείες που εργάζονται στον τομέα του κρασιού έχουν υποφέρει από ελλείψεις εργαζομένων.

Τα ξενοδοχεία έχουν πληγεί περισσότερο με το 87% των ξενοδόχων να αναφέρει ελλείψεις προσωπικού, πολύ περισσότερο από τα εστιατόρια, το 66% των οποίων δήλωσε ότι δυσκολεύτηκε να βρει υπαλλήλους τα τελευταία δύο χρόνια.

Συγκριτικά, οι χονδρέμποροι (49%), οι εισαγωγείς και διανομείς (36%) και οι λιανοπωλητές κρασιών (32%) έχουν πληγεί λιγότερο από την έλλειψη προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, για τους οινοπαραγωγούς το μεγαλύτερο κενό προσωπικού έγκειται στους εργάτες γης (63%), οι οποίοι χρειάζονται για την εκτέλεση εργασιών κατά τις περιόδους συγκομιδής και βλάστησης. Αυτή η έλλειψη εργαζομένων γης είναι πιο σοβαρή μεταξύ των οινοπαραγωγών στην Πορτογαλία (94%), την Ισπανία (77%) και την Καλιφόρνια (73%).

Μετά τους εποχικούς εργάτες, οι παραγωγοί δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν προσωπικό παραγωγής στην κάβα, καθώς και οινολόγους και πληρωτές (το 51% ανέφερε ελλείψεις σε αυτές τις περιοχές).

Το προσωπικό πωλήσεων και προώθησης αντιπροσωπεύει την επόμενη μεγαλύτερη έλλειψη (25%), ενώ λιγότερο από το 20% των οινοπαραγωγών δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους στους τομείς της γαστρονομίας και των υπηρεσιών και της διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, οι εταιρείες έχουν αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις προσωπικού καθιερώνοντας υπερωρίες ή/και περισσότερες ώρες εργασίας και μια βασική συνέπεια των εκτεταμένων ελλείψεων προσωπικού είναι ότι το ένα τρίτο όλων των εταιρειών απέτυχαν να επιτύχουν τους στόχους ποιότητας ή επιπέδου εξυπηρέτησης λόγω του μειωμένου εργατικού δυναμικού.

Το 25% των εταιρειών κρασιού χρειάστηκε να «αναθέσει τις δραστηριότητες σε παρόχους υπηρεσιών», γεγονός που αυξάνει το κόστος.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω των ελλείψεων προσωπικού, μία στις τέσσερις εταιρείες κρασιού αύξησε τους μισθούς τόσο για το υφιστάμενο όσο και για το νέο προσωπικό.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωσή του το 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία της Πολωνίας.

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...