Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μια καινοτομία με ανθεκτικά σε ασθένειες σταφύλια προτείνει οινοποιείο της Napa

Το οινοποιείο Whitehall Lane του Rutherford φύτεψε το Camminare Noir και το Paseante Noir για να αντιμετωπίσει την απειλή της νόσου του Pierce. Αλλά πώς είναι το κρασί;

Οι άνθρωποι λατρεύουν το Cabernet και το Merlot της Καλιφόρνια, αλλά δυστυχώς, ένα έντομο που προσβάλλει τα φύλλα της αμπέλου που ονομάζεται Sharpshooter βρίσκει τα συγκεκριμένα αμπέλια ιδιαίτερα νόστιμα. Όταν το έντομο αυτό βρεθεί στα αμπέλια τα μολύνει με ένα βακτήριο που προκαλεί τη νόσο του Pierce, ένα τεράστιο πρόβλημα για την υγεία αμπελώνα. Η ασθένεια, η οποία μπορεί να κοστίσει στα αμπέλια της Καλιφόρνιας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, μπορεί να σκοτώσει ένα αμπέλι σε μόλις δύο χρόνια και δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία. Επιστήμονες και καλλιεργητές προσπαθούν να βρουν μια λύση σε αυτό το ζήτημα εδώ και δεκαετίες, όμως τώρα, το οινοποιείο της Νάπα Whitehall Lane, μαζί με μερικούς κορυφαίους εμπειρογνώμονες στην αμπελουργία, μπορεί να έχουν μια λύση: Εντελώς νέα σταφύλια. 

Ο Dr. Andrew Walker του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις πειραματίζεται εδώ και δύο δεκαετίες για να αναπτύξει νέες ποικιλίες σταφυλιών που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε αυτή την ασθένεια. Στη μελέτη αυτή συνδράμει ο Dr. Paul Skinner του Vineyard Investigations στη Napa Valley. Νόμιζαν ότι βρήκαν την λύση στο Camminare Noir και στο Paseante Noir, και η ομάδα του Whitehall ένωσε τις δυνάμεις τους μαζί τους και τα φύτεψαν το 2016. 

“Οι κυριότερες ποικιλίες σταφυλιών, όπως το Cabernet και το Merlot, αποδεκατίζονται σταδιακά κατά μήκος των παραποτάμων περιοχών”, εξήγησε η Katie Leonardini , αντιπρόεδρος των επιχειρήσεων της Whitehall Lane. Πολλά οινοποιεία σε προνομιακές περιοχές, όπως η Νάπα και η Σόνομα, έχουν τέτοια εδάφη κατά μήκος ενός ποταμού ή ρέματος. “Ο αμπελώνας μας Oak Glen συνορεύει με έναν κολπίσκο στο Oak Knoll AVA. Η νόσος του Pierce έχει επηρεάσει τις αποδόσεις και γενικότερα υγεία των αμπέλων με μερικά αμπέλια να έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, με μέσο όρο 50 με 100 αμπέλια κάθε χρόνο. Το 2021 θα πρέπει να αντικαταστήσουμε 165 αμπέλια λόγω της νόσου του Pierce.” 

Η ασθένεια εμποδίζει τη ροή του νερού στα φύλλα και στρεσάρει τα αμπέλια μέχρι να πεθάνουν. Οι περισσότεροι καλλιεργητές πρέπει να βασίζονται σε εντομοκτόνο για να διαχειριστούν τα έντομα αυτά, αλλά ο πατέρας του Leonardini, ο Tom, ήθελε να ακολουθήσει μια διαφορετική, πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή. Οι νέες ποικιλίες, εάν είναι επιτυχημένες, θα μπορούσαν να φυτευτούν ως προστατευτική ζώνη στον αμπελώνα με τα Cabernet. Θα μπορούσαν επίσης να είναι αρκετά εύγευστα ώστε να αναμιχθούν και να εμφιαλωθούν, όπως ακριβώς έκανε το οινοποιείο Whitehall με τα Camminare Noir του 2019 και Paseante Noir του 2019. 

Το Camminare Noir είναι μια διασταύρωση των Petite Sirah και Cabernet Sauvignon, ενώ το Paseante Noir προέκυψε από τη διασταύρωση των ZinfandelPetite Sirah και Cabernet Sauvignon. Ο οινοποιός Jason Moulton αναφέρει θετικά αποτελέσματα, τόσο στον αμπελώνα όσο και στο μπουκάλι, συγκρίνοντας και τα δύο με το Cabernet όσον αφορά τη γεύση. “Το προφίλ των τανινών και η εκχύλισή τους είναι αρκετά εντυπωσιακή συγκρίνοντάς τες με τις βασικές ποικιλίες”, είπε. Βρήκε επίσης κάποιες άλλες συναρπαστικές ιδιότητες, όπως την ικανότητα ανάπτυξης υψηλών επιπέδων σακχάρων κατά την ωρίμανση, διατηρώντας παράλληλα μια ιδανική δομή. “Κάποια Cabernet Sauvignon ή Merlot δεν θα επιβιώσουν και θα γίνουν σταφίδες, ενώ αυτές οι ποικιλίες θα συνεχίζουν να ωριμάζουν με πολύ μικρή ανάπτυξη”, είπε. “Μπορούν να φτάσουν έως και 28 με 30 βαθμούς Brix και θα είναι γλυκά σαν μέλι και εντούτοις θα βρίσκονται πάνω στο αμπέλι και θα φαίνονται ζωντανά και γεμάτα. “ 

Προς το παρόν, υπάρχουν λιγότερα από 25 κιβώτια για καθένα από αυτά τα νέα κρασιά, αλλά ο Leonardini έχει μεγαλεπήβολα σχέδια όσον αφορά την καινοτομία, την υγεία των αμπελώνων και την αειφορία στην πολιτεία. “Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η μέθοδος θα βρει απήχηση στην κοιλάδα Napa και σε άλλες περιοχές που υποφέρουν από τη νόσο του Pierce.” 

Πηγή: winespectator

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Amethystos, ένα από τα πιο εμβληματικά κρασιά του Domaine Costa Lazaridi, επανασυστήθηκε στο κοινό του στις 27.11 στην Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι. Η...

REPORTS

Ο John Barker, γενικός διευθυντής του OIV, παρουσιάζει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έκθεσης για τον αμπελοοινικό τομέα του 2024.

REPORTS

Η χρήση των καλλιεργειών κάλυψης στους αμπελώνες καθίσταται απαραίτητη πρακτική για τη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας. Τα...

REPORTS

Στο φετινό Central Wine Fair, την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου από τις 12:00 έως τις 21:00 στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, θα παρευρεθεί ο ΑΟΣ Συνεταιρισμός...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται...