Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με το χάρισμα της γης και τη γνώση των ανθρώπων

Μετά το Παγγαίο, Γουµένισσα, Ηλεία και Σαντορίνη για το Κτήµα Βιβλία Χώρα. Ο συνδυασµός της χαρισµατικής γης του Παγγαίου και της εµπειρίας των δηµιουργών του, Βασίλη Τσακτσαρλή και Βαγγέλη Γεροβασιλείου, οδήγησε µε σταθερά βήµατα το Κτήµα Βιβλία Χώρα στην πραγµατοποίηση ενός υψηλού οράµατος

Την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας και τη συµβολή στην ώθηση του ελληνικού κρασιού προς τη διεθνή αναγνώριση. Για την επίτευξη του στόχου αυτού τόσο η καλλιέργεια στον αµπελώνα, όσο και η οινοποίηση, γίνονται µε ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εµπειρία και συνδυάζοντας την παράδοση µε την τεχνολογία.

Η διαδροµή των οίνων του Κτήµατος ξεκινά από τον αµπελώνα των 550 σήµερα στρεµµάτων, που καλλιεργείται από τη γέννησή του σύµφωνα µε τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας.

Η εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη µεταφέρεται στο οινοποιείο, ζυµώνει και µετατρέπεται σε ποιοτικούς οίνους, που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του Παγγαίου. Το οινοποιείο, µε τη σειρά του, φαντάζει εντυπωσιακό στο µέσον του φροντισµένου αµπελώνα, στους πρόποδες του Παγγαίου, µε θέα το Αιγαίο Πέλαγος ενώ είναι επισκέψιµο.

Ας σηµειωθεί ότι εκτός από την περιοχή του Παγγαίου, το Κτήµα δραστηριοποιείται στον Άγιο Ανδρέα Ήλιδας, στο Νοµό Ηλείας µε το Κτήµα ∆ύο Ύψη, που διαθέτει έναν πρότυπο βιολογικό αµπελώνα και ελαιώνα 130 στρεµµάτων, στη Γουµένισσα Κιλκίς µε το Μικρό Κτήµα Τίτου µε αµπελώνα 135 στρεµµάτων, όπως και στη Θηρασιά µε το Κτήµα Μικρά Θήρα µε αµπελώνα 45 στρεµµάτων.

 

Mε απλότητα και αγάπη

Στους πρόποδες του Όρους Πάικου, στη Γουµένισσα, περιτριγυρισµένο από αιωνόβιες βελανιδιές και οξιές, βρίσκεται το Κτήµα Τίτου Ευτυχίδη. Εκεί, πλάι στον ποταµό Σείριο, ο Τίτος Ευτυχίδης φύτεψε το 1972 έναν αµπελώνα 40 στρεµµάτων, µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon και Viognier.  Η µακρόχρονη φιλία του µε τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, οδήγησε την Αγγελική Ευτυχίδη, µετά το θάνατο του άνδρα της, να µεταβιβάσει το Κτήµα στα χέρια που εµπιστευόταν περισσότερο. Το 2018, το Κτήµα περνάει στην ιδιοκτησία του Κτήµατος Βιβλία Χώρα. Έτσι, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής φτάνουν στη Γουµένισσα, µε στόχο να δηµιουργήσουν, µε αγάπη και σεβασµό, ερυθρούς οίνους υψηλής ποιότητας ΠΟΠ Γουµένισσα. Ο αµπελώνας αναβιώνει. Σήµερα καλλιεργούνται 45 στρέµµατα µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο και Νεγκόσκα, ενώ αποκτήθηκαν επιπλέον 90 στρέµµατα µε τις ίδιες ποικιλίες στη Γερακώνα, µια από τις καλύτερες περιοχές της ζώνης ΠΟΠ Γουµένισσα. Ήδη η εσοδεία του 2019 παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια και θα κυκλοφορήσει το 2021. Το οινοποιείο ανακαινίζεται και εναρµονίζεται πλήρως µε το φυσικό περιβάλλον. ∆ιαθέτει χώρους οινοποίησης, ωρίµασης και παλαίωσης, καθώς και υποδοχής επισκεπτών.  Το όραµα για την παραγωγή ποιοτικών οίνων, σε ένα terroir µοναδικό, συνεχίζεται από το Μικρό Κτήµα Τίτου, έτσι όπως ξεκίνησε, µε απλότητα και αγάπη.

 

ΒΙΒΛΙΑ_ΧΩΡΑ-opt

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την έντονη δυσαρέσκεια τους με την εξαίρεση πολύπαθων αμπελουργικών περιοχών της χώρας από το Μέτρο 23 εξέφρασαν αντιπρόσωποι όλων των αμπελουργικών περιοχών της χώρας...

REPORTS

Νέο συμβόλαιο τιμής στο κρασί με συνέπεια στον πολιτισμό προωθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Άνοιγμα στο σύνολο των συντελεστών του κλάδου υπόσχεται ο νέος...

REPORTS

Διαφορετικά ζυγίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ την επικείμενη συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με το μπλοκ των χωρών της Nότιας Αμερικής, την γνωστή «Merocosur»,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...