Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με το χάρισμα της γης και τη γνώση των ανθρώπων

Μετά το Παγγαίο, Γουµένισσα, Ηλεία και Σαντορίνη για το Κτήµα Βιβλία Χώρα. Ο συνδυασµός της χαρισµατικής γης του Παγγαίου και της εµπειρίας των δηµιουργών του, Βασίλη Τσακτσαρλή και Βαγγέλη Γεροβασιλείου, οδήγησε µε σταθερά βήµατα το Κτήµα Βιβλία Χώρα στην πραγµατοποίηση ενός υψηλού οράµατος

Την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας και τη συµβολή στην ώθηση του ελληνικού κρασιού προς τη διεθνή αναγνώριση. Για την επίτευξη του στόχου αυτού τόσο η καλλιέργεια στον αµπελώνα, όσο και η οινοποίηση, γίνονται µε ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εµπειρία και συνδυάζοντας την παράδοση µε την τεχνολογία.

Η διαδροµή των οίνων του Κτήµατος ξεκινά από τον αµπελώνα των 550 σήµερα στρεµµάτων, που καλλιεργείται από τη γέννησή του σύµφωνα µε τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας.

Η εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη µεταφέρεται στο οινοποιείο, ζυµώνει και µετατρέπεται σε ποιοτικούς οίνους, που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του Παγγαίου. Το οινοποιείο, µε τη σειρά του, φαντάζει εντυπωσιακό στο µέσον του φροντισµένου αµπελώνα, στους πρόποδες του Παγγαίου, µε θέα το Αιγαίο Πέλαγος ενώ είναι επισκέψιµο.

Ας σηµειωθεί ότι εκτός από την περιοχή του Παγγαίου, το Κτήµα δραστηριοποιείται στον Άγιο Ανδρέα Ήλιδας, στο Νοµό Ηλείας µε το Κτήµα ∆ύο Ύψη, που διαθέτει έναν πρότυπο βιολογικό αµπελώνα και ελαιώνα 130 στρεµµάτων, στη Γουµένισσα Κιλκίς µε το Μικρό Κτήµα Τίτου µε αµπελώνα 135 στρεµµάτων, όπως και στη Θηρασιά µε το Κτήµα Μικρά Θήρα µε αµπελώνα 45 στρεµµάτων.

 

Mε απλότητα και αγάπη

Στους πρόποδες του Όρους Πάικου, στη Γουµένισσα, περιτριγυρισµένο από αιωνόβιες βελανιδιές και οξιές, βρίσκεται το Κτήµα Τίτου Ευτυχίδη. Εκεί, πλάι στον ποταµό Σείριο, ο Τίτος Ευτυχίδης φύτεψε το 1972 έναν αµπελώνα 40 στρεµµάτων, µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon και Viognier.  Η µακρόχρονη φιλία του µε τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, οδήγησε την Αγγελική Ευτυχίδη, µετά το θάνατο του άνδρα της, να µεταβιβάσει το Κτήµα στα χέρια που εµπιστευόταν περισσότερο. Το 2018, το Κτήµα περνάει στην ιδιοκτησία του Κτήµατος Βιβλία Χώρα. Έτσι, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής φτάνουν στη Γουµένισσα, µε στόχο να δηµιουργήσουν, µε αγάπη και σεβασµό, ερυθρούς οίνους υψηλής ποιότητας ΠΟΠ Γουµένισσα. Ο αµπελώνας αναβιώνει. Σήµερα καλλιεργούνται 45 στρέµµατα µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο και Νεγκόσκα, ενώ αποκτήθηκαν επιπλέον 90 στρέµµατα µε τις ίδιες ποικιλίες στη Γερακώνα, µια από τις καλύτερες περιοχές της ζώνης ΠΟΠ Γουµένισσα. Ήδη η εσοδεία του 2019 παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια και θα κυκλοφορήσει το 2021. Το οινοποιείο ανακαινίζεται και εναρµονίζεται πλήρως µε το φυσικό περιβάλλον. ∆ιαθέτει χώρους οινοποίησης, ωρίµασης και παλαίωσης, καθώς και υποδοχής επισκεπτών.  Το όραµα για την παραγωγή ποιοτικών οίνων, σε ένα terroir µοναδικό, συνεχίζεται από το Μικρό Κτήµα Τίτου, έτσι όπως ξεκίνησε, µε απλότητα και αγάπη.

 

ΒΙΒΛΙΑ_ΧΩΡΑ-opt

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ενδεχόμενους νέους δασμούς στο ευρωπαϊκό κρασί. Την Τρίτη, 6 Μαΐου, ο Christophe...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για τρίτη διαδοχική χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ για την ανάδειξη των πολλών προσώπων του μεσσηνιακού αμπελώνα Messinia Terroirs Festival μεταξύ 13 και 15 Ιουνίου...

REPORTS

Ξεκίνησε την Δευτέρα 28/4 και θα και θα διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων παραγωγών για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μετατροπής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...