Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με σπάνια πετράδια στο στέμμα του, το Κτήµα Μερκούρη επενδύει σταθερά σε λιγότερο γνωστές ποικιλίες

«Ανέκαθεν, από το 1985 όταν άρχισε η τελευταία περίοδος επαναλειτουργίας, εκσυγχρονισµού – επέκτασης του οινοποιείου και ανασύστασης των αµπελώνων του Kτήµατος µε τον εµπλουτισµό τους µε νέες ελληνικές και ξένες ποικιλίες, ήταν σταθερή η φιλοσοφία µας στην αναζήτηση και ανάδειξη λιγότερο γνωστών ποικιλιών.

του Βασίλη Καννελακόπουλου

Με φόντο στο βάθος µια κάποια ιταλική «αύρα», η οποία έχει την αφετηρία της στον αρχικό αµπελώνα του 1870 και την ποικιλία Refosco, σταθερή για εµάς στο πέρασµα του χρόνου.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Στο παραπάνω πλαίσιο, εκτός από τη σπουδαία Μαυροδάφνη, η οποία από τα µέσα της δεκαετίας του 1960 συµµετέχει στη σύνθεση του κλασικού µας ερυθρού «Κτήµα Μερκούρη», θελήσαµε αρχικά να προωθήσουµε µια αγνοηµένη µέχρι τότε εξαιρετική Ζακυνθινή ποικιλία, τον Αυγουστιάτη. Η διάδοσή της στη συνέχεια σε διάφορες περιοχές της χώρας, από την Πελοπόννησο έως τη µακρινή Σάµο, µας δικαίωσε.

Πανοραμική άποψη του ιστορικού Κτήματος Μερκούρη στην Ηλεία

Παράλληλα, έπειτα από µια αρχική επιλογή µιας σειράς από γνωστές διεθνείς ποικιλίες, από τις οποίες πάντως αποφύγαµε κάποια πολύ βαριά ονόµατα όπως το Cabernet Sauvignon, το Chardonnay κ.ά., µε τις οποίες πειραµατιστήκαµε, αναζητήσαµε και φυτέψαµε ποικιλίες όπως το Viognier, το Mourvedre, η αρωµατική Μαλβαζία, το Negro Amaro, η Ribolla Gialla και πιο πρόσφατα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη σπουδαία λευκή ποικιλία της Ισπανίας (Γαλικία) Albarino. Στους αµπελώνες του Κτήµατος καλλιεργούνται επίσης Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, λίγο Syrah και ένα Μαυρούδι του οποίου η ταυτότητα αναζητείται. Σήµερα, το portfolio του Κτήµατος Μερκούρη περιλαµβάνει τις ακόλουθες δεκατέσσερις διαφορετικές ετικέτες.

1) Τα ερυθρά ξηρά: Κτήµα Μερκούρη και Cava Μερκούρη (Refosco – Μαυροδάφνη), Αντάρης (Αυγουστιάτης – Mourvedre) και τα µονοποικιλιακά Ρεφόσκο κλώνος Μερκούρη, Daphne Nera (Μαυροδάφνη), Αυγουστιάτης και Heritage (Μαυρούδι).

2) Τα λευκά ξηρά: Φολόη (κόκκινος ορεινός Ροδίτης – Viognier), Καλλιστώ (Ασύρτικο), Coma Berenices (Viognier βαρέλι) και Albarino.

3) Το ξηρό ροζέ: Λαµπαδίας (Αγιωργίτικο – Syrah) &

4) Τα επιδόρπια λιαστά: Χόρταις (Μαυροδάφνη – Κορινθιακή) και Belvedere (αρωµατική Μαλβαζία).

Είναι µια σειρά από premium βραβευµένα κρασιά, τα οποία µπορούν να ικανοποιήσουν µε τον καλύτερο τρόπο κάθε γούστο.»

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών ο κορυφαίος γεωπόνος, γεωργοοικονομόλογος και οινοποιός του Κτήματος Μερκούρη, Χρήστος Κανελλακόπουλος, ο οποίος επί δεκαετίες άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα...

REPORTS

Τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αμπελιού, οινοποίησης, χρηματοπιστωτικού συστήματος και αγοράς φιλοδοξεί να αποτελέσει η νεοσύστατη εταιρεία Noble Wines των επιχειρηματιών Ανδρέα Αντωνόπουλου και Πάτροκλου...

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...