Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρεμιέρα με Αμύνταιο, Κτήμα Μερκούρη και oινοποιεία Γκίκα και Ερίβωλος Φθία για τη νεοσύστατη Noble Wines

Τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αμπελιού, οινοποίησης, χρηματοπιστωτικού συστήματος και αγοράς φιλοδοξεί να αποτελέσει η νεοσύστατη εταιρεία Noble Wines των επιχειρηματιών Ανδρέα Αντωνόπουλου και Πάτροκλου Κουδούνη.

Η επίσημη παρουσίαση της εταιρείας, η οποία αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες υποστήριξης μιας οινοποιητικής επιχείρησης από το χωράφι έως το ράφι με συμβουλευτικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομική καθοδήγηση και διακίνηση των κρασιών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Όπως μας ανέφερε σχετικά ο ένας εκ των δύο μετόχων της Noble Wines, Πάτροκλος Κουδούνης αναφορικά με τη γέννηση της ιδέας για τη σύσταση της επιχείρησης: «πριν από μερικά χρόνια είχαμε επισκεφθεί ένα μεγάλο φάσμα περιοχών από τις Πρέσπες έως και τη Νάουσα. Μία από τις στάσεις μας ήταν στο χωριό Ξινό Νερό, όπου ο ιδιοκτήτης του τοπικού εστιατορίου, Νίκος Κοντοσώρος, μας έφερε να δοκιμάσουμε ορισμένα κρασιά από την Έδεσσα, τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ. Μείναμε έκπληκτοι. Τότε ο Κοντοσώρος μας εξήγησε ότι υπάρχουν κι άλλα τέτοια κρασιά που μπορούν να μας ενθουσιάσουν. Ωστόσο δεν έγιναν γνωστά ή εμπορικά γιατί σε αρκετές των περιπτώσεων οι οινοποιοί που τα παράγουν δεν ενδιαφέρονται απαραίτητα να τα προωθήσουν, καθότι η οινοποίηση αποτελεί περισσότερο μία μορφή ευχαρίστησης και λιγότερο ένα επάγγελμα για να βγάλουν χρήματα από αυτό».

«Τότε σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να ανακαλύψουμε και να επενδύσουμε σε αυτά τα κρασιά, με σκοπό να προωθήσουμε αυτά τα μικρά διαμάντια σε χώρες του εξωτερικού. Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η ιδέα. Συνεχίζουμε να ψάχνουμε αυτούς τους θησαυρούς και να αναπτύσσουμε νέες συνεργασίες».

Μεταξύ των οινοποιείων που έχει συνάψει συνεργασία έως τώρα η Noble Wines είναι ο Συνεταιρισμός Αμυνταίου. Το αφρώδες κρασί του Συνεταιρισμού με τη μέθοδο οινοποίησης blanc de noir sec ήταν ένα από αυτά που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης. Παράγεται από Ξινόμαυρο με τη μέθοδο κλειστής δεξαμενής και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της οινοποιητικής δραστηριότητας της περιοχής.

Συνεργασίες με Ερίβωλο Φθία και Κτήμα Μερκούρη

Μία ακόμα από τις παραγωγικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ομπρέλα της είναι η Ερίβωλος Φθία, το μικροοινοποιείο με έδρα το Καλλίδρομο Φθιώτιδας. Το συγκεκριμένο οινοποιείο ιδρύθηκε το 2016 από τον Γιάννη Τσαπάρα και την Ελεάνα Παρλαβάτζα. Ο αμπελώνας του έχει έκταση 42 στρεμμάτων και βρίσκεται σε υψόμετρο που υπερβαίνει τα 240 μέτρα. Η Ερίβωλος Φθία επικεντρώνει το ενδιαφέρο της στην φροντίδα και τη λεπτομέρεια της διαδικασίας οινοποίησης.

Επίσης στο χαρτοφυλάκιό της Noble Wines εντάσσεται και το Κτήμα Μερκούρη, το ιστορικό οινοποιείο που βρίσκεται στο υψίπεδο του ακρωτηρίου Ιχθύς στο Κορακοχώρι Ηλίας. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1864 με την αγορά του πρώτου αμπελοτεμαχίου, ενώ η εγκατάσταση του πρώτου αμπελώνα πραγματοποιήθηκε το 1870 όταν κατέφθασαν τα πρώτα μοσχεύματα της ποικιλίας Refosco από τη Βόρεια Ιταλία.

Οινοποιείο Γκίκα: Νέες φυτεύσεις με 40 στρέμματα Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Βραδιανό

Το οινοποιείο Γκίκα είναι το τέταρτο από αυτά, με τα οποία έκανε την αρχή η Noble Wines, συστηνόμενη στο οινικό κοινό και την ευρύτερη αγορά τροφίμων και ποτών. Ο Ανδρέας Γκίκας, χημικός – οινολόγος και ιδιοκτήτης του φερώνυμου οινοποιείου των Σπάτων στην Αττική, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη συνεργασία αποτέλεσε μία κίνηση εξωστρέφειας. Αυτή την περίοδο το Οινοποιείο Γκίκα, διατηρεί 210 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και προχωράει στη φύτευση επιπλέον 40 στρεμμάτων, επενδύοντας σε ελληνικές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά και το Βραδιανό. «Ειδικά το Βραδιανό που προήλθε από τη Σκόπελο, έφτασε στη Βόρεια Εύβοια και στη Βοιωτία όπου βρίσκονται τα αμπέλια μας στις πλαγιές του Κιθαιρώνα, και παρουσιάζει πολύ καλά στοιχεία προσαρμογής στο περιβάλλον. Ήδη είχαμε φυτεύσει και τις τρεις ποικιλίες, τις οποίες επεκτείνουμε. Από τα 40 νέα στρέμματα κάποια προέρχονται από αναδιάρθρωση και ορισμένα άλλα αποτελούν νέες φυτεύσεις». Αυτή τη στιγμή το Οινοποιείο Γκίκα παράγει περίπου 80.000 φιάλες και αναμένεται ότι το προσεχές διάστημα θα φτάσει έως και τις 150.000 φιάλες ετησίως, ποσότητες που επιδιώκει να διατηρήσει στη συνέχεια σταθερές.

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

«Ανέκαθεν, από το 1985 όταν άρχισε η τελευταία περίοδος επαναλειτουργίας, εκσυγχρονισµού - επέκτασης του οινοποιείου και ανασύστασης των αµπελώνων του Kτήµατος µε τον εµπλουτισµό...

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...