Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με σπάνια πετράδια στο στέμμα του, το Κτήµα Μερκούρη επενδύει σταθερά σε λιγότερο γνωστές ποικιλίες

«Ανέκαθεν, από το 1985 όταν άρχισε η τελευταία περίοδος επαναλειτουργίας, εκσυγχρονισµού – επέκτασης του οινοποιείου και ανασύστασης των αµπελώνων του Kτήµατος µε τον εµπλουτισµό τους µε νέες ελληνικές και ξένες ποικιλίες, ήταν σταθερή η φιλοσοφία µας στην αναζήτηση και ανάδειξη λιγότερο γνωστών ποικιλιών.

του Βασίλη Καννελακόπουλου

Με φόντο στο βάθος µια κάποια ιταλική «αύρα», η οποία έχει την αφετηρία της στον αρχικό αµπελώνα του 1870 και την ποικιλία Refosco, σταθερή για εµάς στο πέρασµα του χρόνου.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Στο παραπάνω πλαίσιο, εκτός από τη σπουδαία Μαυροδάφνη, η οποία από τα µέσα της δεκαετίας του 1960 συµµετέχει στη σύνθεση του κλασικού µας ερυθρού «Κτήµα Μερκούρη», θελήσαµε αρχικά να προωθήσουµε µια αγνοηµένη µέχρι τότε εξαιρετική Ζακυνθινή ποικιλία, τον Αυγουστιάτη. Η διάδοσή της στη συνέχεια σε διάφορες περιοχές της χώρας, από την Πελοπόννησο έως τη µακρινή Σάµο, µας δικαίωσε.

Πανοραμική άποψη του ιστορικού Κτήματος Μερκούρη στην Ηλεία

Παράλληλα, έπειτα από µια αρχική επιλογή µιας σειράς από γνωστές διεθνείς ποικιλίες, από τις οποίες πάντως αποφύγαµε κάποια πολύ βαριά ονόµατα όπως το Cabernet Sauvignon, το Chardonnay κ.ά., µε τις οποίες πειραµατιστήκαµε, αναζητήσαµε και φυτέψαµε ποικιλίες όπως το Viognier, το Mourvedre, η αρωµατική Μαλβαζία, το Negro Amaro, η Ribolla Gialla και πιο πρόσφατα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη σπουδαία λευκή ποικιλία της Ισπανίας (Γαλικία) Albarino. Στους αµπελώνες του Κτήµατος καλλιεργούνται επίσης Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, λίγο Syrah και ένα Μαυρούδι του οποίου η ταυτότητα αναζητείται. Σήµερα, το portfolio του Κτήµατος Μερκούρη περιλαµβάνει τις ακόλουθες δεκατέσσερις διαφορετικές ετικέτες.

1) Τα ερυθρά ξηρά: Κτήµα Μερκούρη και Cava Μερκούρη (Refosco – Μαυροδάφνη), Αντάρης (Αυγουστιάτης – Mourvedre) και τα µονοποικιλιακά Ρεφόσκο κλώνος Μερκούρη, Daphne Nera (Μαυροδάφνη), Αυγουστιάτης και Heritage (Μαυρούδι).

2) Τα λευκά ξηρά: Φολόη (κόκκινος ορεινός Ροδίτης – Viognier), Καλλιστώ (Ασύρτικο), Coma Berenices (Viognier βαρέλι) και Albarino.

3) Το ξηρό ροζέ: Λαµπαδίας (Αγιωργίτικο – Syrah) &

4) Τα επιδόρπια λιαστά: Χόρταις (Μαυροδάφνη – Κορινθιακή) και Belvedere (αρωµατική Μαλβαζία).

Είναι µια σειρά από premium βραβευµένα κρασιά, τα οποία µπορούν να ικανοποιήσουν µε τον καλύτερο τρόπο κάθε γούστο.»

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αμπελιού, οινοποίησης, χρηματοπιστωτικού συστήματος και αγοράς φιλοδοξεί να αποτελέσει η νεοσύστατη εταιρεία Noble Wines των επιχειρηματιών Ανδρέα Αντωνόπουλου και Πάτροκλου...

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...