Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μαλαγουζιές που ξεδιπλώνουν την ιστορία και την ιδιαιτερότητα του «terroir»

Το κατάλληλο κλίμα, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους και την επιλεγμένη τοπογραφία, μπορούν πραγματικά να αναδείξουν προϊόντα terroir, δηλαδή με χαρακτήρα και ταυτότητα, όπως οι Μαλαγουζιές του Κτήματος Πιερία Ερατεινή και του Κτήματος Ζαφειράκη.

Αμπελώνες Κτήματος Πιερία Ερατεινή

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Ένα προϊόν terroir

Η Μαλαγουζιά στο Κτήμα Πιερία Ερατεινή, καλλιεργείται βιολογικά και δίνει νέα προοπτική στον όρο «savoir faire».

Οι αμπελώνες εκτείνονται σε λόφους που ξεκινούν από τα Πιέρια Όρη και καταλήγουν στον Θερμαϊκό κόλπο με υψόμετρο 500 μ., μεγάλη εναλλαγή θερμοκρασιών ημέρας/νύχτας και αμμοαργιλώδη σύσταση εδάφους. Η οινοποίηση ακολουθεί προζυμωτική κρυοεκχύλιση πολλών ημερών και ζυμώνει σε μικρές δεξαμενές. Μετά τη ζύμωση, η ωρίμανση του κρασιού στις οινολάσπες ενισχύει το χαρακτήρα του.

Στην ετικέτα 9 Daughters του Κτήματος Πιερία Ερατεινή επικρατούν τα φυσικά ανθικά αρώματα της Μαλαγουζιάς, μαζί με βοτανικά αρώματα και εσπεριδοειδή χάρη στις γεωφυσικές και μικροκλιματικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, Στο στόμα έχει λιπαρό και “‘καυτερό” σώμα, δροσερή οξύτητα και μαλακή, επίμονη επίγευση.

Αποτέλεσμα μικρο-οινοποίησης

Η Μαλαγουζιά-9D είναι αποτέλεσμα μικρο-οινοποίησης. Μόλις 10.000 φιάλες θα εμφιαλωθούν ανά «παρτίδες», με σκοπό να διατηρηθούν η αρωματική έκπληξη και πολυπλοκότητα. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης της εμφιάλωσης, το κρασί ωριμάζει στο σύνολό του ομοιόμορφα στη δεξαμενή, διαδικασία που επιτρέπει τη δημιουργία επιπρόσθετων δευτερογενών αρωμάτων.

Μύθος και μυστήριο στον τόπο της Πιερίας

«Ο τόπος της Πιερίας, ανέκαθεν περιβαλλόταν από μυστήριο και μύθους. Η επιβλητικότητα του τόπου, υπό το βλέμμα του Ολύμπου και των Θεών του, του προσέδιδε μια διάσταση πέρα από τα ανθρώπινα. Πίστευαν πως, κρυμμένα στα δένδρα και στους ποταμούς, κατοικούν πλάσματα θεϊκά στην καταγωγή, που το καθένα προίκιζε με δώρα τους ανθρώπους. Και τα πλάσματα αυτά τις κόρες του Θεϊκού, τα ονόμασαν Νύμφες. Στον ήχο του οίνου που κυλάει, ξεκινά να ξεδιπλώνεται η ιστορία του τόπου. Ξεκινά από τις ρίζες, μέχρι το θρόισμα των φύλλων, τις σκιές του βουνού και τη δροσιά των δέντρων. Μάλιστα, ο μύθος λέει πως εκείνος που θα αφουγκραστεί προσεχτικά, θα καταφέρει να γευτεί το τραγούδι τους και τα ποιήματά τους. Ένας οίνος, προς τιμήν της μητέρας φύσης, προς τιμήν και της ανθρώπινης φύσης και της  ατέρμονης ανάγκης της να γεννά τις ιστορίες και τα τραγούδια», διηγείται η Φανή Αργυροπούλου κόρη του Παύλου Αργυρόπουλου, οινολόγου και δημιουργού του Κτήματος Πιερία Ερατεινή μαζί με τον Ανδρέα Πάντο.

Φρεσκάδα & φινέτσα

Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τις αυτόχθονες γηγενείς ζύμες για τις οινοποιήσεις σχεδόν όλων των κρασιών του Κτήματος ήδη από το 2007, ο Χρήστος Ζαφειράκης αναδεικνύει το terroir της περιοχής του Τυρνάβου. Και το ίδιο ισχύει και για την ξηρή Μαλαγουζιά «NATURA», μία εκ των τριών που παράγει το Κτήμα. Στην ιδιαιτερότητά της προστίθεται η ολοκλήρωση της ζύμωσης σε ξύλινη δεξαμενή δρυός 2.400 λίτρων. Έπειτα ακολουθεί μικρής διάρκειας οξειδωτική παλαίωση στη δρύινη δεξαμενή για 12 μήνες, όπου η επαφή με το οξυγόνο θα βοηθήσει το κρασί να αναπτύξει τριτογενή αρώματα.

H μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά εσοδείας 2016 προέρχεται από το αμπελοτεμάχιο «Παλαιόμυλος» που καλλιεργείται βιολογικά εδώ και 16 χρόνια. Εκεί, σε ύψος 200-300 μ., το έδαφος είναι αμμοπηλώδες με μεγάλο ποσοστό τσακμακόπετρας που προσδίδει χαρακτήρα στον οίνο, ενώ το σταφύλι διατηρείται σε αρκετά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις των 700-800 κιλών. Ο Χρ. Ζαφειράκης επιλέγει να τρυγήσει νωρίς για να διατηρήσει τη φρεσκάδα και τη φινέτσα στο κρασί του. Το αποτέλεσμα, ένα μοντέρνο, σύνθετο κρασί με ανθικά αρώματα όπως το χαμομήλι και το γιασεμί. Αυτά αγκαλιάζονται από αχλάδι και μαρμελάδα λεμόνι. Γευστικά προσφέρει μέτριο όγκο, σχετικά διακριτικό αλκοόλ (12,5%), καλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Ο οινόφιλος δεν πρέπει να διστάσει να κρατήσει αυτό το κρασί για παλαίωση για ακόμα 6-8 χρόνια.

winetrails periodiko (4)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ομάδα του Wine Trails ταξίδεψε γευστικά στην Κρήτη, επιλέγοντας πέντε χαρακτηριστικά ζευγάρια κρασιών και τυριών για μια εμπειρία που τιμά τη δύναμη της...

REPORTS

Σχεδόν παμψηφεί επανεκλέγει για μία ακόμη θητεία πρόεδρος της κλαδικής αμπελουργικής οργάνωσης ΚΕΟΣΟΕ, ο Χρίστος Μάρκου, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και...

REPORTS

Η κυκλοφορία νέων ποικιλιών μπορεί να είναι επιτυχημένη ή άστοχη, ενώ τα διακυβεύματα ύπαρξης για την βιομηχανία οίνου λόγω της κλιματικής αλλαγής πολλά λέει...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...