Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η πεπαλαιωμένη νομοθεσία ανάχωμα στην αναγνώριση ΠΟΠ για τα αφρώδη ξηρά κρασιά

Αντίθετα στο ρεύμα της εποχής κινείται η υφιστάμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση της ζώνης ΠΟΠ Αμυνταίου για τους αφρώδεις οίνους.

του Γιώργου Λαμπίρη

Στην τρέχουσα χρονική συγκυρία όπου η διεθνής ζήτηση επιτάσσει την κυκλοφορία όλο και περισσότερων ετικετών κρασιών με φυσαλίδες, η ελληνική νομοθεσία παραμένει δομημένη βάσει των δεδομένων του χθες, καθώς ορίζει ότι ένα αφρώδες κρασί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ Αμύνταίου, εάν δεν είναι «Sec», δηλαδή ημίξηρο. Tην ίδια στιγμή όμως η διεθνής αλλά και η εγχώρια αγορά το τελευταίο διάστημα προσανατολίζονται στην παραγωγή αφρωδών οίνων με ελάχιστες παρεμβάσεις και με ελάχιστα ή και μηδενικά σάκχαρα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, γεγονός που κατατάσσει τα συγκεκριμένα κρασιά στην κατηγορία των «Brut» ή «Extra Brut».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Στέλιος Μπουτάρης, «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να χτίσουμε τη ζώνη του Αμυνταίου γιατί όταν χρησιμοποιούμε κρασιά Brut, δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία να τα χαρακτηρίσουμε ως ΠΟΠ Αμύνταιο ή να αναγράψουμε την ποικιλία ή ακόμα και τη χρονιά πάνω στη φιάλη. Αυτό έχει συμβεί διότι η νομοθεσία ορίζει ότι τα κρασιά πρέπει να είναι Sec. Πρόκειται για μία πεπαλαιωμένη νομοθεσία, που εναρμονίζεται με μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι καταναλωτές προτιμούσαν τα αφρώδη κρασιά να έχουν γλυκύτητα».

«Πλέον η αγορά έχει στραφεί προς τα ξηρά κρασιά», συμπληρώνει ο κύριος Μπουτάρης. Αυτή τη στιγμή οι οινοποιοί της ζώνης του Αμυνταίου έχουν κινηθεί με υπόμνημά τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας. «Πρόκειται για μία διαδικασία που δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί, καθότι εξαρτάται απόλυτα από τους χειρισμούς των ανθρώπων του υπουργείου. Για παράδειγμα το κτήμα Κυρ-Γιάννη δημιούργησε δύο νέα αφρώδη κρασιά, όπως και αρκετοί συνάδελφοί μου διαθέτουν κρασιά Brut, τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ΠΟΠ Αμύνταιο».

 

Θέμα συμφωνίας των μελών της ΚΕΠΟ – Η αντίστοιχη περίπτωση της μαυροδάφνης

Προϋπόθεση για να προχωρήσει και νομοθετικά το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι να συγκληθεί και να αποφασίσει σχετικά η ΚΕΠΟ, ήτοι η αρμόδια επιτροπή που ασχολείται με το νομοθετικό πλαίσιο των οίνων στην Ελλάδα. Η περίπτωση του ΠΟΠ Αμυνταίου δεν αποτελεί τη μοναδική που χρήζει διευθέτησης, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της μαυροδάφνης όπου και σε αυτή την περίπτωση η νομοθεσία δεν επιτρέπει την αναγνώριση της ξηρής μαυροδάφνης ως ΠΟΠ. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση υπήρχαν και συγκεκριμένες ενστάσεις από πλευράς της ΚΕΠΟ, μέλη της οποίας αντιτάχθηκαν στην αλλαγή της νομοθεσίας αιτιολογώντας τη στάση τους και λέγοντας ότι εάν αναγνώριζαν ως ΠΟΠ προϊόν την ξηρή μαυροδάφνη, θα διατάρασσαν αμέσως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ΠΟΠ προϊόν που έχει ιστορία τουλάχιστον 200 ετών, την γλυκιά μαυροδάφνη.

Αμύνταιο: Μία από τις 4 ζώνες ΠΟΠ του ξινόμαυρου

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο βρίσκεται στο βορειότερο και μεγαλύτερο μέσο υψόμετρο από τις 4 ζώνες οίνων ΠΟΠ, στις οποίες υπάγεται το ξινόμαυρο. Θυμίζουμε ότι οι άλλες τρεις είναι οι ΠΟΠ Γουμένισσα, ΠΟΠ Νάουσα και ΠΟΠ Ραψάνη.  Η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ του Αμυνταίου θεσμοθετήθηκε το 1972. Νομοθετικά αυτή τη στιγμή ως ΠΟΠ Αμύνταιο αναγνωρίζονται ο ροζέ ξηρός, ο ροζέ ημίξηρος, ο ροζέ ημίγλυκος, ο ροζέ ημίξηρος, ο ερυθρός ξηρός, ο ερυθρός ημίξηρος και ο ερυθρός ημίγλυκος. Ιστορικά, τα πρώτα εμφιαλωμένα κρασιά αυτής της οινικής ζώνης κυκλοφόρησαν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου το 1960, ενώ τα πρώτα πειραματικά αφρώδη κρασιά το 1971.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....